Φωτογραφία της ημέρας

diavatirrΤι είναι τούτο; Φλούο και ασφαλές, έτσι φαίνεται κάτω από υπεριώδεις ακτίνες το νέο ηλεκτρονικό διαβατήριο των Γερμανών που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο. REUTERS/Fabrizio Bensch

Ήξερες ότι...

Το 1928, δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας του Μίκυ Μάους από τον Ουόλτ Ντίσνεϊ. Δύο χρόνια αργότερα, η Σάρλοτ Κλαρκ ξεκίνησε να κατασκευάζει τις πρώτες κούκλες του Μίκυ.

 


Η στόφα του ηγέτη. Του Σώτου Κτωρή

 

igetisktoris1Από την επομένη των εκλογών είναι βέβαιο πως θα εντατικοποιηθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό.

Τα δεδομένα που καθιστούν πιθανή την επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης εντός του 2016, παρά το «αρνητικό» κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, παραμένουν αμετάβλητα. Ούτε η επάνοδος της εθνικιστικής Δεξιάς στην «διακυβέρνηση» της τ/κ Κοινότητας, ούτε η καρατόμηση Νταβούτογλου και η περαιτέρω διολίσθηση του Ταγίπ Ερτογάν στον αυταρχισμό επηρεάζουν, ουσιωδώς, την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν αντικρίζει, προς το παρών, την διαιώνιση του στάτους κβο ως πρώτη της επιλογή. Το «αεροπλάνο» της διαπραγμάτευσης, επομένως, θα παραμείνει εν πτήσει. Με χρονικό ορίζοντα «προσγείωσης» το Φθινόπωρο του 2016. Είτε στο αεροδρόμιο της λύσης, είτε σε αυτό της διχοτόμησης.

Το (όποιο) αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν θα έχει αντίκτυπο σε αυτή την προοπτική. Άλλωστε, τα κριτήρια που διέπουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, σε διαδικασίες ανάδειξης πολιτειακών αξιωματούχων, διαφέρουν από αυτά που θα καθορίσουν την στάση τους σε ένα δημοψήφισμα για το Κυπριακό. Η σύνθεση της βουλής, επομένως, όσο σημαντικό και αν είναι να περιλαμβάνει άτομα τα οποία αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της  συγκυρίας, ότι ο τόπος βρίσκεται ενώπιον της τελευταίας, ίσως, ευκαιρίας επίτευξης μιας ομοσπονδιακής λύσης δεν αποτελεί, εντούτοις, τον καθοριστικό παράγοντα για την τροπή που θα λάβουν οι εξελίξεις.

Η ευθύνη ευόδωσης αυτής της προοπτικής, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί εποικοδομητικά, ανήκει αποκλειστικά στον ΠτΔ.  Αυτός έχει την αρμοδιότητα της διαπραγμάτευσης και αυτός θα επωμιστεί την ευθύνη για την κατάληξη της. Αυτός θα κληθεί να διαχειριστεί τις ανεύθυνες φωνασκίες όσων, προκειμένου να συντηρήσουν πολιτικά οφίκια και εξουσίες, σε μια Κυπριακή Δημοκρατία του 64%, επιδίδονται, ήδη, σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποδόμησης της ομοσπονδιακής προοπτικής.  Αυτός θα πρέπει να αγνοήσει τις (αναπόφευκτες) υποδείξεις «φίλων» να επικεντρωθεί στην προσπάθεια επανεκλογής του και να παραπέμψει την επίλυση του Κυπριακού στην επόμενη (;) θητεία του. Το βλέμμα μου δεν είναι στραμμένο στις 22 του Μάη. Αλλά στον τρόπο που ο ΠτΔ θα πολιτευτεί στις μέρες που θα ακολουθήσουν. Αν ο Νίκος Αναστασιάδης διαθέτει, εν τέλει, το πολιτικό ανάστημα να εμπνεύσει την κοινωνία, κινητοποιώντας την στην κατεύθυνση της λύσης και της διακοινοτικής συμφιλίωσης. Αν διαθέτει την στόφα ενός οραματιστή πολιτικού, ικανού να φέρει εις πέρας αυτό που υπαγορεύει το πραγματικό εθνικό συμφέρον. Η στόφα του ηγέτη.  Αυτό θα κρίνει, εν πολλοίς, τις εξελίξεις.

Γράφει:  Σώτος Κτωρής

Η στόφα του ηγέτη. Του Σώτου Κτωρή

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Σάββατο
25
Φεβρουαρίου
2017

Γιορτάζουν : Ρήγας, Ρηγίνος, Ρηγίνη, Ρηγίνα, Ρεγίνα, Ρεγγίνα, Ρήγισσα, Ρηγούλα, Ρηγίλη, Ρήγω, Ρήγος, Ταράσιος, Ταράσης, Ταρσή, Ταρσώ, Ταρασία, Ταρσίτσα

1793
Ο Τζωρτζ Ουάσινγκτων προεδρεύει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιστορία των ΗΠΑ.
1822
Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα
1973
3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτιρίου με συνθήματα κατά της χούντας.
1982
Ρεκόρ ταχύτητας από εκχιονιστικό όχημα με 239 χλμ/ώρα.
2002
Η αμερικανική εταιρεία Οdyssey Μarine Εxploration παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις ότι ανακάλυψε το «Sussex», μια βρετανική ναυαρχίδα με 80 κανόνια, η οποία ναυάγησε το 1694, μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. Το πλοίο εικάζεται ότι μετέφερε τόνους χρυσού και ασημιού, ένα θησαυρό ύψους 4,5 δις ευρώ.

Ακολουθήστε μας