Φωτογραφία της ημέρας

aggeladollΜια κούκλα. Με καμάρι ο Γάλλος κτηνοτρόφος Cedric Brland ποζάρει με την έξι ετών Fine που ανήκει στην ράτσα Bretonne Pie Noir. H Fine θα είναι η μασκότ της Διεθνούς Γεωργικής Εκθεσης του Παρισιού. REUTERS/Stephane Mahe

Ήξερες ότι...

Το 1994, ένα αεροπλάνο της Αεροφλότ έπεσε, εξαιτίας του πιλότου, ο οποίος έδινε μαθήματα πλοήγησης στον 15χρονο γιο του. Σκοτώθηκαν και οι 75 επιβαίνοντες του αεροπλάνου.

 


Η αλήθεια για τις Δημοτικές Εκλογές. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

dimotikes ekloges 877 ypopsifioi koinotarchesΟι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να μην εκπέμπουν τα ισχυρά πολιτικά μηνύματα των Βουλευτικών ή Προεδρικών Εκλογών, μπορεί να μην χρωματίζονται με το έντονο κομματικό χρώμα...

 

 

Όμως δεν παύουν από το να είναι Εκλογές που αναδεικνύουν τοπικούς άρχοντες με άμεση εμπλοκή των κομμάτων, των πολιτών και ολόκληρης της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θεωρώ ότι τα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν ανάλυσης και εμβάθυνσης  είναι τα κάτωθι:

1. Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ είναι γνωστό ότι για ουσιαστικούς αυτοδιοικητικούς λόγους ζήτησε την αναβολή των Εκλογών. Πρώτον για να δοθεί χρόνος υιοθέτησης και υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων και δεύτερον για να συμπίπτει η πραγματοποίηση των Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Ευρωεκλογές που τούτο δημιουργεί πολλά πλεονεκτήματα προς όφελος και της κοινωνίας και των πολιτών. Τα υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα τα μικρά κόμματα και τα κόμματα του μεσαίου χώρου, μικροκομματικά σκεπτόμενα, θεώρησαν ότι οι Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές προσφέρονται για πολιτικά λάφυρα και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τελικά επιδίωξαν, με νύχια και με δόντια, εκλογές και είχαμε εκλογές. Αποτέλεσμα, απέτυχαν οικτρά βλέποντας τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται και τη παρουσία τους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδυναμώνεται.

2. Η ΑΠΟΧΗ ήταν το πρώτο θέμα των συζητήσεων. Η συμμετοχή ανήλθε σχεδόν στο 65% του εκλογικού σώματος. Με τα δεδομένα της Ευρώπης μπορεί να θεωρείται ψηλή συμμετοχή. Όμως με τα δεδομένα της Κύπρου μπορούμε να σημειώσουμε ότι η αποχή συνεχίζει να είναι ψηλή. Μέχρι σήμερα η εύκολη αιτιολόγηση και απάντηση για την Αποχή ήταν ότι οι πολίτες απαξιώνουν τα κόμματα και τη πολιτική. Μπορεί πράγματι να ισχύει αυτό σε κάποιο βαθμό, αλλά μέσα από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Σε αυτές τις εκλογές συμμετείχαν πέραν των 9.000 υποψηφίων, ένα τεράστιο φάσμα υποψηφίων που προερχόταν κατευθείαν μέσα από την κοινωνία, αντιπροσώπευε τους πάντες και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτές οι εκλογές αφορούσαν πρωτίστως τους πολίτες και την καθημερινότητα τους και λιγότερο οτιδήποτε άλλο. Η μη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές δεν μπορεί εύκολα και με μία μονοκονδυλιά να αποδοθεί μόνο στην βολική προσέγγιση της απαξίωσης  στο πολιτικό σύστημα.

3. Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, πορεύθηκε σε αυτές τις εκλογές σχεδόν μόνος και σε πολλές περιπτώσεις έχοντας τους υπόλοιπους απέναντι. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις , οι Δήμοι Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου. Κατόρθωσε ο ΔΗ.ΣΥ. με σύμμαχο τους πολίτες και τη κοινωνία να τους εκλέξει με ποσοστά που άγγιζαν το 50%. Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι η κοινωνία αντιδρά με το δικό της τρόπο και επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει επιλογές, με τα δικά της αδιαμφισβήτητα κριτήρια.

4. Η λογική ότι ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ των εκλογών αποτελεί ευθεία προσβολή στο εκλογικό σώμα και είναι πλήρης ασέβεια στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα είναι αντικειμενικά μετρήσιμα, τα ποσοστά συγκρίσιμα και οι μεγάλες εκλογικές ανατροπές γνωστές. Επί παραδείγματι η μεγάλη επιτυχία της ανατροπής και αλλαγής δημάρχου στη Λεμεσό καταγράφεται ως μείζον γεγονός των εκλογών και καταχωρήθηκε ήδη ως μία ιστορική ανατροπή. Οι εκλογείς μίλησαν και κατέγραψαν το ιστορικά ψηλό ποσοστό 37% για το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ κατατάσσοντας τον ως πρώτο κόμμα με τεράστια διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο. 

Αυτή είναι η εκλογική αλήθεια των δημοτικών εκλογών και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

Μέσα από τα αληθή γεγονότα μπορεί ο καθένας να προβεί στις αναλύσεις τους. Όμως εάν πραγματικά γνοιαζόμαστε για την αναβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής ζωής και να φέρουμε τους πολίτες ξανά στις κάλπες οφείλουμε να λέμε την αλήθεια και μόνον την αλήθεια. Και η αλήθεια των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούν όλοι να είναι νικητές αυτών των εκλογών γιατί τα ίδια τα μετρήσιμα εκλογικά αποτελέσματα το διαψεύδουν και γιατί και οι ίδιοι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

 

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου

 

Η αλήθεια για τις Δημοτικές Εκλογές. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Τρίτη
28
Φεβρουαρίου
2017

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Μαριάννα

1854
Δημιουργείται το ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, μετά από συμμαχία επιμέρους σχηματισμών.
1861
Το Κολοράντο γίνεται επικράτεια των ΗΠΑ.
1900
Ιδρύεται στη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα, με τον Τζέημς Ράμσεϊ Μακντόναλντ στη θέση του πρώτου γραμματέα.
1914
Ανακηρύσσεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο, υπό του Γεώργιου Χριστάκη-Ζωγράφου.
1921
Ρωσία και Αφγανιστάν υπογράφουν συνθήκη φιλίας, που παρέχει πολιτική και οικονομική βοήθεια στους κατοίκους του Αφγανιστάν.
1935
Ο δρ. Γουάλας Κράδερς εφευρίσκει το νάιλον.
1940
Η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος σαρώνει τα Όσκαρ.
1953
Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.
1984
Το άλμπουμ "Thriller" του Μάικλ Τζάκσον, κερδίζει 8 βραβεία Γκράμι.
1991
Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου, καθώς Ιρακινοί στρατιώτες και Σύμμαχοι διατάσσονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Ακολουθήστε μας