Η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

euroteroritaΘλίψη, αποτροπιασμός, οργή, αγανάκτηση, είναι τα εμφανή συναισθήματα κάθε ελεύθερου πολίτη, μπροστά στις τραγικές εικόνες των τρομοκρατικών κτυπημάτων στις Βρυξέλλες.

Όμως κάποιος που βρισκόταν κοντά στην πληγωμένη Ευρώπη τη Μαύρη Τρίτη, της 22ας Μαρτίου θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι αυτό που ήταν διάχυτο από τους ύπατους Ευρωπαίους Αξιωματούχους και Ευρωβουλευτές μέχρι και τον κοινοτικό λειτουργό και τον απλό πολίτη των Βρυξελλών,  ήταν μία πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα να σταθούμε με πείσμα και θάρρος απέναντι στη Τρομοκρατία.

Μέσα από την πέτρινη σιωπή που απλώθηκε στις Βρυξέλλες, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και εκκωφαντικό. Η Τρομοκρατία δεν θα περάσει, η τρομοκρατία θα συνθλιβεί από όλο τον ελεύθερο κόσμο.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα την Εφιαλτική Τρίτη, θυμήθηκα τη σοφή αλλά και συγκλονιστική ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου που είπε: ‘’Τρομοκρατείστε τους Τρομοκράτες’’.

Η τυφλή τρομοκρατία των Βρυξελλών, όπως και οι προηγηθείσες σε άλλες χώρες, δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από παράφρονες ενέργειες φανατικών και τυφλωμένων νεαρών που μετατρέπονται σε πιόνια ιμάμηδων ή άνθρωπόμορφων αρρωστημένων τεράτων που στο όνομα της θρησκείας σκορπούν το θάνατο σε αθώους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα επιχειρούν να ενσπείρουν το φόβο και τον τρόμο στη κοινωνία γιατί με αυτό το τρόπο διευκολύνονται στα ανίερα και επαίσχυντα δολοφονικά σχέδια τους.

Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και διακηρύξεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες, δράσεις και συντονισμένος σχεδιασμός και συνεργασία, ει δυνατόν, από ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Οφείλουν όλοι, Ε.Ε, Η.Π.Α, Ρωσσία και άλλες δυνάμεις, να παραμερίσουν τους ψευτοεγωϊσμούς, τα μικροσυμφέροντα και τις ιδεοληψίες και να σχηματίσουν μία πανίσχυρη Διεθνή Συμμαχία που αδιάκοπα και αμείλικτα θα κτυπήσει την τρομοκρατία σε κάθε σημείο του πλανήτη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρα.

Αποτελεί σαφέστατη αδυναμία και ανεπάρκεια της Ε.Ε. το ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστην δυνατή η Δημιουργία Πανευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας, κάτι που θα απέτρεπε σε μεγάλο βαθμό τρομοκρατικά κτυπήματα και θα αποδυνάμωνε τους τρομοκρατικούς πυρήνες στην Ευρώπη. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε., με μισό και πλέον αιώνα ζωής, να ολιγωρεί σε αυτά τα ζητήματα. Σήμερα το μεγάλο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο η οικονομία και το Προσφυγικό, αλλά πρωτίστως τα θέματα ασφάλειας.

Η Ε.Ε. ήταν περήφανη για το αίσθημα Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Ασφάλειας που εμπέδωσε στους Ευρωπαίους Πολίτες. Ε.Ε. χωρίς θωράκιση της Ασφάλειας και της Ευημερίας των Πολιτών της, δεν είναι Ε.Ε.

Είναι αδιανόητο, οι αρχές του Βελγίου να γνωρίζουν μετά τα κτυπήματα στη Γαλλία ότι η Τρομοκρατία έχει τους θύλακες της στις Βρυξέλλες σε μια συγκεκριμένη συνοικία το ΜΟΛΕΜΠΕ, να παρέρχονται αρκετοί μήνες και να μην κατορθώνουν να εξαρθρώσουν τους τρομοκράτες που αποδεδειγμένα επωάζονται για χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο.
Είναι απαράδεκτο να επιμένει εδώ και μήνες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να ψηφισθεί το νομοσχέδιο που αφορά το γνωστό PNR και αφορά έλεγχο προσωπικών δεδομένων επιβατών για τις πτήσεις και να αρνούνται οι υπόλοιπες ομάδες να το προωθήσουν για ψήφιση. Πιστεύω ότι είναι πρόκληση, όταν η τρομοκρατία αφαιρεί καθημερινά ανθρώπινες ζωές, κάποιοι να κόπτονται περισσότερο και να είναι πιο ευαίσθητοι για τα προσωπικά δεδομένα  αντί για τις ανθρώπινες ζωές.

Μετά τις 22 Μαρτίου τίποτα δεν είναι το ίδιο όπως προηγουμένως και όλοι οφείλουν να αναθεωρήσουν θέσεις και προσεγγίσεις γιατί κυρίαρχος στόχος είναι να παταχθεί με όλα τα μέσα η τρομοκρατία.

Οι τρομοκράτες πλήττοντας τις Βρυξέλλες, το κέντρο της Ε.Ε., πίστευσαν ότι θα πλήξουν τις θεμελιώδεις Αρχές και Αξίες της Ευρώπης. Νόμισαν ότι θα τρομάξουν την Ε.Ε και τον ελεύθερο κόσμο και ότι θα λυγίσουν μπροστά στο μίασμα της ανθρωπότητας.

Πιστεύω λογάριασαν λάθος οι τρομοκράτες. Πιστεύω ότι η 22α Μαρτίου δεν θα περάσει στην Ιστορία μόνο, ως μια εφιαλτική και τραγική μέρα για την Ευρώπη αλλά ευελπιστώ ότι θα μείνει στην ιστορία ως η απαρχή της ήττας της τρομοκρατίας και της διάλυσης της στα εξ ων  συνετέθην.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy