Οι πολιτικές λιτότητας εκτρέφουν ακροδεξιά και ρατσισμό. Του Νεοκλή Συλικιώτη

pinnelilitotitaΟι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, η οποία πλήρωσε με αίμα τις ιδέες του φασισμού και του εθνικισμού, απέδειξαν δυστυχώς πως οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται ξανά.

Τα χίλια πρόσωπα του φασισμού επικρατούν μέσω των ξενοφοβικών και ρατσιστικών κομμάτων στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και στην Κύπρο.

        Η ιστορία μας διδάσκει πως η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ένταση της καπιταλιστικής κρίσης, την εξαθλίωση των λαών και την καταπίεση των εργαζομένων. Ο φασισμός εμφανίζεται και ενισχύεται όταν υπάρχει κρίση και λειτουργεί ως η εφεδρεία του συστήματος. Αυτό συμβαίνει σήμερα και στην Ευρώπη.

         Ως Αριστερά έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό τονίζοντας πως το απάνθρωπο πρόσωπο της ΕΕ εκτρέφει τον φασισμό και τον ρατσισμό. Η ΕΕ γίνεται ουραγός των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και έχει σοβαρές ευθύνες για την όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αντί να αναπτύξει μια προσφυγική πολιτική στη βάση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, ενισχύει την Ευρώπη φρούριο και κάνει απαράδεκτες συμφωνίες με την Τουρκία με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή με ευθύνη των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων των Συντηρητικών, των Φιλελεύθερων αλλά δυστυχώς και της μεγάλης πλειοψηφίας των ηγετών των Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζεται δογματικά η προώθηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών  της σκληρής λιτότητας καθώς και των μέτρων εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Ως αποτέλεσμα οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται όλο και περισσότερο, ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται, διαλύεται το ήδη κουτσουρεμένο κοινωνικό κράτος και οι λαοί οδηγούνται σε περαιτέρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση.

           Τα ακροδεξιά, ρατσιστικά, ξενοφοβικά και φασιστικά κινήματα εκμεταλλεύονται την κρίση αυτή που ταλανίζει τους λαούς στην Ευρώπη για να προστατεύσουν και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των κυρίαρχων δυνάμεων. Η λαϊκίστικη ρητορική τους καθώς και η δήθεν κριτική που ασκούν σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στη ενίσχυση της ποιότητας ζωής των λαών, στην διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ή στη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αντιθέτως, τα ρατσιστικά, λαϊκίστικά παραληρήματά τους έχουν μοναδικό στόχο τη διάσπαση των εργαζομένων και τον αποπροσανατολισμό των λαών από τον αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την πάλη για την Ευρώπη της Ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

       Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και οι ρατσιστικές πολιτικές του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών καθώς και η απόφασή να ανασταλεί το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων φανερώνει τις εξαιρετικά επικίνδυνες και ξενοφοβικές αντιλήψεις του, οι οποίες υποθάλπουν αναμφίβολα τον ρατσισμό. Ωστόσο οι εν λόγω αποφάσεις δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο αλλά συνέχεια των μέτρων «αντιτρομοκρατικής» καταστολής που λήφθηκαν μέχρι σήμερα από όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις. Και δυστυχώς εξίσου επικίνδυνες ξενοφοβικές, και ρατσιστικές προσεγγίσεις αναπτύσσουν και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι κλείνουν τα σύνορα, κτίζουν φράκτες, και εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες σε απάνθρωπες συνθήκες στην Ελλάδα.

          Τα αποτελέσματα λοιπόν των εκλογών που επίκεινται το 2017 στην Ολλανδία, την Γαλλία, την Γερμανία, και ενδεχομένως και στην Ιταλία, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης. Εάν οι ακροδεξιές δυνάμεις ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο ελλοχεύουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς της Ευρώπης. Ως αριστερά δεν θα μείνουμε αδρανείς. Θα απαντήσουμε δυναμικά. Και ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τον φασισμό και τον ρατσισμό είναι να αντιπαλέψουμε τις νεοφιλελεύθερες, ιμπεριαλιστικές πολιτικές που θρέφουν τις φασιστικές οργανώσεις, και να ενισχύσουμε τις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις.

        Η νέα δυναμική που δημιουργήθηκε σε μερικές χώρες του νότου με την άνοδο των αριστερών κομμάτων, ενισχύει τον αγώνα μας ενάντια στην ακροδεξιά και τις διάφορες εκφάνσεις της, όπως είναι ο ρατσισμός, ο σοβινισμός, η μισαλλοδοξία. Με την δύναμη της αριστεράς παλεύουμε για να τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας που οδήγησαν τους λαούς στην εξαθλίωση και ενίσχυσαν την ακροδεξιά για να λειτουργήσει ως προστασία του συστήματος. Και αγωνιζόμαστε ώστε να προωθηθούν μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος των λαών. Για να επιτύχουμε όμως είναι σημαντικό να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οργανωμένη μαζική πάλη, την αλληλεγγύη, καθώς και την πολιτική παρουσία της αριστεράς.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy