14 Αυγούστου 1974. Μια μέρα που μας πληγώνει. Του Σίμου Ιωάννου

14 Αυγούστου 1974. Μια μέρα που μας πληγώνει. Μια μέρα που έμεινε χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μας. Στη ψυχή μας. Ο Αύγουστος του 1974, με βρήκε να υπηρετώ τη στρατιωτική μου θητεία, στο χωριό Αγιος Συμεών της Καρπασιας.

 

Στις 14 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, βρισκόμουν σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο του τάγματος. Δυστυχώς, μετά την κατάρρευση του μετώπου, το τάγμα μας έκανε τη μεγάλη αναδίπλωση από την Καρπασία στις Αγγλισίδες, εγκαταλείποντας την Αμμόχωστο και αφήνοντας και εμάς μόνους, 10 στρατιώτες στο χωριό.

Τελικά, καταφέραμε με ένα μονοκάμπινο αυτοκίνητο Τουρκοκύπριου που βρισκόταν στον Άγιο Συμεών να εγκαταλείψουμε και εμείς μετά από πολλές ώρες το φυλάκιο και να φτάσουμε αργά το βράδυ μέσα στην Αμμόχωστο, πριν προχωρήσουμε για τις Αγγλισίδες όπου βρισκόταν το υπόλοιπο τάγμα.

Εκείνη τη μέρα, αντίκρισα για τελευταία φορά την αγαπημένη μου πόλη. Μόνο που δεν ήταν η Πόλη που εσφυζε από ζωή. Εκείνη τη μέρα, αντίκρισα μια πόλη άδεια, παραδομένη. Μια Πόλη, προδομένη.

Περάσαμε και έξω από το σπίτι μου. Δεν υπήρχε κανένας. Αυτή η τραγική εικόνα είναι μέσα μου χαραγμένη 45 χρόνια.

Στην προσφυγιά τα 19 χρόνια, έγιναν 64. 45 χρόνια όμως μετά, δεν το βάζουμε κάτω. Αντίθετα. Ο πόθος της επιστροφής μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Οι θύμισες της Πόλης μας, τα χρόνια που έζησα στις γειτονιές της Αμμοχώστου, η αγάπη που τρέφω για την Πόλη μας μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα της επιστροφής. #ΚαιΤώραΑμμόχωστος

Ο Δρ. Σίμος Ιωάννου είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Σάββατο
4
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Γιορτάζουν : Πελαγία, Πελαγής, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελάγιος, Πελαγιώ, Μελής, Μέλος, Μέλιος, Μέλας, Μέλια, Μελίτσα

1905
Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1924
Έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
1932
Ο Αλ Καπόνε μπαίνει στη φυλακή για φοροδιαφυγή.
1953
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα.
1979
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy