Φωτογραφία της ημέρας

petsdayPets day. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν στο παρελθόν καθιερώσει την casual Friday με σκοπό να χαλαρώνουν οι εργαζόμενοι από τον ενδυματολογικό κώδικα. Τώρα καθιερώνουν και τις ημέρες με το κατοικίδιο, για είναι οι εργαζόμενοι πιο παραγωγικοί και χαρούμενοι. Η φωτογραφία είναι από την Heredia της Κόστα Ρίκα. REUTERS/Juan Carlos Ulate

Ήξερες ότι...

Τα χαρτονομίσματα δεν κατασκευάζονται από χαρτί -όπως πιστεύουν πολλοί. Στην πραγματικότητα είναι 74% βαμβάκι και 25% λινό.

520 rialto

 


Συμφωνίες και αλλες Παράξενες ιστορίες. Του Μάριου Επαμεινώνδα

merideepam

Τον Φεβρουάριου του 1959 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ατνάν Μεντερές ταξίδευε στο Λονδίνο για να συνυπογράψει τις περιώνυμες Συμφωνίες που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τρία μίλια πριν το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ το αεροπλάνο που τον μετέφερε κατέπεσε με αποτελεσμα οι 14 από τους 24 επιβαίνοντες να πεθάνουν. Ο Μεντερές διασώθηκε και υπέγραψε τις Συμφωνίες στην κλινική όπου μεταφέρθηκε για νοσηλεία.

Αυτή η περιπέτεια του ήταν σχετικα μικρή σε σύγκριση με αυτήν που ακολούθησε την επόμενη χρονιά. Το 1960 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του. Καθ' υπόδειξη της Χούντας που ήταν πλέον "κυρία της καταστάσεως" απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του και παραπέμφθηκε σε δίκη. Μετά από 10μηνη διαδικασία ο Μεντερές καταδικάσθηκε σε θάνατο. Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε και για την οργάνωση του ανθελληνικού πογκρόμ της 6ης–7ης Σεπτεμβρίου 1955. Ωστόσο, εκείνο που βάρυνε ώστε να καταδικασθεί εις θάνατον ήταν η κατηγορία για παραβίαση του τουρκικού συντάγματος. Ο Μεντερές άφησε την τελευταία του πνοή στην αγχόνη στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961.

Παρ'όλες τις δραματικες αλλαγές εντός της Τουρκίας η τουρκική κυβέρνηση δεν άλλαξε στάση όσον αφορά στις Συμφωνίες που υπέγραψε για την Κύπρο. Μάλιστα το Νοέμβριο του 1962 ο Πρόεδρος της Τουρκίας στρατηγός Γκιουρσέλ υποδέκτηκε τον Πρόεδρο της ΚΔ Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στη Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη. Την επισκεψη αμαύρωσαν μαχητικές διαμαρτυρίες Τούρκων φοιτητών οι οποίοι κρατούσαν πίκετ που ανέγραφαν "Εφαρμόστε τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου" (Αναφέρονταν μάλλον στη μη εφαρμογη των προνοιών του συντάγματος για χωριστούς δήμους και τη στελέχωση του κυπριακου στρατού κάτι που θεωρείτο αρνητικό για την τουρκικη πλευρά).

Στο διάστημα που ακολούθησε ο ελληνοκυπριακος τύπος εξαπέλυε μύδρους κατά της τουρκικής πλευρας την οποία καταγορούσε ότι "ήταν αδιάλλακτη" διότι επέμενε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες "κατά γράμμα" (sic). Ταυτόχρονα ο προέδρος Μακάριος επεξεργαζόταν σημεία/προτάσεις για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να βελτιωθεί λειτουργικότητά του...

Φωτό: Ο Μεντερές στο ικρίωμα.

Γράφει: Μάριος Επαμεινώνδας

Συμφωνίες και αλλες Παράξενες ιστορίες. Του Μάριου Επαμεινώνδα

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Κυριακή
19
Φεβρουαρίου
2017

Γιορτάζουν : Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα, Φιλόθεος

1674
Αγγλία και Ολλανδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Ουέστμινστερ τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο. Η Συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παράδοση της Ολλανδικής αποικίας του Νέου Άμστερνταμ στους Άγγλους και τη μετονομασία της σε Νέα Υόρκη.
1952
Η Ελλάδα επικυρώνει το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ.
1959
Υπογράφεται στο Λονδίνο η τελική συνθήκη ιδρύσεως ανεξαρτήτου Κυπριακού Κράτους, μεταξύ Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας.
1971
Ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ κινείται νομικά ενάντια των Beatles

Ακολουθήστε μας