Τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ και τα Κενεβεζείμ! Του Λεόντιου Φιλοθέου


ant3493920004

Ήταν μία από αυτές τις ελάχιστες Κυριακές του χρόνου που έπρεπε να δηλώσω το παρόν μου στην εκκλησία. 

Στήθηκα σε μια γωνιά, διχασμένος βλέπετε ανάμεσα στην ανάγκη να σταθώ από τη μια με τη σύζυγο, αλλά χωρίς να παρεξηγηθώ για το γεγονός ότι δεν στέκομαι μπροστά με τους «αδρώπους». Ως γνωστόν η προοδευτικότητα ξεχειλίζει μέσα από κάθε έκφανση της εκκλησιαστικής πρακτικής.

Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και άρχισε η ανάγνωση της Συνοδικής Εγκυκλίου του Χρυσοστόμου και των αδελφών αυτού: «Κρίνουμε αναγκαίο εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς να απευθυνθούμε πατρικά προς όλους, το πλήρωμα της Εκκλησίας, και να σας καταστήσουμε κοινωνούς των ανησυχιών και των προβληματισμών μας γύρω από τη φιλοσοφία των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία μας».

Ακολούθησε φυσικά ένας καταιγισμός κριτικής και αναχρονιστικών εισηγήσεων έναντι των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στοχεύοντας στα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη» σε μια προσπάθεια φυσικά να σταματήσουμε να «μολύνουμε» τα παιδιά μας με την Κυπριακή διάλεκτο. Αρχιεπίσκοπε, την «9η Ιουλίου» μην ξεχάσεις να μεταφράσεις! Μια σειρά από αναλυτικά προγράμματα για τα οποία εργάστηκαν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί έρμαιο στην κριτική μιας παρέας βολεμένων ιεραρχών που στόχος τους είναι η αντίσταση σε κάθε τι σύγχρονο και διαφορετικό!

Σε ότι αφορά τα ελληνικά και χριστιανικά ιδεώδη, θα επαναλάβω κάτι στο οποίο είχα αναφερθεί και στο παρελθόν. Η έννοια «ελληνοχριστιανικό» είναι ένα από τα πιο ατυχή και οξύμωρα υβρίδια που επινοήθηκαν ποτέ! Διότι ο Χριστιανισμός οικοδόμησε ένα κόσμο που στηρίζεται στην υπόθεση και στη φαντασία πάνω στα ερείπια του Ελληνικού Πολιτισμού ο οποίος στηριζόταν στην παρατήρηση και στη νόηση και ο οποίος διώχθηκε μέχρι εξόντωσης.

Δεν πρόλαβε φυσικά να αναγνωστεί η Συνοδική Εγκύκλιος και ο Υπουργός μας κ. Κενεβέζος προέτρεξε να δηλώσει ευαρέσκεια για το ενδιαφέρον της εκκλησίας σε θέματα παιδείας. Κάποιος κακοπροαίρετος δηλαδή, θα μπορούσε να πει ότι η δήλωση ήταν έτοιμη εκ των προτέρων! Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθησύχαζε την εκκλησία και ο κ. Συλλούρης χαρακτήριζε σημαντική την παρέμβαση της!  

Υπουργέ μου, είναι ένα να κλίνετε ευλαβικά επανειλημμένα το γόνυ για να ευχαριστήσετε τον Αρχιεπίσκοπο για το χρίσμα που σας έδωσε και άλλο να κάνετε πιλάτες! Το έχουμε άλλωστε εμπεδώσει. Έχετε κερδίσει κι εσείς επάξια τη θέση σας δίπλα στα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ. Κανονικό εξαπτέρυγο. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ιερά Σύνοδος μετά την ευαρέσκεια σας θα προβεί σε αναθεώρηση των ιερών κειμένων ως ακολούθως: "Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Βαφτιστικού".

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι όταν εκφέρει άποψη η εκκλησία. Άλλωστε κάθε άποψη είναι απολύτως σεβαστή. Ούτε και θέλω κλείσω το στόμα του Αρχιεπισκόπου μας. Κάτι τέτοιο είναι mission impossible. Όπως λέει και ο Παναγιώτης Σταυρινίδης «Είναι η εκκλησία ηλίθιε». Μια επιχείρηση που ελέγχει την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πιθανότητα να προοδεύσει αυτός ο τόπος και να υπερβεί τα όρια της εθνικής βλακείας».

Το πρόβλημα είναι όταν η πολιτεία θεωρεί υποχρέωση της να διαβουλεύεται για τα θέματα αυτά με την εκκλησία.

Το πρόβλημα δεν είναι η απαίτηση του Αρχιεπισκόπου να εγκρίνει τον Υπουργό Παιδείας, αλλά το ότι του αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό από ουκ ολίγους πολιτικούς και κόμματα!  

Το πρόβλημα δεν είναι η απαίτηση της εκκλησίας να έχει λόγο, αλλά το ότι η πρώτη πολιτική πράξη του Υπουργού Παιδείας μιας –και καλά- σύγχρονης και Ευρωπαϊκής πολιτείας ήταν να παρακαθίσει σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου!

Το πρόβλημα δεν είναι η επιθυμία της εκκλησίας να κερδίσει νέους πιστούς πελάτες, αλλά το ότι εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν και να παροτρύνουν τους μαθητές στο να βοηθούν στα εκκλησιαστικά δρώμενα και τις εκκλησιαστικές χορωδίες. Σύγχρονους πολίτες θέλουμε τα παιδιά μας και όχι καντηλανάφτες!

Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε, ότι στα σκαριά είναι και η επένδυση για ένα Ιδιωτικό Αγγλόφωνο Σχολείο. Είπαμε, καλή η ελληνοχριστιανική παιδεία, αλλά business is business! Ως εκ τούτου εάν στόχος Αρχιεπίσκοπε μου, είναι η δημιουργία σχολείων τα οποία να βγάζουν στην κοινωνία ανθρώπους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση σας τότε μπορείτε να το κάνετε αυτό με το δικό σας σχολείο. Στο κάτω-κάτω εργοδοτήστε για Διευθυντή τον κύριο Κενεβέζο. Αφήστε όμως ήσυχο και στα χέρια των επιστημόνων το δημόσιο σχολείο!

Υστερόγραφο…

Συγγνώμη που σας αφήνω τόσο απότομα αλλά ξεκινά στο Αρχιεπισκοπικό Εκκλησιαστικό MEGA κανάλι το Feel Fantastic. Στα πλαίσια τις εθνικής, ελληνορθόδοξης και χριστιανικής διαπαιδαγώγησης του χριστεπώνυμου πλήθους από το Άγιο Κανάλι, πρέπει να δω πόσες κοπέλες που κυνηγούν το τίτλο της Star, μπορούν να κάνουν τις «αγριόκαττες» στα τέσσερα, πόσες από αυτές έχουν κάνει προσθετική και πόσων τα sheilouθκια είναι faux! 

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βόρεια Κορέα: Ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ-ουν, δοκιμάζει ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια βιομηχανική επιχείρηση εθνικής άμυνας σε μη αποκαλυφθείσα τοποθεσία. KCNA via KNS/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι ιερείς στην αρχαία Αίγυπτο ξύριζαν όλες τις τρίχες από το σώμα τους, ακόμα και από τα βλέφαρα!

Σήμερα


Τρίτη
14
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Αριστοτέλης, Τέλης, Ισίδωρος, Ισιδώρα, Σιδέρης, Δώρα

1900
Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 στο Παρίσι.
1928
Έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος
2006
Ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ο Άρης επιστρέφει στην Α΄ Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου, ύστερα από μια δύσκολη χρονιά που τον υποχρέωσε να αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Ο Άρης νίκησε στο τελευταίο του παιχνίδι την Κέρκυρα με 3-1 μπροστά σε 20.000 φιλάθλους του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy