Τα δικαιώματα του λαού και οι Ευρωεκλογές. Του Σταύρου Ευαγόρου

 

anti-nazi77

Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην ΕΕ και στην Κύπρο οξύνονται ολοένα και περισσότερο.

Η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει στο 24%, ενώ στην Κύπρο ξεπερνά το 40%. Στην Ελλάδα όπου με χαρά ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και την Κομισιόν η έξοδος της στις αγορές, η ανεργία των νέων φτάνει στο 70% στην Δυτική Μακεδονία, στο 60% στην Αττική. Το Μνημόνιο της Ελλάδας φαίνεται να λειτουργεί ως η ταφόπλακα της νέας γενιάς παρά ως το πλάνο σωτηρίας που κάποιοι τόσο όψιμα έτρεξαν να χαρακτηρίσουν. Αυτή είναι η αυριανή προέκταση του Κυπριακού Μνημονίου. Εκεί μας οδηγούν οι εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης που συνήθως υποτιμάται κατά τις οικονομικές κρίσεις, είναι ο πληθωρισμός. Στην Κύπρο ο πληθωρισμός έχει πλέον αρνητικό πρόσημο, -0,9%. Αυτό είναι μια σοβαρή απόδειξη της απονέκρωσης της οικονομίας αφού η ζήτηση αγαθών έχει περιοριστεί δραματικά. Πρόκειται για μια συνέπεια της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίθεση στους μισθούς, προκαλεί ένα επιπλέον πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πολύ απλά δεν κάνουν τζίρο.

Το τρίτο σημείο που αναδεικνύεται είναι η μείωση του εργατικού κόστους. Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια σε όλη την ΕΕ, στην ποσοστιαία μείωση των μισθών. Τα εργατικά της Κύπρου είναι στο μισό της Γαλλίας ενώ βρίσκεται πιο κάτω και από τα εργατικά της Ισπανίας. Μήπως όμως είδε κανείς την ευημερία που υπόσχονται η Δεξιά σε Κύπρο και στην Ευρώπη με την μείωση του εργατικού κόστους; Μάλλον στην αντίθετη κατεύθυνση βαδίζουν τα πράγματα.

Το τέταρτο σημείο. Κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών, ο ΔΗΣΥ έσκιζε τα ιμάτια του κλαυθμηρίζοντας για την αύξηση του δημόσιου χρέους και τις συνέπειες στα νοικοκυριά. Σήμερα, με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αύξησε το δημόσιο χρέος που παρέλαβε, λόγω και του Μνημονίου που υπέγραψε, από το 87% που το παρέλαβε, στο 111%, δηλαδή κατά 3 δισεκατομμύρια Ευρώ περίπου μέσα σε ένα χρόνο. Πολύ σύντομα το χρέος μας στους ξένους δανειστές θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο υποθηκεύοντας την κυριαρχία του λαού μας.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται να γραφτεί μια καινούρια, αισιόδοξη νότα. Να ασκήσει ο λαός τα πολιτικά του δικαιώματα. Να διατυπώσει το αίτημα για Αντίσταση, Αξιοπρέπεια, Προοπτική. Με τη ψήφο του να στείλει μήνυμα τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες ότι επιβάλλεται αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης. Να δυναμώσει η φωνή για μια άλλη, διαφορετική πορεία, που αφουγκράζεται τα προβλήματα του κόσμου.

Γράφει:  Σταύρος Ευαγόρου

Αναπληρωτής Κοιν. Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ashkelon, Ισραήλ: Το Iron Dome σε πλήρη λειτουργία στον ουρανό του Ισραήλ αφού το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους προς τη χώρα. Amir Cohen/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο Mel Blanc (η φωνή του Μπαγκς Μπάνι) ήταν αλλεργικός στα καρότα.

Σήμερα


Τρίτη
16
Απριλίου
2024
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου

Γιορτάζουν :Γαλήνη, Γαληνός, Νίκη, Καλλίς, Καλλίδα, Καλλία, Κάλλι, Καλίς, Καλίδα, Καλία, Κάλι, Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη

1705
Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.
1919
Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής του Αμριτσάρ από τις βρετανικές δυνάμεις.
1956
Ο στρατάρχης Χάρντινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον της ΕΟΚΑ.
2003
Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy