Δύο ειδήσεις για μια πολιτική. Του Στέφανου Στεφάνου


  

foto 0 euro

Δύο ειδήσεις οικονομικού περιεχομένου ξεχώρισαν αυτή τη βδομάδα στην Ευρώπη.  

Η μια αφορούσε τις δηλώσεις του, τέως πλέον, υπουργού οικονομικών της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ, που προκάλεσαν την παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης. Η άλλη αφορούσε τη μετωπική επίθεση που υπέστη η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ από πολλούς νομπελίστες οικονομολόγους που συμμετείχαν στην 5η Συνάντηση στο Λιντάου της Γερμανίας.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων του Μοντεμπούρ και νομπελιστών οικονομολόγων είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας, που επιβάλλουν η Μέρκελ και η ευρωπαϊκή Δεξιά στην ευρωζώνη, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Αντίθετα, αυτές οι πολιτικές εμβαθύνουν την κρίση με καταστροφικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μοντεμπούρ «η συσσώρευση σχεδίων λιτότητας και η υπερβολικά κλειστή νομισματική πολιτική προκαλούν ανεργία και με τη σειρά της είναι αυτή που προκαλεί σκλήρυνση και άνοδο της βίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Τα όσα δήλωσε ο Στίγκλιτς στη Συνάντηση έρχονται να συμπληρώσουν τον τέως Γάλλο υπουργό. «Η πολιτική της λιτότητας είναι ολέθρια, υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανασταλτικές επιδράσεις της στην ανάπτυξη», σημειώνει ο Στίγκλιτς για να προσθέσει: «Το ευρώ με τους αυστηρούς κανονισμούς του, έχει γίνει στενός κορσές για τις χώρες-μέλη …και με το άκαμπτο αυτό σύστημα οι υφέσεις της οικονομίας εξελίσσονται σε κρίσεις». Και το μήνυμα του Νομπελίστα οικονομολόγου είναι σαφές: «Απαιτείται αλλαγή του συστήματος, αλλά ακόμα και σήμερα που έχουν εκδηλωθεί οδυνηρά αυτά τα λάθη, δεν διακρίνεται καμία αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Στην ευρωπαϊκή Δεξιά που προωθεί και επιβάλλει τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει κι ο ΔΗΣΥ. Οι πολιτικές λιτότητας, που παράγουν φτώχεια και ανεργία, είναι στο πολυδιαφημισμένο μανιφέστο του Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει ο Συναγερμός. Αυτή τη συμμετοχή διαφήμισαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και το Κόμμα του για να πείσουν ότι η χώρα μας θα λάμβανε στήριξη και αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους μας για να εξέλθουμε από την κρίση.

Από τους ευρωπαίους εταίρους λάβαμε αυτό που επιβάλλει η ευρωπαϊκή Δεξιά. Λιτότητα και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα συν το πείραμα με το κούρεμα των καταθέσεων που κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Η Τρόικα, παιδί των πολιτικών της ευρωπαϊκής Δεξιάς, κάθε φορά έρχεται στην Κύπρο με νέες αντιλαϊκές απαιτήσεις, αδιαφορώντας για την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων λιτότητας.

Από την άλλη η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού, πιστή στις νεοφιλελεύθερες συνταγές της ευρωπαϊκής Δεξιάς, όχι μόνο δεν διεκδικεί για τον τόπο, αλλά υιοθετεί πολιτικές που βάζουν την οικονομία και την κοινωνία πιο βαθιά στην κρίση. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το θέμα των εκποιήσεων. Αντί η κυβέρνηση να κάνει αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρόεδρος, να φέρει δηλαδή έγκαιρα προτάσεις και να συζητήσει μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις πριν διαπραγματευτεί με την Τρόικα, συμφώνησε πρώτα με την Τρόικα και ακολούθως προσπαθεί να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των πολιτικών δυνάμεων εκβιάζοντας και πανικοβάλλοντας την κοινωνία.

Είναι πλέον φανερό και στον πιο δύσπιστο πολίτη ότι οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να διεκδικήσουν τίποτα για την Κύπρο. Είναι πλέον στον καθένα φανερό ότι οι πολιτικές που επιβάλλει η Τρόικα, εκφράζουν τους κυβερνώντες γι’ αυτό και ασμένως τις υιοθετούν. Οι πολίτες καλούνται με τη δική τους αντίσταση και αντίδραση να κτίσουν αναχώματα προστασίας της κοινωνίας και του εθνικού μας πλούτου απέναντι στις πολιτικές των κυβερνώντων και της Τρόικα.

Γράφει: Στέφανος Στεφάνου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Τετάρτη
1
Μαΐου
2024
Εργατική Πρωτομαγιά / Διεθνής Ημέρα Εργατών

Γιορτάζουν :Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφία, Σόφη

1886
Πραγματοποιείται γενικά απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.
1930
Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του
1931
Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.
1948
Ιδρύεται το κράτος της Βόρειας Κορέας.
1976
O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αλέξανδρος Παναγούλης βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του
1983
Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1994
Ο άσος της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα.
2004
Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy