Ανάπηρα μυαλά. Του Λεόντιου Φιλοθέου


Σιωπή.

 

Έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που κυκλοφόρησε το νέο. Εγκύκλιος για να είμαι ακριβής.

Οπόταν είπα να ψάξω να βρω καμιά ανακοίνωση. Μια δήλωση. Κάτι τελοσπάντων.

Από την ηγεσία των εκπαιδευτικών τίποτα. Τζίφος. Μήτε οι διδάσκαλοι, μήτε και οι καθηγητάδες.

Από Πρόεδρο, κυβέρνηση και κόμματα, εκκωφαντική σιωπή. Πλην του ΑΚΕΛ, και το αφήνω ως εδώ. Τα έχουμε πει πολλές φορές άλλωστε. Οι υπόλοιποι, μίλησαν μόνο όταν ήταν να τον αναδείξουν σε Λαμπρή Μορφή! Λαμπρό να μας κάψει...

Να ξύπνησε και να μίλησε κανένας άλλος Λαμπρός Ιεράρχης; Μπα. Πιο πιθανόν είναι να ξυπνήσει ο Ιωνάς από τον ύπνο του δικαίου πάρά Ιεράρχης. Εδώ δεν ξύπνησαν όταν ο Υπέρλαμπρος Β’, (δεν είστε Άγιοι μου ίσοι κι όμοιοι) θα έπαιρνε το τρακτέρ για να ισοπεδώσει τα αρχαία. Θα ξυπνήσουν τώρα;

Μήπως στην ακαδημαϊκή κοινότητα; Ησυχία τάξη και ασφάλεια κι εδώ. Μέχρι και ο λαλίστατος κατά τα άλλα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κύπρου μας που ρίχνει έξι-εφτά τουίτ την ημέρα, επί τούτου σιωπή.

Πάλι καλά που την παρτίδα σώζουν οι άλλοι, οι πολίτες, η κοινωνία, οι «ανώνυμοι» μέσα από όποιο βήμα έχει ο καθένας.

Κατάντια.

Το ίδιο το κράτος, να χαρίζει στον Πολυσχιδέστατο Β’, δημόσια σχολεία για να τα μετατρέψει σε μονάδες παραγωγής πιστών του αντίγραφων (Θεός φυλάξοι) και οι απανταχού ταγοί μας (με ή χωρίς το ρ) να σφυρίζουν αδιάφορα. Και να κλίνουν ευλαβικά το γόνυ μπροστά του. Κανονικός μεσαίωνας.

Η εγκύκλιος.

Τα πράγματα είναι απλά. Η εγκύκλιος αποτελεί την επιτομή της χείριστης μορφής ρατσισμού - ενός ρατσισμού που δεν θέλει τα παιδιά των διαζευγμένων κι άλλων «προβληματικών» (!!), τα ανάπηρα παιδιά και κάθε άλλο είδος «αναπηρίας» κατά την περιορισμένη έως ανύπαρκτη αντίληψη τους. Μπράβο. Το Τρίτο Ράιχ θα ήτο περήφανο για σας.

Αναπηρία.

Μόνο που το πραγματικό πρόβλημα είναι η αναπηρία στα μυαλά, κι όχι τα ανάπηρα παιδιά. Μυαλά γεμάτα ρατσισμό, ομοφοβία, ξενοφοβία, μίσος, μιζέρια. Μυαλά κλειστά. Μαύρα. Σκοτεινά. Που άμα λάχει μας πετάνε κι ένα Syria Enough στην παλάμη και μας την γυρνάνε στα μούτρα. Enough, φτάνει να είναι μακριά τους.

Η φάκτορας.

Δεν μας έφταναν τα υπόλοιπα, άρχισε να περιφέρεται σαν τον Επιτάφιο και η γνωστή Θεολόγος, Θρησκειολόγος, Κοινωνιολόγος, Κανονολόγος, Ισλαμολόγος και Διεθνολόγος. Ξέχασα κάτι;  Φάκτορας επί παντός επιστητού που έχει σπουδάσει προφανώς τα πιο απρόσιτα κι από την εκ Λεμεσού ορμώμενη βουλευτή. Όταν το άκουσα λέω δεν γίνεται, μας τρολάρει: «Οι μαθητές του 15 με τους μαθητές του 15. Για να μπορούμε να προάγουμε την αριστεία».

Τι μας λες κυρά Αρετή μου; Σοβαρά; Και οι ψηλοί λοιπόν με τους ψηλούς. Και οι ξανθές με τους ξανθούς. Μη σμίξουμε τη χέννα. Και οι μελαχρινοί με τους μελαχρινούς. Και οι κοντοί και με τους κοντούς (εδώ θα φοιτούσα κι εγώ). Έτσι να χωρίσουμε τα αρνιά από τα ερίφια, για να προάγουμε την αριστεία.

Άλλωστε ο στόχος δεν είναι να βγάζουμε στην κοινωνία ανθρώπους μορφωμένους, ανοιχτόμυαλους, με δημοκρατικές αξίες, με προσωπικότητα και ολοκληρωμένες γνώσεις που να αποδέχονται και να σέβονται ο διαφορετικό σωστά;

Γιατί άμα βγάζαμε τέτοιους, ποιος θα σας χειροκροτούσε μετά; Θα σας είχαν στείλει κι εσάς, και τον Λαμπρότατο Β’ κι όλο σας το συνάφι στα αζήτητα. Αμήν!

Υστερόγραφο

Από την εκκλησία πηγάζει η αγάπη και η αποδοχή, αποφάνθηκε ο νέος Υπουργός της Παιδείας μας. Ο οποίος προφανώς στην εγκύκλιο του Διακεκριμένου Β΄ εντόπισε μέσα από τις γραμμές που θέλουν τους γονείς να επωμίζονται τα έξοδα για τα ανάπηρα παιδιά τους, να ξεχειλίζει η αγάπη και η αποδοχή.

Κανονικά, στο σημείο αυτό, πρέπει να καληνυχτίσω τον Κεμάλ. Αλλά πολύ φοβάμαι, ότι έτσι όπως πάμε, θα ξυπνήσει ακόμα κι αυτός να μας ρίξει κανένα μπινελίκι. 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Follow@leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy