Φωτογραφία της ημέρας

papaplintirioΤο πλυντήριο ρούχων της φωτογραφίας φέρει την επωνυμία «Papa Francesco Laundry» και αυτό γιατί αποτελεί αποκλειστική δωρεά και φροντίδα του. Σκοπός του να έχουν οι άστεγοι της Ρώμης, ένα μέρος να πλένουν, στεγνώνουν και σιδερώνουν τα ρούχα τους, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της αξιοπρέπειάς τους. EPA/ANGELO CARCONI

Ήξερες ότι...

Οι γάτες μπορούν να βγάλουν 100 φωνητικούς ήχους, ενώ τα σκυλιά 10.

 


Το σωστό σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

europefutureΣτην τελευταία ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για τη “Λευκή Βίβλο -Το μέλλον της Ευρώπης”, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης.

Πέντε σενάρια τα οποία βρίσκονται σε θεωρητική βάση , χωρίς όμως να αποκλείεται οτιδήποτε. Αν και πιστεύω ότι το ιδανικό σενάριο είναι αυτό που μπορούμε να επιλέξουμε όλα τα θετικά από τα πέντε σενάρια και να δημιουργήσουμε ένα νέο σενάριο αναμόρφωσης της Ευρώπης που θα έχει ως βάση τους Ευρωπαίους Πολίτες. Η Ε.Ε. να καταστεί στη πράξη πρώτα και πάνω από όλα η Ευρώπη για τους Πολίτες και οι Πολίτες για την Ευρώπη.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, προβλέπει την ομαλή συνέχιση της Ε.Ε. των 27, που προχωρά χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην ίδια γραμμή πλεύσης με στόχο την επιτυχή υλοποίηση των θετικών μεταρρυθμίσεων.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, είναι να μετατραπεί η Ε.Ε. σε Ευρώπη, αποκλειστικά, της Ενιαίας Αγοράς. Δηλαδή η Ευρώπη να γυρίσει πίσω στην παλιά Ε.Ο.Κ., Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, στοχεύει στην ελευθεροποίηση των χωρών μελών ούτως ώστε αυτοί που θα θέλουν να κάνουν περισσότερα να μπορούν να κάνουν περισσότερα και όσοι δεν μπορούν να μένουν πίσω. Δηλαδή όσοι επιθυμούν να αναπτύξουν περισσότερες δράσεις όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια και τα Κοινωνικά Θέματα, να προχωρούν χωρίς να απαιτείται και η συμφωνία των 27 χωρών. Δηλαδή δημιουργείται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, στοχεύει στο να κάνει λιγότερα η Ε.Ε. αλλά με πιο αποδοτικό τρόπο. Δηλαδή η Ε.Ε. να αποφεύγει τη τεράστια γραφειοκρατία, την ενασχόληση της με λεπτομέρειες και την παρέμβαση της σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη καθημερινότητα των πολιτών και να εστιάζει τη προσοχή της σε επιλεγμένους σημαντικούς και καίριους τομείς και ταυτόχρονα να μην  επικεντρώνεται σε τομείς που θεωρείται ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία.

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, προβλέπει όλοι μαζί, οι 27 χώρες μέλη να κάνουμε μαζί περισσότερα. Τα κράτη μέλη αποφασίζουν να αναλάβουν και να διαμοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψεως αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αποφάσεις να εγκρίνονται ταχύτερα και με ευελιξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εφαρμόζονται ταχύτερα.

Θεωρώ ότι εάν το Πέμπτο Σενάριο, εμπλουτισθεί με λιγότερη γραφειοκρατία, θέσει ως προτεραιότητα τους σημαντικούς τομείς που απασχολούν τους πολίτες και παύσει να  ασχολείται η Ε.Ε. με τα ήσσονος σημασίας θέματα και  προχωρήσουν οι θετικές Μεταρρυθμίσεις, τότε θα έχουμε Καλύτερη Ευρώπη και θα είναι πράγματι Ευρώπη για τους Πολίτες.

Ταυτόχρονα  οι αποφάσεις να  λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα Εθνικά Κοινοβούλια, στις Κυβερνήσεις και στη Κοινωνία των Πολιτών. Ουσιαστικά να καταστούν επίκεντρο της Ε.Ε., οι ίδιοι οι πολίτες, η Κοινωνία των Πολιτών δηλ. να καταστεί πράξη η Ευρώπη για τους Πολίτες.

Συγκυριακά στη τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υπερψηφίστηκε η Έκθεση για το Πρόγραμμα “Ευρώπη για τους Πολίτες”, όπου είχα τη τιμή να είμαι ο Εισηγητής για τη Γνωμοδότηση της Έκθεσης. Ένα Πρόγραμμα που συνδέεται άμεσα με τη φιλοσοφία της επαναδιαμόρφωσης της Ε.Ε. Το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα της Ε.Ε. “Ευρώπη για τους Πολίτες”, είναι ίσως το μοναδικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που απευθύνεται άμεσα στους πολίτες

Πιστεύω ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρίσκεται πραγματικά κοντά στους πολίτες και το Πρόγραμμα Ευρώπη

για τους Πολίτες, βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση όπου ο Λαϊκισμός, ο Ευρωσκεπτικισμός, οι Ακρότητες και ο Μηδενισμός σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους και ο μόνος τρόπος να αναχαιτίσουμε τον Εφιάλτη του Λαϊκιστικού Εθνικισμού στην Ευρώπη είναι να ενισχύσουμε ανάλογα Προγράμματα όπως το Πρόγραμμα “Ευρώπη για τους Πολίτες”. Μόνο έτσι η Ευρώπη θα απαντήσει στις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας και μόνο έτσι θα κτίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την Ευρώπη και κατ’ επέκταση και για το τόπο μας, που το παρόν και το μέλλον του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία και το μέλλον της Ε.Ε..

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου

Το σωστό σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Κυριακή
23
Απριλίου
2017
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε μας