Φωτογραφία της ημέρας

warcolourΧρώματα πολέμου. Για άλλη μια φορά εκατοντάδες ιθαγενείς διαδήλωσαν μπροστά από Κοινοβούλιο στην Brasilia. Αίτημά τους για άλλη μια φορά η ανακατανομή της γης που κάποτε ήταν δική τους. EPA/Joédson Alves

Ήξερες ότι...

Οι Εσκιμώοι είναι ο μοναδικός λαός που δεν παίζει τυχερά παιχνίδια.

 


Στα πόσα ψέματα καίγεται το ΔΗΚΟ; Της Ρένας Χόπλαρου

 

pinakiorena

Έφερε την καταστροφή ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κ.Άθως Αντωνιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha Κύπρου.

Στην αρχή ο κ.Αντωνιάδης είπε ότι "θα παραμείνουν για πάντα δίπλα στα παιδιά μας 10.000 Τούρκοι στρατιώτες". Όταν τον ζόρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι "δεν είπα για πάντα, είπα για μήνες". "Πού το γράφει αυτό; Λέτε ψέματα" επιμένει (ευτυχώς) ο κ.Τορναρίτης. Θα σου το διαβάσω αμέσως" απαντά ο κ.Αντωνιάδης.

Παλιό, καλό κόλπο. Ανεμίζεις χαρτιά στον αέρα που δεν γράφουν αυτό που υποστηρίζεις προφορικά. Φυσικά ο κ.Αντωνιάδης δεν διάβασε τίποτα ποτέ γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ούτε στα χαρτιά που ανέμιζε, ούτε σε άλλα χαρτιά.

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Προσωπικά εάν με έπιανε άνθρωπος να λέω ανακρίβειες ή ψέματα δεν θα είχα μούτρα να ξαναβγώ από το σπίτι μου. Δεν μιλάμε εδώ για διαφορετική ερμηνεία ή πολιτική διαφωνία. Μιλάμε για παραπλάνηση, υπόσκαψη, διάχυση ψευδών στοιχείων. Η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του δημόσιου διαλόγου αποσκοπεί σε ένα κυρίως πράγμα: να εμποδίσει την πραγματική ενημέρωση. Να προκαλέσει φασαρία, αναστάτωση, φόβο για να μη συζητήσουμε τελικά ψύχραιμα και επί των πραγματικών δεδομένων/διλημμάτων.

Πάμε τώρα στην ουσία που τόσο ενδιαφέρει τον κ.Αντωνιάδη:

1) Η δική μας πλευρά στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει με την εφαρμογή της λύσης να επιτύχει την άμεση απόσυρση όλων των Τούρκων στρατιωτών. Το πολύ σε 18 μήνες επιδιώκουμε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Αυτό λέει ρητώς η πρόταση του Προέδρου και της διαπραγματευτικής μας ομάδας και αυτό αποτελεί βελτίωση των μακροχρόνιων χρονοδιαγραμμάτων του Σχεδίου Ανάν. Θα το δεχτεί αυτό η άλλη πλευρά; Δεν το ξέρουμε. Υπάρχουν αρκετά σημεία ή επιμέρους σημεία σε διάφορα κεφάλαια που δεν έχουν γραφτεί με μαύρο χρώμα. Eίναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Άλλο αυτό και άλλο να είναι βέβαιος ο κ.Αντωνιάδης ότι έχει αποφασιστεί τελεσίδικα κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Το κεφάλαιο εγγυήσεις/ασφάλεια έχει μείνει για το τέλος της διαδικασίας που συμφωνήθηκε.

2) "Δέχεσαι έξι ΤΚ να παραλύουν το κράτος όποτε γουστάρουν;" Αυτή αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανησυχία του κ.Αντωνιάδη. Την Κυριακή στον "Πολίτη" ο Χαράλαμπος Σταυρίδης, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ έγραψε ένα λεπτομερές κείμενο, που ανέλυε τον Μηχανισμό Επίλυσης Αδιεξόδων. Ο κ.Σταυρίδης τεκμηριώνει γιατί ο Αναστασιάδης - Ακιντζί πέτυχαν την πλέον ουσιαστική βελτίωση στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων. Καταρχήν καταργείται το δικαίωμα του βέτο, "ενώ επίσης σημαντική βελτίωση αποτελεί και η απουσία ξένων δικαστών που θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα που ενέχεται να προκύψουν διαφωνίες. Επιπρόσθετα μια ουσιαστική διαφορά είναι η ύπαρξη διαφορετικού μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων ανάλογά με το είδος του αδιεξόδου (εάν δηλαδή αφορά την εκτελεστική, νομοθετική ή την δικαστική εξουσία)".

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σύστημα επίλυσης διαφορών τόσο αρμονικά ενταγμένο στη λειτουργία του κράτους. Κι αυτό συμφέρει και τις δύο πλευρές. Είναι ένα σημείο στο οποίο καταφέραμε το περίφημο win win.

Το ΔΗΚΟ και ο κ.Ανωνιάδης έχουν δει το κείμενο που αφορά τις συγκλίσεις σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα. Πηγαίνουν στο Προεδρικό και μελετούν τα έγγραφα. Το έχουν συζητήσει και στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος που είναι πάντα ανοικτός σε προτάσεις που θα βελτιώσουν το σύστημα έχει ζητήσει από τους αρχηγούς κομμάτων από τις 30 Ιουλίου να καταθέσουν, εάν υπάρχουν, άλλες συμπληρωματικές προτάσεις.

Έτσι όπως το θέτει ο κ.Αντωνιάδης είναι σαν να επιδιώκει ο Μ.Ε.Α να αποτελείται μόνο από Ελληνοκύπριους. Ο Μ.Ε.Α ως εκ της φύσεως του θα πρέπει να είναι αδιάβλητος και να προνοεί ίση εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων. Χωρίς ίση εκπροσώπηση δεν έχει νόημα και δεν υπάρχει πιθανότητα αποδοχής και λειτουργίας του.

Οι συνεχείς διαψεύσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν στη σταδιακή απαξίωσή της και στην πλήρη ταύτισή της με την αντιδραστική ελαμίτικη μειοψηφία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά και τα καλοβαλμένα στελέχη του ΔΗΚΟ δεν μπορούν να περάσουν για γνήσιοι αντιδραστικοί, αντισυστημικοί. Είδαμε και την αποτυχημένη απόπειρα έξω από την προξενείο της Ελλάδας. Όσο συγχρωτίζονται μαζί τους θα έχουν διαρροές προς ΕΛΑΜ. Η ευθύνη τους είναι μεγάλη και όσον αφορά αυτό το θέμα: την ενδυνάμωση της αντίδρασης. Είτε λυθεί το Κυπριακό είτε δεν λυθεί.  

Γράφει: Ρένα Χόπλαρου

Στα πόσα ψέματα καίγεται το ΔΗΚΟ; Της Ρένας Χόπλαρου

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Πέμπτη
27
Απριλίου
2017
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Ακολουθήστε μας