Οι πρώτες 100 ημέρες... Του Νίκου Τορναρίτη


anti-nazi77

Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια ιστορική ευκαιρία πολιτικής αλλαγής στην Κύπρο. 

Μιας αλλαγής που δεν θα επέλθει μέσα από ευχολόγια και υποσχέσεις αλλά μέσα από συστηματική, σκληρή εργασία, ακριβές πολιτικό πλάνο και μακρόπνοη στρατηγική. Στρατηγική για την οικονομία, για το Κράτος, για τη προοπτική του φυσικού αερίου και για την επανένωση της πατρίδας μας. Στρατηγική για τους νέους μας για να ξανακερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη μιας αποτυχημένης πενταετίας.

Οι πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής δεν θα είναι εύκολες. Θα αποτελέσουν όμως, μια διαρκή και επίπονη πρόκληση. Όχι μια πρόκληση επικοινωνίας αλλά μια σκληρή δοκιμασία από την οποία πρέπει να αναδειχθούν και να εφαρμοσθούν στη πράξη η ενότητα, η αξιοκρατία και η ισοπολιτεία.

Στις πρώτες εκατό ημέρες θα κριθεί η δυναμική που απορρέει από την αλλαγή ηγεσίας στο τόπο μας και ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να εργαστεί ακούραστα για μια πραγματική διαδικασία δυναμικής επανεκκίνησης του τόπου:

  • Για τη πατρίδα. Το παρελθόν ανήκει σε αυτούς που το επέλεξαν σαν βάση της πολιτικής τους ύπαρξης. Τα βαρίδια θα ξεφουσκώσουν! Οφείλουμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη πατρίδα μας διαπραγματευόμενοι τη λύση του Κυπριακού σε μια νομική και πολιτική διαδικασία σύστασης ομοσπονδιακού Κράτους βασισμένη στη συνταγματική τάξη. Μια διαδικασία που θα δίνει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εμπεδώνει στη πράξη τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.
  • Για το Κράτος οφείλουμε να ξαναδημιουργήσουμε εκείνες τις χωρητικότητες που θα καταστήσουν τη Δημοκρατία μας ένα σοβαρό διεθνή παίκτη. Ένα σύγχρονο, όχι στα λόγια, αλλά στις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκό Κράτος που θα διακατέχεται από ευέλικτη λειτουργία, περισσότερη αξιοπιστία και λιγότερες πελατειακές σχέσεις. Ένα Κράτος που παράλληλα με τη κοινωνική του αποστολή και λειτουργία θα συνοψίζει τις τέλειες ισορροπίες ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Ένα Κράτος με βαθιά ριζωμένες, στη θεσμική του έκφανση, τις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες.
  • Για την οικονομία, πρωτίστως σε μια περίοδο που η κρίση είναι κάθε μέρα παρούσα στη καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών, οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις προς μια κατεύθυνση διαχείρισης των συστηματικών αδυναμιών που απορρέουν από τις ανάγκες μας για διεθνή δανεισμό. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και τόνωσης της οικονομίας με προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένταξης της προοπτικής του φυσικού αερίου στο καθορισμό και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Πάταξη της φοροδιαφυγής και παροχή κινήτρων για νέες επιχειρήσεις. Αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με επανασχεδιασμό του δημόσιου και ημι-δημόσιου φορέα.
  • Για το φυσικό αέριο πρέπει να υπάρξει υψηλή στρατηγική. Ο Νίκος Αναστασιάδης αντιλαμβανόμενος τη σημασία της ύπαρξης φυσικού αερίου έκανε, από τη πρώτη στιγμή, λόγο για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου και Ανεξάρτητου Κρατικού Ταμείου. Η σύνδεση όλων αυτών οριζόντια και κάθετα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας θα διασφαλίσουν την συνετή και αποτελεσματική διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας στα επόμενα χρόνια. Με διαφάνεια, διαφάνεια και διαφάνεια! Το φυσικό αέριο οφείλει να αποτελέσει την αφετηρία για την υιοθέτηση μιας νέας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε γεωπολιτικές και οικονομικές συνιστώσες.
  • Για τους νέους, ρήξη με το παρελθόν και ενδυνάμωση της χαμένης αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας. Η πίστη του Νίκου Αναστασιάδη στους νέους  δεν αποτελεί μόνο μια προεκλογική δέσμευση αλλά βαθιά πεποίθηση. Οι νέοι μας, το μέλλον αυτού του τόπου, οφείλουν να είναι μαζί  μας, σύμμαχοι και συνδημιουργοί στη νέα προσπάθεια. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την ειλικρινή πρόθεση να κερδίσουμε ξανά την χαμένη εμπιστοσύνη τους. Πως; Μα με κίνητρα, κίνητρα, κίνητρα! για τους νέους.

Οι πρώτες εκατό ημέρες δεν θα είναι στρωμένες με ροδοπέταλα. Η ανάληψη όμως της ηγεσίας του τόπου σε μια περίοδο με έντονες δυσκολίες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές, αποτελεί, αναπόφευκτα, την αυθεντική πρόκληση του ηγέτη. Του ηγέτη που δείχνει ειλικρινή πολιτική βούληση, διάθεση για σκληρή δουλειά και μηδενική ανοχή στο πολιτικό κόστος.


Γράφει: 
Νίκος Τορναρίτης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Σάββατο
4
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Γιορτάζουν : Πελαγία, Πελαγής, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελάγιος, Πελαγιώ, Μελής, Μέλος, Μέλιος, Μέλας, Μέλια, Μελίτσα

1905
Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1924
Έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
1932
Ο Αλ Καπόνε μπαίνει στη φυλακή για φοροδιαφυγή.
1953
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα.
1979
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy