Φωτογραφία της ημέρας

papaplintirioΤο πλυντήριο ρούχων της φωτογραφίας φέρει την επωνυμία «Papa Francesco Laundry» και αυτό γιατί αποτελεί αποκλειστική δωρεά και φροντίδα του. Σκοπός του να έχουν οι άστεγοι της Ρώμης, ένα μέρος να πλένουν, στεγνώνουν και σιδερώνουν τα ρούχα τους, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της αξιοπρέπειάς τους. EPA/ANGELO CARCONI

Ήξερες ότι...

Οι γάτες μπορούν να βγάλουν 100 φωνητικούς ήχους, ενώ τα σκυλιά 10.

 


Ψέματα; Δεν καταλάβουν; Δεν διαβάζουν; Του Σώτου Κτωρή

 

pinokioktorisΔεν εξηγείται αλλιώς...

Για τις βασικές ελευθερίες ο λόγος. Με αφορμή όσα λέχθηκαν στην ψεσινή εκπομπή του ΡΙΚ και σε διάφορες πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ανάμεσα στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνεται κα συμφωνία αναφορικά με την πλήρη εφαρμογή των τριών βασικών ελευθεριών (το δικαίωμα δηλαδή διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας), καθώς και των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ οι οποίες προνοούν για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών υπηρεσιών και κεφαλαίων.

Αυτές οι ελευθερίες διασφαλίζονται, πλήρως, με την σύγκλιση που αναφέρεται στο «Δικαίωμα Διαμονής», το γνωστό ως (Right of abode), το οποίο θα ασκείται από την επομένη της επικύρωσης της συμφωνίας, από όλους του κύπριους πολίτες σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Αυτό που ουσιαστικά προνοεί η συγκεκριμένη σύγκλιση είναι πως όλοι οι Κύπριοι, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θα έχουν το δικαίωμα να εγκαθίστανται, να αποκτούν περιουσία, να εργάζονται και, γενικότερα, να ασκούν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο το νησί. Όλοι οι Κύπριοι,μηδενός εξαιρουμένου.

Ο ισχυρισμός, επομένως, ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούν να εγκατασταθούν στον βορρά δεν θα υπερβαίνει το 20% του πληθυσμού της τ/κ πολιτείας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η ποσόστωση «20%» αναφέρεται στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα διαβιούν στην τ/κ πολιτεία διαθέτοντας το καθεστώς «Domicile» (διεύθυνσης διαμονής), βάσει του οποίου θα τους δίδεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, εντός της τ/κ πολιτείας, για τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Όσοι Ελληνοκύπριοι, πέραν αυτών που θα διαθέτουν το καθεστώς «Domicile», θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στην τ/κ πολιτεία θα ασκούν όλα τα εκλογικά τους δικαιώματα στην ε/κ πολιτεία. Βασικά θα διαθέτουν ένα καθεστώς που θα προσομοιάζει με αυτό του ετεροδημότη. Όπου ουσιαστικά, δηλαδή, κάποιος θα ζει και θα εργάζεται σε μια πόλη αλλά, θα παραμένει εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της πόλης όπου γεννήθηκε.

Η μοναδική παρέκκλιση που θα ισχύσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα αφορά το δικαίωμα στην απόκτηση περιουσίας. Όπου, για μια μεταβατική περίοδο, θα ορίζεται πως για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας πέραν μιας συγκεκριμένης έκτασης θα απαιτείται η συγκατάθεση και των πολιτειακών αρχών.

Αυτή η ρύθμιση, ωστόσο, δεν θα επηρεάζει το δικαίωμα οποιουδήποτε να αποκτήσει, από την επόμενη μέρα της λύσης, μια κατοικία ή και ένα οικόπεδο ή και μια επαγγελματική στέγη οπουδήποτε στην Κύπρο. Αυτά θα είναι, εξ υπαρχής, κατοχυρωμένα. Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η ρύθμιση θα είναι προσωρινή. Και θα παύσει να ισχύει, είτε με την παρέλευση μιας συγκεκριμένης μεταβατικής περιόδου, είτε όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα στην τ/κ κοινότητα φτάσει στο 85% του αντίστοιχου ελληνοκυπριακού.

Γράφει:  Σώτος Κτωρής

Ψέματα; Δεν καταλάβουν; Δεν διαβάζουν; Του Σώτου Κτωρή

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Κυριακή
23
Απριλίου
2017
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε μας