Απορίες για το «Δελτίο Τύπου» των «Μη Εκτελεστικών». Του Μάριου Μαυρονικόλα

 

miektelestikoi

Μόλις διάβασα το επικό (πλην βελούδινο) "Δελτίο Τύπου" των Μη Εκτελεστικών Μελών του ΔΣ της ΚΤ. Ας μου επιτραπούν (πριν επανέλθω) μερικές πρόχειρες απορίες προς τα Μη Εκτελεστικά Μέλη που συνέταξαν το "Δελτίο Τύπου" ως Κήνσορες και Τιμητές της Οικουμένης:

1. Αν όντως ισχύει ότι οι δημόσιες δηλώσεις αποτελούν "ασέβεια" προς τον "Όρκο Πίστης και Απορρήτου" ή προς την "ανεξαρτησία" σας ως μέλη του ΔΣ (όπως οι ίδιοι αποφανθήκατε), τότε πώς είναι δυνατό να μην αυτοαναιρείστε οι ίδιοι με τη χθεσινή δήλωσή σας;;; Πάντως δεν είναι καθόλου προφανές στον κοινό θνητό πως οι δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να αποτελούν "ασέβεια" προς την "ανεξαρτησία". Από πότε έχασαν οι "ανεξάρτητοι" το δικαίωμα της δημόσιας δήλωσης;; Δεν σας κατανοώ, το ομολογώ. (Παραδέχομαι. Ασήμαντη η πρώτη παρατήρησή μου.) 

2. Το ΔΣ της ΚΤ δεν περιλαμβάνει μόνο τα Μη Εκτελεστικά Μέλη. Περιλαμβάνει και τα Εκτελεστικά Μέλη και τη Διοικητή ... Άρα ο (με εμετικό, συγχωρέστε με, τρόπο) "λιβανισμός" του έργου του ΔΣ (δείτε "αλλαγή κουλτούρας", "τροχιοδρόμηση μειζόνων θεμάτων", "διόρθωση σοβαρών αδυναμιών", "σκληρή δουλειά", "αφοσίωση", "Αρχή Εξυγίανσης", "ταχεία επαναδιαπραγμάτευση με σοβαρές εξοικονομήσεις", κ.α.) αγγίζει και τα Εκτελεστικά Μέλη και βεβαίως και την Διοικητή (και όχι μόνο εσάς τα Μη Εκτελεστικά Μέλη, που δεν θα μπορούσατε κιόλας, κυριολεκτικά πλέον, να "εκτελέσετε"). Αγγιζει, βεβαίως, και τα όρια του θράσους και της υπερβολής (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν θα αναπτύξω εδώ). Είτε επομένως εκφράζετε ΜΕ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΤΡΟΠΟ την πλήρη ευαρέσκεια και ικανοποίησή σας προς το έργο της Διοικητού, είτε υπονοείτε ότι την "πίστωση" (εφεξής "credit") για το "έργο" του ΔΣ της ΚΤ πρέπει τελολογικά και εξ ολοκλήρου να αποδοθεί στα Μη Εκτελεστικά Μέλη του, δηλαδή σε εσάς (ίσως, επειδή (κυριολεκτικά) δεν "εκτέλεσατε"). Είτε, βεβαίως, επιδιώκετε να "κτίσετε" τη δημιουργία κάποιων (αφελών;) εντυπώσεων πάνω στα θεμέλια της "εποικοδομητικής ασάφειας". Υπάρχει, βεβαίως, και το θεωρητικό ενδεχόμενο να μη ξέρετε τι γράφετε και να διατελείτε εν πλήρη συγχύσει γιατί (όλοι καλά ξέρουμε) αρκετές φουρτούνες περνάτε τις τελευταίες μέρες, οι καρέκλες σας τρίζουν, και όλα τα κόμματα σας έχουν αποκηρύξει (μαζί, πρέπει να πούμε, με όλο το ΔΣ της ΚΤ) και ζητούν τις παραιτήσεις σας επί πίνακι (αλλά το αυτί σας δεν ιδρώνει). Όπως φαίνεται, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να επιδείξετε, να φωταγωγήσετε, να λαμπρύνετε, να προβάλετε και να παινέψετε το "έργο" σας (σαν το σπίτι σας) και να λάβετε δημόσιο έπαινο και ικανό "credit" ώστε όχι μόνο να μη ξηλωθείτε αλλά και να πάρετε πολιτικό εισητήριο για το επόμενο ΔΣ της ΚΤ. Ίσως, μάλιστα, και να ελπίζετε ευγενώς ότι θα "αναβαθμιστείτε" σε Εκτελεστικά Μέλη (για να "εκτελέσετε", κυριολεκτικά) ή και σε Διοικητή, γιατί όχι;;; (Όλα μπορεί να τα δούμε.) 

Μια πολύ, πολύ φιλική συμβουλή (αν μου επιτρέπετε). Για να μιλήσουμε σοβαρά, είναι πολύ κατανοητό ότι όσα συμβαίνουν στην ΚΤ μπορούν να γίνουν το Βατερλώ σας και το ναυάγιο κάποιων νενανικών ονείρων σας. ΟΜΩΣ ΣΤΑΘΕΙΤΕ. Αφήστε τους άλλους να κρίνουν το όποιο "έργο" σας. Ο από εσάς "λιβανισμός" του δεν έχει καμιά αντικειμενική αξία. Κατά την άποψή μου, σας κάνει και ζημια. (Κι' άλλη ζημιά;;;) Η Κοινή Γνώμη κρίνει συνεχώς το (Εκτελεστικό και Μη Εκτελεστικό) έργο του ΔΣ της ΚΤ. Οσφρανθείτε. Εμπιστευτείτε τη δική σας κρίση και τα σημεία των καιρών περισσότερο από τη φιλοδοξία σας. (Αλλοιώς κινδυνεύετε να παρεξηγηθείτε ως μωροφιλόδοξοι.) Αφουγκραστείτε προσεκτικά (τουλάχιστον) όσα σας λέγονται κατάμουτρα. Δεχθείτε, το κυριότερο, ότι δεν έχουν γεννηθεί όλοι για τα σπουδαία, και δεν θα μπορέσουν όλοι να γίνουν αναγνωρίσιμοι από την κοινωνία και σημαίνοντες παράγοντες στο Κυπριακό προσκήνιο. Ούτε και θα προωθηθεί κάποιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν το αξίζει πραγματικά. Όσο κι' αν επιχειρεί να γίνει και να εμφανίζεται ως σπουδαίος. Όσο κι' αν προσαρμόσει το λεκτικό του στις απαιτήσεις της εξουσίας για να έχει την εύνοιά της. Χωνέψτε το, επιτέλους, και σημαδέψτε, έστω και αργά, την ουσία παρά τη βιτρίνα. Τέλος, πρέπει να το πούμε κι' αυτό. Μόνο θυμηδία προκαλούν οι ενέργειες αυτοπροβολής. Γι' αυτό, λοιπόν, μαζευτείτε. Μια μικρή δόση μετριοφροσύνης δεν βλάπτει ποτέ. 

3. Τι κάνατε, αλήθεια, από τις 14 Νοεμβρίου που στείλατε τη γραπή επιστολή σας προς τη Διοικητή μέχρι και σήμερα;; Να υποθέσω ότι συνεχίστηκε η "αγαστή συνεργασία" στο ΔΣ; Το "Δελτίο Τύπου" υπονοεί ότι αποδεχθήκατε αγόγγυστα και οριστικά τη διαβεβαίωση της Διοικητού (ότι "είχε επιλύσει το θέμα"), η οποία, φαίνεται, διασκέδασε τις ανησυχίες σας, και θεωρήσατε πανευτυχείς το θέμα ως λήξαν. Αλλοιώς, θα είχατε, υποθέτω, προχωρήσει σε δημόσιες καταγγελίες από τότε για τη "σύγκρουση συμφερόντων", τα "προβλήματα λειτουργίας" και την "υπόσκαψη της αξιοπιστίας" της Αρχής Εξυγίανσης. Γιατί, όμως, ξαναθυμηθήκατε σήμερα ένα θέμα που είχατε τότε θεωρήσει λήξαν;; Γιατί επανέρχεστε;; ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ" ΣΑΣ;; Ποιά η δική σας ευθύνη για την παράλειψή σας να είχατε καταγγείλει έγκαιρα και δημόσια τη "σύγκρουση συμφερόντων" και τα "προβλήματα λειτουργίας";; (Αναγνωρίζετε άραγε οποιεσδήποτε ευθύνες δικές σας;;; Ή μήπως οι "Μη Εκτελεστικοί" δεν έχουν ποτέ ευθύνη, ούτε καν για τις αποφάσεις τις οποίες διαμορφώνουν;;) Μήπως (λέω) θα έπρεπε να είχατε παραιτηθεί από τότε (αφού σήμερα πιστεύετε ότι υπήρχε τότε "σύγκρουση συμφερόντων" και "προβλήματα λειτουργίας");; Γιατί δεν παραιτηθηκατε;;; Μήπως θα ήταν σκόπιμο να παραιτηθείτε έστω και σήμερα;;; Πού πήγαν τα διδάγματα για τις επιβαλλόμενες παραιτήσεις από άλλους;; Μήπως τα περί χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και ευθιξίας πήγαν περίπατο;; 

4. Ποιες είναι οι ενέργειες που υπονοείτε, στην τελευταία παράγραφο του "Δελτίου Τύπου", ότι πρέπει να γίνουν για να "αποκατασταθεί η αξιοπιστία" της ΚΤ σας;;; (Μήπως, αλήθεια, εννοείτε το ΔΣ της ΚΤ παρά την ΚΤ;; Στα σοβαρά, η ΚΤ δεν πρέπει να προσωποποιείται ούτε και να γίνεται προσωποπαγής.) Mήπως (ταπεινή μου άποψη) πρέπει να επαναδιοριστείτε με αυξημένους και παχυλότερους μισθούς/επιδόματα ώστε να διεκπεραιώσετε "ενισχυμένοι" και με αυξημένο τρόπο και ρυθμό τις "πρωτοβουλίες που έχουν τροχιοδρομηθεί" (από εσάς μήπως;;);; Παρεμπιπτόντως, συγχωρέστε με, σας παρακαλώ, αλλά έχω πλήρη μεσάνυκτα για το μισθό/επίδομα που λαμβάνετε για το εξαίρετο έργο σας. Έχω δει κάποια δημοσιεύματα τα οποία αρνήθηκα να πιστέψω. Είχα την εντύπωση ότι προσφέρετε τις υπηρεσίες σας αμισθί. Μάλλον, φευ, διάβασα πολλές φορές τις τελευταίες μέρες το ρομαντικό εκείνο "όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος". 

5. Αναφέρεστε (και μπράβο σας) σε αποκατάσταση της "εμπιστοσύνης προς την Τράπεζα και την αξιοπιστία του θεσμού". Της "εμπιστοσύνης" τίνος; Της δικής σας "εμπιστοσύνης" προς την Τράπεζα;; Ή της εμπιστοσύνης της κοινωνίας/κομμάτων/θεσμών/κυβέρνησης προς το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (στο οποίο εξακολουθείτε να συμμετέχετε);;; Ποιάς "εμπιστοσύνης";; Ποιό ακριβώς ήταν το "το θέμα που προέκυψε με την λίστα δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ)" και το οποίο αφορά (κατ' εσάς) "αποκλειστικά πρωτοβουλία της Διοικητού";: (Και ποιά είναι, στ' αλήθεια, τα "Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα;;) Το θέμα ήταν η "διαρροή", που δεν θα έπρεπε, όπως υπονοείτε, να γίνει;; Αν ναι, να ξέρετε ότι στις διαρροές ποτέ δεν ενημερώνονται τα οποιαδήποτε Συμβούλια/Αρχές/Οργανισμοί από τους διαρρέοντες/διαρρέουσες επειδή απλά πρόκειται για διαρροές! (Αλλοίως δεν θα ήταν διαρροές αλλά κάτι άλλο.) Άρα κρυπτικό μάλλον το σχόλιό σας. Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω ότι εννοείτε εδώ είναι ότι σας ενώχλησε μάλλον το γεγονός ότι η "διαρροή" δεν έγινε εν γνώσει σας ή τη ευγενή αδεία σας ή τη εκ των προτέρων εγκρίσει σας. Ή μήπως (λέω τώρα) το ¨'θέμα που προέκυψε" είναι το τι "διέρρευσε"; Μα τότε για ποια "εμπιστοσύνη" μιλάτε;; Μάλλον δεν κατανοώ σωστά την παράγραφό σας. (Τότε, όμως, πρέπει να ευθύνεται η "εποικοδομητική ασάφεια", η καψερή.) 

6. (Το ερώτημα αυτό είναι καθαρά ρητορικό και δεν αναμένω απαντήσεις.) Θα αποδεχθείτε τον επαναδιορισμό σας;;; (Μα με τι μούτρα;;) Μήπως (γράψανε κάποιοι) είναι αυτόν που επιδιώκετε με το επικό (πλην βελούδινο) "Δελτίο Τύπου";; Μήπως άραγε θα θεωρήσετε τον επαναδιορισμό σας ως "εξυγίανση";;; Μα πώς θα επιτρέψει η συνείδησή σας να δώσετε ξανά "Όρκο Πίστης και Απορρήτου";;; Μήπως (διερωτώνται οι καχύποπτοι) δεν είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι στο "Δελτίο Τύπου" δεν υπάρχει οποιαδήποτε νύξη στις καθολικές υποδείξεις για παραίτησή σας;; (Αν είναι έτσι, τότε εξηγούνται όλα.)
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ. 

(ΥΓ. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, οι Κήνσορες ή Τιμητές ήταν αξιωματούχοι κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ήταν ανώτεροι άρχοντες με οριοθετημένη εξουσία που εκλέγονταν (μεταξύ Πατρικίων και Πληβείων) από την ανώτατη συνέλευση των Ρωμαίων πολιτών. Ασκούσαν ουσιαστικό έλεγχο των ηθών των Συγκλητικών αφού ήταν αρμόδιοι να συντάσσουν τους Συγκλητικούς καταλόγους, με την εξουσία να σημειώνουν στο περιθώριο αυτών επίμεμπτες πράξεις των Συγκλητικών διά των οποίων θα εξέπιπταν του αξιώματός τους.)

Γράφει:  Μάριος Μαυρονικόλας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy