Άιντα στο καλό… Του Φοίβου Νικολαΐδη


 

aidaniko

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορική διαδρομή της στάσης της Νορβηγίας έναντι της Κύπρου, θα διαπιστώσει με έκπληξη και θα αντιληφθεί ίσως καλύτερα, το πως μας προέκυψε ο με καλές συστάσεις ‘ακριβοδίκαιος’ μεσολαβητής, Έσπεν Μπαρθ Άιντα ως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Εξ’ αρχής ο γράφων δηλώνει αντίθετος με τις όποιες θεωρίες συνομωσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην, ότι πολλά πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, είναι εντελώς τυχαία…

Αρχής γενομένης με τις πρώτες προσφυγές στα Ηνωμένα Έθνη των υπόδουλων τότε Κυπρίων εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών και της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνέχεια εναντίον της Τουρκίας, είχαν πάντα την αρνητική ή το πολύ την ουδέτερη ψήφο της Νορβηγικής κυβέρνησης.

Η Νορβηγία ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ειρηνευτικό απόσπασμα στην Κύπρο το 1964. Εξακολουθεί, να συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες, που ενώ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, εντούτοις, δεν έχουν ανοίξει ακόμη πρεσβεία στην Κύπρο. Τυχαίο άραγε; Δραστηριοποιείται όμως έντονα προωθώντας και χρηματοδοτώντας δικοινοτικές πρωτοβουλίες, μερικές μάλιστα σε μόνιμη βάση, μέσω Μη κυβερνητικών οργανισμών, όπως το γνωστό Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη Όσλο (PeaceResearchInstituteOslo (PRIO).

Το ερώτημα που εύλογα γεννιέται, είναι, γιατί μια Σκανδιναβική χώρα, χωρίς οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον ή σχέση με την Κύπρο, να ψηφίζει αρνητικά στα δίκαια αιτήματα  μας και να παίρνει μάλιστα διάφορες ‘πρωτοβουλίες’ από τη δεκαετία του ‘50;

Να θυμηθούμε, ότι, στην Πρώτη Προσφυγή για το Κυπριακό στον ΟΗΕ τον Αύγουστο του 1954 στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Νορβηγία όχι μόνον ψήφισε αρνητικά, αλλά ήταν έντονα δραστηριοποιημένη κατά της εγγραφής του θέματος… Η ψηφοφορία της 24ης Σεπτεμβρίου 1954 έδωσε 30 θετικές ψήφους και 19 αρνητικές (Μεταξύ των οποίων: Αγγλία, Τουρκία, Νορβηγία κ.ά.).

Αποκορύφωμα της έμμεσης  πλην σαφώς έντονης συμμετοχής της Νορβηγικής διπλωματίας στο Κυπριακό είναι η ταυτόχρονη εκπροσώπηση της με τηνΚριστίν Λουντ τη Νορβηγίδα υποστράτηγο, διοικητήτου Ειρηνευτικού Αποσπάσματος των Η.Ε. στην Κύπρο και φυσικά τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. των Η.Ε. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος όσο και να προσπαθεί, να συμπεριφερθεί διπλωματικά, δεν αποφεύγει, να εκδηλώσει τις προτιμήσεις και την κρυφή του ατζέντα. Ακόμη χτες ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας έμπλεξε το εγκώμιο του, για την υπέροχη δήθεν δουλειά που επιτελεί εδώ στην Κύπρο.

Θεωρητικά τον Άιντα το διόρισαν τα Η.Ε., στην πράξη όμως είναι καθαρά Βρετανική επιλογή, μια μεγάλη επιτυχία του Φόρεϊν Όφις με τη συναίνεση της Αμερικανικής διπλωματίας. Ο άνθρωπος αυτός με το παγωμένο χαμόγελο που ήρθε από το κρύο με την παράξενη διπλωματική συμπεριφορά, εξυπηρετεί τις Βρετανικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις και κάθε άλλο παρά τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε.

Γιατί συμβαίνουν όμως όλα αυτά με το Νορβηγικό σύνδεσμο επί του Κυπριακού;

Γιατί η Αγγλία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη νίκη των Συμμάχων επί της κυβέρνησης Γκουίσλιγκ που ήταν συνεργάτης των Ναζί,  (η εκλεγμένη κυβέρνηση του Γιόχαν Νύγκαρντσβολντ  ήταν εξόριστη στο Λονδίνο) οργάνωσαν την επιρροή τους με τέτοιο  τρόπο, ώστε να συναποκομίζουν ακόμη και σήμερα τα οφέλη τους…

Όλα αυτά και άλλα πολλά, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, όφειλε, να τα γνωρίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας, πέραν από τις διπλωματικές αβρότητες και τα δευτερεύοντα σε σχέση με τα δίκαια μας.

Σίγουρα, δεν είμαστε μεγάλη χώρα με πολλές δυνατότητες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει, να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, αξιοκρατικά αποτελεσματικοί και πολύ μελετημένοι, ώστε, η επιχειρηματολογία μας, να μπορεί, να αντιπαρατάσσεται στη δύναμη των άλλων. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και ο κάθε Άιντα, θα μας παίρνει για κορόιδα, αφού, μερικοί δεν θέλουν ή δεν μπορούν, να επιτελούν το έργο και τις υποχρεώσεις τους, όπως επιτάσσει η μεγάλη ευθύνη έναντι του τόπου μας.

Άιντα στο καλό… κάνε μας τη χάρη…

Γράφει: Φοίβος Νικολαίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy