Άμεσες δράσεις Ε.Ε για Νέους. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

Cittadini Ue1Η Ευρώπη γηράσκει και λόγω του Δημογραφικού Προβλήματος και λόγω πραγματικών προβλημάτων που την σφυροκοπούν καθημερινά και λόγω του ότι παρουσιάζει κουρασμένη εικόνα.

Ο Ευρωπαϊκός καμβάς παρουσιάζεται με γκρίζα χρώματα και δικαιολογημένα διαχέεται η καταθλιπτική εικόνα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας της Ε.Ε. αλλά και των νέων.

Ανήκω στην κατηγορία των Ευρωπαίων Πολιτών που από τα φοιτητικά μου χρόνια με συνέπαιρνε το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες και η δική μου παράταξη σε καιρούς αντιευρωπαϊκούς ήταν στην πρώτη γραμμή με υψωμένη την Ευρωπαϊκή Σημαία, τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και την Αναγκαιότητα Ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Συνεχίζω να πιστεύω ότι η ένταξη μας στην Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη Εθνική Επιτυχία για το τόπο μας, για τη κοινωνία, για τους πολίτες. 

Ακόμη, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι η  Ε.Ε αποτελεί διαχρονικά τον ισχυρότερο Πυλώνα στήριξης των Νέων μας, το μεγαλύτερο δώρο και την πιο σημαντική προσφορά για τους ΝΕΟΥΣ μας και το ΜΕΛΛΟΝ, φτάνει οι Νέοι μας να πιστεύσουν και να αξιοποιήσουν την Ε.Ε., αλλά και η Ε.Ε. να προσφέρει κίνητρα, νέες ιδέες, στήριξη, όραμα και προοπτική για τη Νεολαία μας και τα πανάξια Νέα μας παιδιά.

Στηρίζοντας αυτή τη θέση και τη προσέγγιση για την Ε.Ε. και τους ΝΕΟΥΣ μας ανέπτυξα διάφορες Πρωτοβουλίες στήριξης των Ευρωπαίων Νέων που συγχρόνως θα υποβοηθήσουν και την Ε.Ε. να καταστεί η δύναμη της Νεολαίας και να δημιουργήσει μία νέα σύγχρονη εικόνα, της Ευρώπης των Νέων, της Ευρώπης που Ανανεώνεται, της Ευρώπης που δεν Γηράσκει αλλά αποκτά Νεανική Ορμή.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εισηγήθηκα τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

4 ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

 

1.ΜΕΤΑ ΤΟ INERRAIL ΝΑ ΔΟΘΕΙ TO FREE WIFI

Αποτελεί σημαντική επιτυχία της παραχώρησης από την Ε.Ε. της κάρτας ελεύθερης μετακίνησης με Σιδηρόδρομο στους Νέους της Ε.Ε. , το στηρίξαμε εγείροντας θέμα ότι πρέπει να βρεθεί κάτι ανάλογο και να παραχωρηθεί και στους Νέους της Κύπρου που δεν διαθέτουμε ανάλογα μέσα μεταφοράς. Μετά από αυτή την αξιόλογη προσφορά στους Νέους , ήλθε η ώρα να προχωρήσει η Ε.Ε. στη παραχώρηση Δωρεάν Πρόσβασης στο Διαδίκτυο όλων των Ευρωπαίων Νέων. Η παραχώρηση της Κάρτας Free Wifi στους Νέους της Ε.Ε. θα φέρει τους Νέους πιο κοντά στην ίδια την Ε.Ε. και θα νιώσουν την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης.

 

2. ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής κρίσης και δοκιμασίας για πολλές χώρες της Ε.Ε., πολλοί νέοι εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις Σπουδές τους και είτε εγκαταλείπουν, είτε δεν ακολουθούν τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε ακόμη δεν υλοποιούν τις προσωπικές τους επιλογές για Σπουδές. Υφίσταται ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων Νέων όσο αφορά το βασικό αγαθό, το Δικαίωμα στη Μόρφωση. Η Ε.Ε. πρέπει έμπρακτα να υιοθετήσει τη θέση αρχής, ότι όλοι οι Ευρωπαίοι Νέοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για Σπουδές.

Μόνο με τη Δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Σπουδών που θα καλύπτει τις Σπουδαστικές Ανάγκες των Νέων θα μπορέσει η Ε.Ε. να υλοποιήσει τη βασική αρχή της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κοινωνίας για Ίσες Ευκαιρίες Μόρφωσης σε Όλους.

 

3. ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

Ο τομέας που στιγματίζεται σήμερα η Ε.Ε. είναι τα ψηλά ποσοστά Ανεργίας των Νέων Ανθρώπων. Κοινωνική Ευρώπη με ποσοστά Ανεργίας των Νέων άνω του 10% ή του 20% δεν πάνε μαζί.

Η Ε.Ε. ανέλαβε πρωτοβουλίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνον δεν αποδεχτήκαμε περικοπές στα Προγράμματα των Νέων αλλά απαιτήσαμε και περαιτέρω αυξήσεις.

Για αυτό το κεφάλαιο πρέπει να υπάρξει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, να υπάρξουν γενναία κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επί παραδείγματι να δοθούν ενισχυμένα κίνητρα για παραμονή Νέων Αγροτών στην Ύπαιθρο, να ενθαρρυνθούν οι Νέοι για δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων με επιδοτήσεις και συνεισφορά Ευρωπαϊκών Ταμείων. Να επιβραβεύσει η Ε.Ε. την Έρευνα και την Καινοτομία και να ενθαρρύνει τα νέα μορφωμένα και επιστημονικά αξιόλογα νέα παιδιά να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν Νέες Ιδέες.

 

4. ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS+, HORIZON 2020 Κ.Α.

Απαιτείται να ενισχυθούν περαιτέρω όλα τα Προγράμματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους νέους γιατί μόνο έτσι θα στηριχθεί η Νέα Γενιά και η Ε.Ε. θα αποκτήσει κατεύθυνση ΝΕΟΛΑΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ, δίνοντας το μήνυμα της ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου

 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy