Ακόμη μια ευκαιρία χάθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Του Τάκη Χατζηγεωργίου

 

775555544433332246476478kj0

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που είχαμε αυτήν την εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΕΚ ήταν η έκθεση για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα.

Η εν λόγω έκθεση καταδείκνυε την ανάγκη για προγράμματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου.

Αναφερόταν στο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν πότε θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και καλούσε τα κράτη μέλη να μην παρεμποδίζουν τις γυναίκες που επιθυμούν και έχουν λόγους να διακόψουν την κύηση. Καλούσε σε εφαρμογή μέτρων για πρόληψη των εκτρώσεων καθώς και σε υιοθέτηση πολιτικών για προσιτή πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Σύστηνε τη κάλυψη ειδικών αναγκών για ευάλωτα και περιθωριοποιημένα άτομα που απειλούνται από διάφορες μορφές αποκλεισμών. Καλούσε σε μη δίωξη επαγγελματιών που προβαίνουν σε εκτρώσεις καθώς και σε μη δίωξη όσων γυναικών έχουν υποβληθεί σε έκτρωση. Ειδική αναφορά έκανε στα κενά που υπάρχουν στις νομοθεσίες σε σχέση με τη προστασία εφήβων, μεταναστριών και γυναικών προσφύγων.

Επίσης αναφερόταν στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, στον κοινωνικό αποκλεισμό των ΛΟΑΔ καθώς και στις πρακτικές καταναγκαστικής στείρωσης γυναικών με αναπηρίες, γυναικών Ρομά κα.

Για όλα αυτά τα θέματα καλούσε τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές που να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά τις πολύ θετικές αναφορές που ενσωματώθηκαν στην έκθεση, εν τούτοις το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαφώνησε με την έκθεση και κατέθεσε δικό του ψήφισμα στο οποίο τονιζόταν πως η διατύπωση και η εφαρμογή των πολιτικών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, τα συναφή δικαιώματα και τη σεξουαλική αγωγή αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Τελικά το ψήφισμα του ΕΛΚ εγκρίθηκε με οριακή διαφορά (334 ψήφους υπέρ, 327 κατά και 35 αποχές). Δυστυχώς η έγκριση του ψηφίσματος του ΕΛΚ συνεπαγόταν την αυτόματη καταψήφιση του κειμένου της Edite Estrela. Η καταψήφιση της έκθεση Estrela προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ευρωβουλευτών, οι οποίοι την στήριζαν, καθώς είναι αλήθεια πως χθες χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των γυναικών.

Γράφει: Τάκης Χατζηγεωργίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy