Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Θετική εξέλιξη για το Κυπριακό. Του Σώτου Κτωρή

 

euturkektoriΗ ανάλυση όσων ισχυρίζονται πως με την χθεσινή συμφωνία η Τουρκία πήρε, δήθεν, «όλα όσα ήθελε» εις βάρος της Κύπρου, εδράζεται σε μια ανορθολογική αντίληψη σύμφωνα με την οποία τα κέρδη της Τουρκίας μεταφράζονται, αυτόματα, σε απώλειες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καταρχάς, η υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί προϋποθέτουν την συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης. Τα τρία σημαντικότερα ζητήματα της συμφωνίας, η αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ, καθώς και η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας – ΕΕ προϋποθέτουν την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πλήρης ομαλοποίηση μπορεί να προέλθει μόνο με την επίλυση του Κυπριακού. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επομένως, διασυνδέεται με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και υπό αυτή την έννοια μετατρέπεται σε καταλύτη για την επίλυση του.

Οι μονίμως αντιδρούντες στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αδυνατούν να αντιληφθούν την θετική επίδραση που θα έχει, η σύγκλιση Τουρκίας –ΕΕ, σε κρίσιμες πτυχές της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η εν λόγω εξέλιξη υποβοηθεί την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιτύχει ρυθμίσεις, συμβατές με το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και των εγγυήσεων.

Αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι η υπαρξιακή ανάγκη της Τουρκίας να διασυνδεθεί εντονότερα με το πολιτικό οικοδόμημα της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια ασφαλιστική δικλείδα για τους Ελληνοκυπρίους οι οποίοι, ευλόγως, ανησυχούν από την γειτνίαση με μια ασταθή χώρα με ιστορικά δημοκρατικά ελλείμματα.

Όσο μεγαλύτερη η προσέγγιση με την ΕΕ τόσο πιθανότερη η εκδημοκρατικοποίηση της Τουρκίας, ενώ απομακρύνεται η απειλή εκδήλωσης τουρκικών επεκτατικών ενεργειών στην Κύπρο. Πόσο μάλλον εάν η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα – μέλος της ΕΕ θα καλύπτεται, μετά την λύση, από εγγυητικό μηχανισμό στον οποίο θα συμμετέχει και η ΕΕ. 

Θα έπρεπε, επομένως, να ήταν πιο μετρημένοι όσοι σήμερα σπεύδουν να διατυπώσουν αφοριστικές εκτιμήσεις αναφορικά με την χθεσινή συμφωνία. Η πολιτική αξιοπιστία έκαστου κρίνεται από την πολιτική του διαδρομή. Δεν έχουν λησμονηθεί όσα διακήρυσσαν έναντι της  Συμφωνίας του Ελσίνκι το 1999, όταν εξ αφορμής της απόδοσης στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ την χαρακτήρισαν ως καταστροφική, παραβλέποντας πως η συμφωνία διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ακόμη και χωρίς την προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Αξίζει να ανατρέξει κάποιος στον Τύπο της εποχής  για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το βάθος της πολιτικής τους ανάλυσης. Εάν υιοθετούνταν, τότε, οι άκαμπτες και μαξιμαλιστικές τους θέσεις η Κύπρος, χωρίς την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, θα ήταν σήμερα εντελώς απροστάτευτη  στην πιο πολιτικά ασταθή περιοχή της υφηλίου.

Γράφει:  Σώτος Κτωρής


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy