Φωτογραφία της ημέρας

hamonfrΗ εκδίκηση του μαρκαδόρου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν νιώθουμε ότι συμμετέχουμε στις πολιτικές αποφάσεις, αρκετοί δε έχουν την χειρότερη εικόνα για τους πολιτικούς και μάλιστα νιώθουν ανήμποροι για το μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Ετσι λοιπόν δουλειά πιάνει ο μαρκαδόρος για να χρωματίσει με κακία ή χιούμορ και να πάρει πίσω έστω λίγη πολιτική αξιοπρέπεια. Στην φωτογραφία ο Γάλλος Σοσιαλιστής υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Benoit Hamon που τελικά πήρε την 5η θέση με ποσοστό κοντά στο 6% μόνο... (AP Photo/Claude Paris)

Ήξερες ότι...

Οι δεξιόχειρες ζουν περισσότερο από τους αριστερόχειρες.

 


Η αλήθεια για τις Δημοτικές Εκλογές. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

dimotikes ekloges 877 ypopsifioi koinotarchesΟι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να μην εκπέμπουν τα ισχυρά πολιτικά μηνύματα των Βουλευτικών ή Προεδρικών Εκλογών, μπορεί να μην χρωματίζονται με το έντονο κομματικό χρώμα...

 

 

Όμως δεν παύουν από το να είναι Εκλογές που αναδεικνύουν τοπικούς άρχοντες με άμεση εμπλοκή των κομμάτων, των πολιτών και ολόκληρης της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θεωρώ ότι τα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν ανάλυσης και εμβάθυνσης  είναι τα κάτωθι:

1. Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ είναι γνωστό ότι για ουσιαστικούς αυτοδιοικητικούς λόγους ζήτησε την αναβολή των Εκλογών. Πρώτον για να δοθεί χρόνος υιοθέτησης και υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων και δεύτερον για να συμπίπτει η πραγματοποίηση των Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Ευρωεκλογές που τούτο δημιουργεί πολλά πλεονεκτήματα προς όφελος και της κοινωνίας και των πολιτών. Τα υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα τα μικρά κόμματα και τα κόμματα του μεσαίου χώρου, μικροκομματικά σκεπτόμενα, θεώρησαν ότι οι Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές προσφέρονται για πολιτικά λάφυρα και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τελικά επιδίωξαν, με νύχια και με δόντια, εκλογές και είχαμε εκλογές. Αποτέλεσμα, απέτυχαν οικτρά βλέποντας τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται και τη παρουσία τους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδυναμώνεται.

2. Η ΑΠΟΧΗ ήταν το πρώτο θέμα των συζητήσεων. Η συμμετοχή ανήλθε σχεδόν στο 65% του εκλογικού σώματος. Με τα δεδομένα της Ευρώπης μπορεί να θεωρείται ψηλή συμμετοχή. Όμως με τα δεδομένα της Κύπρου μπορούμε να σημειώσουμε ότι η αποχή συνεχίζει να είναι ψηλή. Μέχρι σήμερα η εύκολη αιτιολόγηση και απάντηση για την Αποχή ήταν ότι οι πολίτες απαξιώνουν τα κόμματα και τη πολιτική. Μπορεί πράγματι να ισχύει αυτό σε κάποιο βαθμό, αλλά μέσα από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Σε αυτές τις εκλογές συμμετείχαν πέραν των 9.000 υποψηφίων, ένα τεράστιο φάσμα υποψηφίων που προερχόταν κατευθείαν μέσα από την κοινωνία, αντιπροσώπευε τους πάντες και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτές οι εκλογές αφορούσαν πρωτίστως τους πολίτες και την καθημερινότητα τους και λιγότερο οτιδήποτε άλλο. Η μη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές δεν μπορεί εύκολα και με μία μονοκονδυλιά να αποδοθεί μόνο στην βολική προσέγγιση της απαξίωσης  στο πολιτικό σύστημα.

3. Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, πορεύθηκε σε αυτές τις εκλογές σχεδόν μόνος και σε πολλές περιπτώσεις έχοντας τους υπόλοιπους απέναντι. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις , οι Δήμοι Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου. Κατόρθωσε ο ΔΗ.ΣΥ. με σύμμαχο τους πολίτες και τη κοινωνία να τους εκλέξει με ποσοστά που άγγιζαν το 50%. Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι η κοινωνία αντιδρά με το δικό της τρόπο και επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει επιλογές, με τα δικά της αδιαμφισβήτητα κριτήρια.

4. Η λογική ότι ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ των εκλογών αποτελεί ευθεία προσβολή στο εκλογικό σώμα και είναι πλήρης ασέβεια στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα είναι αντικειμενικά μετρήσιμα, τα ποσοστά συγκρίσιμα και οι μεγάλες εκλογικές ανατροπές γνωστές. Επί παραδείγματι η μεγάλη επιτυχία της ανατροπής και αλλαγής δημάρχου στη Λεμεσό καταγράφεται ως μείζον γεγονός των εκλογών και καταχωρήθηκε ήδη ως μία ιστορική ανατροπή. Οι εκλογείς μίλησαν και κατέγραψαν το ιστορικά ψηλό ποσοστό 37% για το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ κατατάσσοντας τον ως πρώτο κόμμα με τεράστια διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο. 

Αυτή είναι η εκλογική αλήθεια των δημοτικών εκλογών και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

Μέσα από τα αληθή γεγονότα μπορεί ο καθένας να προβεί στις αναλύσεις τους. Όμως εάν πραγματικά γνοιαζόμαστε για την αναβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής ζωής και να φέρουμε τους πολίτες ξανά στις κάλπες οφείλουμε να λέμε την αλήθεια και μόνον την αλήθεια. Και η αλήθεια των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούν όλοι να είναι νικητές αυτών των εκλογών γιατί τα ίδια τα μετρήσιμα εκλογικά αποτελέσματα το διαψεύδουν και γιατί και οι ίδιοι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

 

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου

 

Η αλήθεια για τις Δημοτικές Εκλογές. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Δευτέρα
24
Απριλίου
2017
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Ακολουθήστε μας