Κατάργηση των Αδειών Κυκλοφορίας. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

license plate blank 750x347"Έστω και τώρα να προχωρήσουμε άμεσα με τόλμη να τερματίσουμε το υφιστάμενο άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα τελών κυκλοφορίας"

Το θέμα της κατάργησης των αδειών κυκλοφορίας έχει τη δική του ιστορία. Ουκ ολίγες φορές και επανειλημμένως το θέσαμε στη Βουλή επί σειρά ετών, αλλά δυστυχώς το κράτος δεν προχώρησε ποτέ  σε οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος. Ίσχυσε η πεπαγιωμένη αντίληψη ''Μη μου τους κύκλους τάραττε''. Δεν είναι πρόθεση μου να ασκήσω κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν ανταποκρίθηκαν θετικά, άλλωστε αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα είναι η υλοποίηση του ορθού και λογικού αιτήματος της κατάργησης των αδειών έστω και τώρα.

Έτσι εκφράζουμε  την χαρά και την ικανοποίηση μας  γιατί  το θέμα της κατάργησης των τελών των  αδειών κυκλοφορίας επανήλθε ως θέμα συζήτησης, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να υπάρξει θετική κατάληξη.

Διαχρονικά στηρίξαμε με σθένος  την άποψη ότι  το υφιστάμενο σύστημα καταβολής τελών άδειας κυκλοφορίας, είναι άδικο, καταχρηστικό και αναποτελεσματικό. Δυστυχώς η αλλαγή και ο εξορθολογισμός του συστήματος στη βάση της κατάργησης  των αδειών  κυκλοφορίας και τη μεταφορά του κόστους στα καύσιμα, προσέκρουσε για χρόνια στην άρνηση του κράτους να προχωρήσει με τόλμη στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου.

Η θέση μας ότι το τέλος κυκλοφορίας ή ο φόρος κυκλοφορίας εξορισμού καθορίζει τον τρόπο καταβολής αυτής της φορολογίας που δεν είναι άλλος από την επιβολή τέλους στα καύσιμα. Ουσιαστικά η απλή και κοινή λογική καθορίζει ότι ο κάθε πολίτης καταβάλλει τέλος κυκλοφορίας ή  φόρο για χρήση των δρόμων, ανάλογα με την συχνότητα της κυκλοφορίας του οχήματος του και της χρήσης των δρόμων. Μόνον έτσι καθίσταται δίκαιος και αντικειμενικός αυτός ο φόρος.

'Έτσι επιδοκιμάζουμε πραγματικά τη πρόθεση το θέμα να επανέλθει  προς συζήτηση, διανοίγοντας την προοπτική να καταργηθεί ακόμη μία αδικία και να παύσει να υφίσταται ακόμη μία στρέβλωση στην καθημερινότητα του κύπριου πολίτη.

Πιστεύω ότι έστω και τώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα να τερματίσουμε τον παραλογισμό και την αυθαιρεσία, καταργώντας το υφιστάμενο σύστημα των αδειών κυκλοφορίας.

Η παρούσα κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι τολμά και προχωρά αποφασιστικά σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και εκτιμώ ότι θα προσεγγίσει με θετικό τρόπο και το θέμα της κατάργησης των αδειών κυκλοφορίας.

Με τη μετακύλιση του κόστους στα καύσιμα, τονίζουμε, ότι πρέπει να υπάρξει και  ρύθμιση για  δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση των Επαγγελματιών Οδηγών καθώς και κάποιων άλλων που επηρεάζονται αρνητικά.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy