Του κουτουρού! Του Λεόντιου Φιλοθέου


ant3493920004

Οικονομολόγος δεν είμαι. Ούτε και το παίζω…  Οικονομολόγος εννοώ! 

Μπορώ να αναλύσω με σχετική άνεση και βεβαιότητα το δικό μου επαγγελματικό αντικείμενο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω τεκμηριωμένα και επιστημονικά στα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της ευρωζώνης. Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά ένα Καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που μας έλεγε ότι, ο σωστός επιστήμονας ξεκινά πάντα με τη  φράση «εξ’ όσων δύναμαι να γνωρίζω…». Ε λοιπόν, στο συγκεκριμένο θέμα εγώ ΔΕΝ γνωρίζω.

Ενώ λοιπόν δεν γνωρίζω, είμαι σε μια ηλικία (δυστυχώς), η οποία μου επιτρέπει ακόμα (ευτυχώς) να θυμάμαι.

Θυμάμαι λοιπόν το βασικό επιχείρημα για την ένταξη μας στην Ε.Ε. Καταλύτης στη λύση του Κυπριακού! Κυπριακό είπατε; Παράλληλα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια θα βρίσκαμε ασφάλεια και αλληλεγγύη. Ασχολίαστο! Θα εκθέταμε επίσης την Τουρκία, όπως θα την εκθέσουμε και με την αίτηση μας για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Να σημειώσουμε εδώ, ότι την ώρα που ο δικός μας ΥΠΕΞ συναντά στο διάδρομο τον ομόλογο του των ΗΠΑ John Kerry, o Obama υποδέχεται τον Erdogan με τιμές πλανητάρχη, ενώ ο Herman Van Rompuy τουιτάρει μαζί του!

Θυμάμαι επίσης το βασικό επιχείρημα για ένταξη στην Ευρωζώνη. Η ένταξη στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η συμπόρευσή μας με τους δυνατούς! Τελικά μας προέκυψε η Γερμανική ολοκλήρωση, ένα μάρκο που μετονομάστηκε σε  - δυσβάσταχτο - ευρώ και μια κρίση με τα τραγικά αποτελέσματα όπως τα βιώνουμε σε Κύπρο και Ελλάδα.

Που θέλω να καταλήξω; Σίγουρα όχι στο να υποστηρίξω έξοδο από την Ε.Ε. ή το ευρώ. Όπως έχω ήδη πει, δεν είμαι σε θέση να το πράξω. Μπορώ όμως να υποστηρίξω ότι οι πλείστες ενέργειες μας από ιδρύσεως αυτής της Δημοκρατίας διατρέχονται οριζόντια από το ίδιο χαρακτηριστικό: το ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ.

Χωρίς σωστή ανάλυση, μελέτη και στρατηγική κινούμαστε διαχρονικά του κουτουρού, προσπαθώντας πάντα να πείσουμε με εύηχα συνθήματα και ευσεβοποθισμούς, διακατεχόμενοι από ένα μόνιμο μικρομεγαλισμό! Την ίδια ώρα οι εξελίξεις διαρκώς μας διαψεύδουν! 

  • Του κουτουρού στο Κυπριακό. Στηριζόμενοι επί χρόνια στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς φτάσαμε 39 χρόνια μετά με εμπεδωμένο πλέον το αίσθημα τις διχοτόμησης να θεωρούμε ότι έχουμε χρόνο!
  • Το ίδιο και στα θέματα Οικονομίας. Αντί αειφόρος ανάπτυξη, ανάπτυξη του κουτουρού. Χωρίς κανένα σχεδιασμό και με ένα ανεξέλεγκτο τραπεζικό σύστημα που ήθελε να ανοίξει παραρτήματα στον Άρη!
  • Παίζαμε χρηματιστήριο του κουτουρού όταν η κουτσή Μαρία επισκεπτόταν καθημερινά το πάλαι ποτέ ένδοξο πάτωμα (!) και στη συνέχεια προέκυψε στα κουτουρού μια φούσκα στο real estate με παραθαλάσσιες βίλες στα Λατσιά.  
  • Του κουτουρού πετάξαμε 2δις σε ένα βαρέλι δίχως πάτο με το όνομα Λαϊκή Τράπεζα για να συνεχίσει να αντλεί δις ευρώ από τον ELA!
  • «Ανόητο» και «καταστροφικό» χαρακτήριζαν το κούρεμα  το οποίο έγινε τελικά αποδεχτό σε μια νύχτα , οδηγώντας την οικονομία της χώρας στη διάλυση!
  • Όταν δε σε σύσκεψη της ηγεσίας  μας, συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΚΤ και κανείς δεν τον παίρνει «χαμπάρι», αυτό εσείς πως θα το χαρακτηρίζατε;
  • Όταν η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα, έχουν λόγο και θέση σε όλα τα media για να τοποθετούνται νυχθημερόν επί των θεμάτων οικονομίας πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί; Αναμφίβολα όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη. Κι εγώ για παράδειγμα έχω τις απόψεις μου γύρω από την εκπαίδευση αλλά δεν ζήτησα να διοριστώ και δάσκαλος! 
  • Να μου πείτε, εδώ στη χώρα του απόλυτου κουτουρού που κάθε ένας από εμάς τρώει μια «φίζα» χαλούμι το χρόνο, δεν καταφέραμε να κατοχυρώσουμε το όνομα!

Και θα μπορούσα να γράφω για ώρες…

Μπροστά μας όμως έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ελπίδας και ανάκαμψης. Το φυσικό μας πλούτο. Είναι λοιπόν θερμή παράκληση προς άπαντες τους εμπλεκόμενους: ας αφήσουμε το κουτουρού για μια φορά στην άκρη. Ας μελετήσουμε σωστά, ας χαράξουμε στρατηγική και ας εκμεταλλευτούμε τη μεγάλη αυτή ευκαιρία για μπορέσουμε να διορθώσουμε όλα τα λάθη του παρελθόντος. Ας καταστήσουμε ξανά το λαό μας κυρίαρχο και περήφανο. Ας παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα εγχειρίδιο με τα λάθη μας και το υπόβαθρο για ένα λαμπρό μέλλον! 

Υστερόγραφο…

Το κείμενο αυτό ξεκίνησα να το γράφω από το Στρασβούργο. Ημέρα Δευτέρα, αλλά ήταν αργία. ΟΛΑ κλειστά. Κανένας επιχειρηματίας προφανώς εδώ δεν έχει απαίτηση να είναι τα πάντα ανοιχτά στις αργίες. Και προφανώς ούτε και η κοινωνία απαιτεί να πηγαίνει στον μπακάλη τις αργίες. Και αν το απαιτούν, προφανώς δεν τους ακούει κανείς! Όμορφη, καθαρή πόλη. 820 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομοι. Συγκοινωνίες. Σωστή δόμηση. Χαρακτήρας. Αειφόρος ανάπτυξη. Με μία λέξη – και χωρίς να εξιδανικεύω καταστάσεις – οργάνωση! Ίσως να επηρεάστηκα. Ίσως πάλι και όχι. Ένας φίλος μας υπενθύμισε, «οι μεγάλες επαναστάσεις από τη Γαλλία ξεκινούν».Δημήτρη Δημητρίου και CyprusNews.eu, ευχαριστούμε για την ευκαιρία, την εμπειρία και το υπέροχο ταξίδι! 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Πέμπτη
2
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Γιορτάζουν :Εσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Αυγερινός, Αυγέρης, Αυγίτης, Αυγέρας, Αυγέρου, Αυγερού, Ματρώνα, Ματρόνα

1494
Ιδρύεται το «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό», ως προσωπικό φέουδο του Βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου.
1933
Gleichschaltung: Το ναζιστικό καθεστώς αναστέλλει τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.
1955
Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο Λυσσασμένη Γάτα.
1997
Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τερματίζοντας μια περίοδο 18 ετών διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης του, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός από την εποχή του Ουίλιαμ Πιτ του νεότερου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy