Αγωγή Υγείας: την έχει ανάγκη το παιδί μου, το παιδί σου, τα παιδιά ΜΑΣ. Της Ράνιας Γεωργίου

hcplogoΌταν ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αισθανθήκαμε όλοι την ανάγκη να εμπλακούμε στον διάλογο και να εκφράσουμε τις απόψεις μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Είχαμε όλοι άποψη (ως συνήθως) για όλους και για όλα.

Είχαμε όλοι άποψη (ως συνήθως) για όλους και για όλα. Αφήσαμε όμως ευτυχώς τη δουλειά στους ειδικούς. Δημιουργήθηκαν επιτροπές και υποεπιτροπές, συμμετείχαν στο διάλογο ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και διάφοροι φορείς. Έγιναν πολλά θετικά βήματα, έγιναν πειραματισμοί (όπως επιβάλλεται σε κάθε τι καινούριο), έγιναν και λάθη. Προχωρήσαμε όμως μπροστά.

Δεν θα κρίνω την επιτυχία ή την αποτυχία της όλης προσπάθειας αλλά όλοι συμφωνήσαμε πως η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη και αναγκαία. Πιστέψαμε όλοι στο ευρύτερο όραμα της παιδείας το οποίο συμπυκνωνόταν στο εξής απλό αλλά ουσιαστικό: στη δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής και δημοκρατικής εκπαίδευσης που δίνει έμφαση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Πιστέψαμε πως μπορούμε να συμβάλουμε ως εκπαιδευτικοί και ως σύστημα στη δημιουργίας μιας πιο ανθρωποκεντρικής κοινωνίας με λιγότερο ατομικισμό, με περισσότερη συλλογικότητα, με μεγαλύτερη δημοκρατικότητα.

Eν έτη 2015, με τις προκλήσεις του σήμερα, με την πολυπλοκότητα των κοινωνικών συνθηκών, με τις ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία, με την παγκοσμιοποίηση και την εξάλειψη των αποστάσεων, με την αμεσότητα και την ταχύτητα της διάδοσης πληροφοριών, με τις σύγχρονες πραγματικότητες, με τα τόσα κοινωνικά προβλήματα και ανισότητες, καλούμαστε για άλλη μια φορά να αλλάξουμε το σύστημα.

Ως εδώ καλά. Ναι λοιπόν, να το αλλάξουμε. Ναι λοιπόν, να κάνουμε τροποποιήσεις. Ναι λοιπόν, να αναπροσαρμοστούμε ξανά στα νέα δεδομένα. Ναι. Ναι. Ναι!

Γιατί η πρόοδος έρχεται μόνο σε αυτούς που δεν φοβούνται τη σιγουριά του «εμείς ξέρουμε», γιατί η επιτυχία έρχεται μόνο σε αυτούς που τολμούν και ρισκάρουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο.

Αλλά… Γιατί πάντα υπάρχει και ένα αλλά. Και αυτό το αλλά είναι τόσο μα τόσο ουσιώδες! Στην πρόταση που υποβλήθηκε στον υπουργό από επιτροπή για το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι προτεινόμενες αλλαγές ακυρώνουν, καταλύουν, υποβαθμίζουν και υποθάλπουν τους ίδιους τους στόχους της παιδείας μας.

Γιατί αλήθεια, για ποια δημοκρατική και ανθρώπινη παιδεία μας μιλάτε, όταν το κατ’ εξοχήν μάθημα στο οποίο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν με βιωματικές και ολιστικές προσεγγίσεις για τα σύγχρονα και ουσιαστικά ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών, συγχωνεύεται με άλλα μαθήματα και υποβαθμίζεται ο ρόλος του;

Για ποια ενεργό πολιτότητα μας μιλάτε, όταν η Αγωγή Υγείας, στην οποία τα παιδιά διδάσκονται και αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες για την αξία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χάνει την αυτονομία του ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο;

Για ποια εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων μας μιλάτε, όταν η Αγωγή Υγείας, για την οποία πάλεψαν τόσα χρόνια προοδευτικοί εκπαιδευτικοί που είχαν την επιστημοσύνη και τις κατάλληλες γνώσεις και κατάφεραν να την εισαγάγουν ως ξεχωριστό μάθημα στα πλαίσια του προγράμματος δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ξαφνικά καταργείται;

Για ποιο σεβασμό στην διαφορετικότητα μας μιλάτε, όταν η Αγωγή Υγείας, μέσω της οποίας τα παιδιά μας κατανοούσαν τι σημαίνει προκατάληψη, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει στερεότυπα, τι είναι ομοφοβία, λαμβάνεται απόφαση εν μία νυχτί, για μείωση του χρόνου διδασκαλίας της;

Για ποια προστασία από την σεξουαλική κακοποίηση, την καταπολέμηση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και την προώθηση υγειών συνηθειών μας μιλάτε, όταν το ΚΑΤ’ΕΞΟΧΗΝ μάθημα που πραγματεύεται αυτά τα ζητήματα, χάνει την αξία που του αναλογεί;

Θα επαναλάβω τον εαυτό μου για άλλη μια φορά. Δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ θέλουμε, όχι μηχανές.

Θέλουμε ανθρώπους εξοπλισμένους με γνώσεις και δεξιότητες τέτοιες που θα τους καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς γίνεται.

Και η υγεία, είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υγεία είναι η ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών.

Υγεία είναι η προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Υγεία είναι ο σεβασμός στο διαφορετικό.

Υγεία είναι η ανάγκη για προσφορά.

Υγεία είναι η προστασία από τον εκφοβισμό.

Υγεία είναι η ισότητα των δύο φύλων.

Υγεία είναι το εγώ και το εσύ, να το κάνουμε εμείς.

Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία για αλλαγή.

Μην μας αφαιρέσετε το δικαίωμα να ελπίζουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τούτο τον κόσμο. Μην κλείσετε πάλι τα μυαλά και τους ορίζοντές μας.

Γιατί αυτή, η τόσο μικρή αλλά τόσο σημαντική λέξη, κτίζεται με συστηματική, δομημένη και στοχευμένη εκπαίδευση από μικρή ηλικία.

Έχουμε ανάγκη την Υγεία.

Την έχει ανάγκη το παιδί μου, το παιδί σου, τα παιδιά ΜΑΣ. 

Γράφει: Ράνια Γεωργίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy