Ολομέτωπη σύγκρουση Τουρκίας- Ε.Ε. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

MAYK Turkey europe1Το Ευρωκοινοβούλιο στην ολότητα του προχώρησε στην έκδοση ισχυρού ψηφίσματος καταπέλτη σε βάρος της Τουρκίας για τις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις διώξεις πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο επιδεικνύει ευαισθησία για  θέματα αρχών, αξιών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού ελευθεριών και προάσπιση πανανθρώπινων αξιών.

Η σημαντικότητα και η ιδιαιτερότητα αυτού του ψηφίσματος ενάντια στη Τουρκία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει με καθολικό τρόπο να λάβει μέτρα και μάλιστα σκληρά μέτρα όπως είναι η διακοπή ή το πάγωμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Οι καταγγελίες από όλες τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, εναντίον της Τουρκίας για τη παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη περιφρόνηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και τη πλήρη καταπάτηση των αρχών και αξιών της Ε.Ε., οφείλω να επισημάνω ότι δεν είναι μόνον υπόθεση σημερινή για τη Τουρκία αλλά μία απαράδεκτη κατάσταση που κρατάει χρόνια.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι υπήρξε διαχρονικά ανοχή, ατιμωρησία και χαριστική αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Ε.Ε.

Επί παραδείγματι, ενώ η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να σεβαστεί τη Συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε., το γνωστό Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και ενώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπήρξε ποτέ απόφαση για λήψη σκληρών μέτρων απέναντι στη Τουρκία.

Άλλωστε, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από τη Τουρκία και σε χώρα μέλος της Ε.Ε., τη Κύπρο, που υφίσταται εισβολή και κατοχή, εδώ και 42 χρόνια, χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Δυστυχώς η λογική των Ευρωπαίων ότι η Τουρκία είναι απαραίτητος σύμμαχος της Ε.Ε. και ουσιαστικά δεν τολμούσαν να πάρουν μέτρα στις σωρευτικές παραβάσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας όχι μόνον δεν απέδωσαν αλλά και την αποθράσυναν.

Ακούω συνέχεια, από κάποιους στα Ευρωπαϊκά Όργανα, ότι η Τουρκία είναι αξιόπιστος και στρατηγικός εταίρος. Στη πράξη αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν υπήρξε αξιόπιστη η Τουρκία και ούτε μπορεί να παρουσιάζεται ως στρατηγικός εταίρος στην Ε.Ε, και τούτο αποδεικνύεται μέσα από τις πράξεις της.

Επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία και πάλι με την αδιάλλακτη και απαράδεκτη στάση της, δεν οδήγησε τις συνομιλίες στο αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Παρά την έντονη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και τη δεδηλωμένη βούληση του να επιλυθεί ειρηνικά το Πρόβλημα και πάλι η Τουρκία οδήγησε τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, χωρίς αποτέλεσμα, γιατί συνεχίζει ο εισβολέας να παραμένει προσκολλημένος σε προκλητικά απαράδεκτες θέσεις, όπως να παραμείνει εγγυήτρια η Τουρκία  σε  χώρα μέλος της Ε.Ε., να μην  επιτρέπει επιστροφή σημαντικού αριθμού προσφύγων και να εμμένει σε εκ Περιτροπής Προεδρία.

Η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη που δημιούργησε το Κυπριακό Πρόβλημα και είναι η μόνη που έχει δυνατότητα να το λύσει μέσα σε 24 ώρες. Είναι η ώρα που και η Ε.Ε. αλλά και άλλες δυνάμεις που οφείλουν να ασκήσουν πραγματικά πίεση για να υποχρεωθεί η Τουρκία να επιλύσει το πρόβλημα.

Πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλοι ισχυροί στην διεθνή σκηνή, έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν  δυναμικά και να πιέσουν  τη Τουρκία να αποδεχθεί τις βασικές αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν την επίλυση του Κυπριακού.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου

 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy