Κλιματικές αλλαγές: Η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Πριν λίγες μέρες άνω των 75 χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών συμμετέχοντας στην μεγάλη κινητοποίηση που έγινε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπό το σύνθημα «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» οι διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν όψει της νέας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Πολωνία (COP 24) από τις 3 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. 

Οι διαδηλωτές των Βρυξελλών συμπορεύονται με τους λαούς διαφόρων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτώντας να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  Οι λαοί απαιτούν πραγματικές λύσεις. Απαιτούν πολιτικές αποφάσεις που να θέτουν φραγμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεσμευτικούς στόχους για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  

Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες της. Με αυτήν την προειδοποίηση άρχισε τις εργασίες της φέτος η Σύνοδος του  ΟΗΕ  για το κλίμα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ξανά! 

Η συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου του 2016. Έκτοτε αντί τα προβλήματα να μειώνονται, οξύνονται συνεχώς καθώς συνεχίζεται η εμπορευματοποίηση της γης και τα συμφέροντα των πολυεθνικών τίθενται πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ήταν και η απόφαση της διοίκησης του Τραμπ να αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού. 

Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κρατών δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι εθνικές συνεισφορές δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμιστεί με την συμφωνία του Παρισιού. Ενώ σκάνδαλα έρχονται στο φως για την απάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Οι στόχοι δε που θέτουμε για μείωση των εκπομπών, για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης δεν επαρκούν για να σταματήσουμε την καταστροφή.  

Δυστυχώς και σε επίπεδο ΕΕ, η δράση που λαμβάνεται είναι πολύ κατώτερη των δυνατοτήτων αλλά και των αναγκών που υπάρχουν. Για παράδειγμα ο στόχος για κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από 27% που ανακοίνωσε αρχικά η Κομισιόν έγινε μετά από πιέσεις που ασκήσαμε 32%.  Ακόμα και αυτός ο στόχος όμως αποτελεί υποχώρηση και πισωγύρισμα σε σχέση με τον στόχο που ζητά η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής αριστεράς  για 35%.    Έπειτα ο στόχος που τέθηκε για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης από 30% που ανακοίνωσε αρχικά η Κομισιόν έγινε εν τέλει 32,5%. Και αυτός ο στόχος αποτελεί υποχώρηση και πισωγύρισμα σε σχέση με τον στόχο που διεκδικεί η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για 40%. 

Η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών είναι τεράστια. Ως αποτέλεσμα η φύση μας εκδικείται. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν μακράν τα πιο θερμά. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται επικίνδυνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι καταστροφικοί τυφώνες εντείνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, ενισχύουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει έναν στους 4 πολίτες της Ευρώπης, και καταστρέφουν το αγαθό της υγείας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Ενώ οι πληγέντες και τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων καθίστανται οι πλέον τραγικές φιγούρες. 

Δυστυχώς και στην Κύπρο έχουμε πλέον ιδίαν πείρα των τραγικών συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές. Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε το ξέσπασμα της φύσης. Είδαμε δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, είδαμε τα σπίτια μας να καταστρέφονται, τα δέντρα να ξεριζώνονται, εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια.

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας  (COP24) απαιτείται να τεθούν πιο φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι. Μόνο αν αναληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα θα μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη και το μέλλον για τα παιδιά μας.  Οι λαοί που πληρώνουν το τίμημα της υπερεκμετάλλευσης του περιβάλλοντος από το καπιταλιστικό  σύστημα, σε κάθε σημείο του πλανήτη, δηλώνουν παρόντες και έτοιμοι να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  Ωστόσο απαιτείται να υπάρξει και πολιτική βούληση ώστε η στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος να συμπεριλάβει την υιοθέτηση νέων πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη προς όφελος των λαών και όχι την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος των πολυεθνικών.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης






Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Καλκούτα, Ινδία: Πεζοί παρακολουθούν εργαζομένους να απομακρύνουν άγαλμα του Αργεντινού ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι, το οποίο θα επανατοποθετηθεί σε ασφαλέστερο σημείο. Το γιγαντιαίο άγαλμα, που ανεγέρθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Μέσι στην Ινδία πέρσι, ταλαντεύεται λόγω των ισχυρών ανέμων και αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του, σύμφωνα με δήλωση τοπικού βουλευτή. Dibyangshu Sarkar/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τα μαντίλια τσέπης «Puffs» δεν είχαν τις αναμενόμενες πωλήσεις στη Γερμανία, γιατί «puffs» στα γερμανικά σημαίνει «οίκος ανοχής».

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
5
Ιουνίου
2026
Παγκόσμια ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

Γιορτάζουν : Δωρόθεος, Απόλλωνας, Απόλλων

1752
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.
1925
Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1940
Η καναδική κυβέρνηση ανακηρύσσει παράνομους όλους τους ναζιστικούς, φασιστικούς και κομμουνιστικούς οργανισμούς και φυλακίζει όλους τους ηγέτες τους.
1961
Εφαρμόζεται το 3ποντο για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6.71μ) από το καλάθι.
1968
Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.
2002
Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο, Mozilla 1.0.