Φωτογραφία της ημέρας

4 19 thumb large 

Εμφανές. Με μια ματιά μπορείς να καταλάβεις ότι το Zunyi της επαρχίας Guizhou είναι η πατρίδα του τσαγιού για την Κίνα. Η αχανής χώρα έχει παραγωγή 2,43 εκατομμύρια τόνους τσαγιού και 80 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα αυτόν. EPA/ROMAN PILIPEY

Ήξερες ότι...

Το 70% των Γάλλων μιλούν στο ζωάκι που έχουν στο σπίτι τους, από το τηλέφωνο.

 


Νοσηλευτές με φόντο τις εκλογές. Του Στέφανου Στεφάνου

nosileutesstefanos

Παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωνε με αγανάκτηση ότι οι νοσηλευτές επαναφέρουν το αίτημα της μισθολογικής αναβάθμισής τους, το οποίο αποτελεί «παράλογη αξίωση» που «δεν μπορεί όχι μόνο η δική μου, αλλά καμιά κυβέρνηση να αποδεχθεί».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε το θέμα πάρα κάτω. «Το μισθολογικό αίτημα των νοσηλευτών θα προσθέσει ένα επιπρόσθετο κόστος 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στις οικονομικές συνθήκες που ζούμε τα συμπεράσματα είναι στους πολίτες», ανέφερε με νόημα. «Είναι εύκολο να λέμε σε όλους «ναι» όταν έχουν αιτήματα…. Εμείς με ειλικρίνεια και λέγοντας πάντα την αλήθεια… θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε», συμπλήρωνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του κράτησαν μέχρι και πολύ πρόσφατα την ίδια στάση στο θέμα των νοσηλευτών. Ξαφνικά, αυτά που για καιρό έλεγαν τα άλλαξαν και η, κατά τον Πρόεδρο, «παράλογη αξίωση», ικανοποιήθηκε. Πλέον τα 35 με 40 εκατομμύρια δεν είναι τόσα, είναι πολύ λιγότερα. Οι πολίτες, στους οποίους είναι τα συμπεράσματα, όπως έλεγε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μπορούν να κρίνουν, αν ο ΔΗΣΥ λέει πάντα την αλήθεια. Και προφανώς δεν τη λέει….

Τι συνέβη και άλλαξαν στάση οι κυβερνώντες; Απλά πλησιάσαμε στις προεδρικές εκλογές και ο ΔΗΣΥ, μαζί κι ο Πρόεδρος άρχισαν να αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους. Η ειλικρίνεια αντικαταστάθηκε με την εκλογική σκοπιμότητα και άρχισαν οι προεκλογικές μεταλλάξεις.

Μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες μεταλλάξεις ο ΔΗΣΥ. Δεν είναι η πρώτη φορά που τις κάνει. Είναι μέρος της πολιτικής πορείας του συγκεκριμένου κόμματος και αφορά τόσο το Κυπριακό, όσο και άλλα σημαντικά ζητήματα της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του τόπου.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο ΔΗΣΥ εξήγγειλε την υποψηφιότητα Αναστασιάδη δεκατρείς μήνες πριν στηθούν οι κάλπες. Το είχε ανάγκη τότε ο ΔΗΣΥ για να μπορέσει να κτίσει τις εκλογικές του συμμαχίες, αλλάζοντας άρδην τις θέσεις του. Ουσιαστικά, ό,τι ήθελαν οι δυνητικοί σύμμαχοι –και πρωτίστως το ΔΗΚΟ- ο ΔΗΣΥ τα πρόσφερε. Άλλαξε την πολιτική του στο Κυπριακό. Εκεί που ασκούσε κριτική στον Χριστόφια ότι δήθεν κωλυσιεργούσε στο Κυπριακό για να διεκδικήσει ακόμα μια πενταετία, υπέγραψε συμφωνία με το ΔΗΚΟ για απόσυρση συγκλίσεων.

Άλλαξε και την πολιτική του στα θέματα οικονομίας. Εκεί που ο ΔΗΣΥ ήταν δογματικά προσκολλημένος στις ιδιωτικοποιήσεις, δεσμεύτηκε με επιστολή που κυκλοφόρησε μαζικά στους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών ότι είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησής τους.

Στη συνέχεια, βεβαίως, οι δεσμεύσεις, αποδείχθηκαν επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Αφού ο ΔΗΣΥ έκανε τη δουλειά του και ανέβηκε στην εξουσία, όλες οι βασικές προεδρικές δεσμεύσεις ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Σ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν θα εξαγγείλουν νωρίς την προεκλογική τους εκστρατεία. Δεν τους συμφέρει! Βρισκόμενοι στην εξουσία οι κυβερνώντες θα εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα που έχουν για να κάνουν προεκλογικό αγώνα, να μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις, να ικανοποιούν αιτήματα, όπως έκαναν με τους νοσηλευτές, επιχειρώντας να υφαρπάξουν ξανά την ψήφο των πολιτών. Την ίδια ώρα θα λένε ότι δεν κάνουν προεκλογικό αγώνα, αλλά τη δουλειά τους «γιατί δεν θα πάψει ο Πρόεδρος να λειτουργεί!». Θα κάνει, δηλαδή, όσα και ό,τι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν έκαναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Τώρα θα τρέξουν όλα να τα κάνουν υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εξαιτίας των εκλογών.

Πόσο πειστικοί μπορεί να είναι; Είναι γεγονός ότι οι κυβερνώντες θα έχουν δυσκολίες, αφού η αξιοπιστία τους έχει πλέον θρυμματιστεί και οι δεσμεύσεις τους έγιναν ανέκδοτο. Τούτη τη φορά οι πολίτες δεν θα δώσουν πίστη σ’ αυτά που δηλώνουν (και δεσμεύονται) οι κυβερνώντες. Τώρα οι πολίτες ξέρουν!

Γράφει: Στέφανος Στεφάνου

Νοσηλευτές με φόντο τις εκλογές. Του Στέφανου Στεφάνου

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Κυριακή
28
Μαΐου
2017

Γιορτάζουν : Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

585 π.Χ.
Συμβαίνει έκλειψη Ηλίου που είχε προβλεφθεί από τον Θαλή τον Μιλήσιο.
1934
Γέννηση των πεντάδυμων των Ντιόν στον Καναδά, των πρώτων που επέζησαν όλα της βρεφικής τους ηλικίας.
1952
Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1961
Το άρθρο του Πίτερ Μπένενσον "Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι" δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Observer. Η δημοσίευση του άρθρου θα καθιερωθεί αργότερα ως η ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε μας