GuruPolitico.
Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…
Τρίζει η καρέκλα του Ζελένσκι…
Με τη δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να ζητά με επίμονο τρόπο να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων και βοήθειας στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος άρχισε σύμφωνα με πληροφορίες να εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία. Η ομάδα που περιστοιχίζει τον κ. Μπάιτεν σκέφτεται αναθεώρηση της τακτικής, όχι όμως και του βασικού στόχου, ο οποίος είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποδυνάμωση της Ρωσίας τόσο στον στρατιωτικό, όσο και στον οικονομικό τομέα. Έτσι, κατανοώντας ότι οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις και προκλητικές δηλώσεις του Βολοντιμίρ Ζελένσκι προκαλούν αντιδράσεις και εκνευρισμό στους Αμερικανούς, οι αρχιτέκτονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σκέφτονται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του από την προεδρία της Ουκρανίας και την αντικατάσταση του με ένα πιο «ήρεμο», διαλλακτικό και συνεργάσιμο πολιτικό.
Σημειώνεται ότι μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη του «κωμικού που φορά παντελόνι φορτηγατζή» - έτσι αποκάλεσε τον Ζελένσκι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το χρίσμα Βίβεκ Ραμασουάμι - δεν θα αποτελέσει πρωτοτυπία στην εξωτερική πολιτικοί των ΗΠΑ. Αντίθετα, «παλιά μου τέχνη κόσκινο» όπως λεν και οι παλαιότεροι. Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε αρκετές περιπτώσεις όπου οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους «πληρεξούσιους» τους όταν άλλαζαν τα δεδομένα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Μιχάηλ Σιακασβίλι, οποίος αφέθηκε στη «μοίρα του», ευθύς αμέσως μετά την αποτυχημένη στρατιωτική του περιπέτεια κατά της Ρωσίας στη Νότια Οσετία. Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην Πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι μετά που οι ΗΠΑ υπέγραψαν το 2020 συμφωνία με τους Ταλιμπάν για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη χώρα. Ανάλογη είναι και η τύχη του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος το 2019 με τα δεκανίκια της Ουάσιγκτον προσπάθησε ν ανατρέψει τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Σήμερα ο άλλοτε ηγέτης της «έγχρωμης επανάστασης» καταζητείται στη χώρα του για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση συμμορίας. Στοιχεία που προσκομίστηκαν σε αμερικανικό δικαστήριο αποδεικνύουν ότι ο Γκουαϊδό χρησιμοποίησε πόρους της γιγαντιαίας δημόσιας επιχείρησης Petróleos de Venezuela, προκαλώντας «ζημιές σχεδόν ίσες με ή μεγαλύτερες από 19 δισ. δολάρια»! Προδομένος από τους άλλοτε υπερατλαντικούς συμμάχους του πέθανε το 2020 και ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Χοσνι Μουμπάρακ, ο οποίος για τρεις δεκαετίες ήταν με τη στήριξη των ΗΠΑ, επικεφαλής της Αιγύπτου...
Ως δικαιολογητικό για μια πιθανή «αποκλήρωση» και απομάκρυνση του Ζελένσκι από την εξουσία μπορεί να προβληθεί η πρόθεση του ν ακυρώσει τις προεδρικές του ερχόμενου χρόνου, όπως επίσης και η δολοφονία στενού συνεργάτη του αρχιστράτηγου των ουκρανικών στρατευμάτων, στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνικ. Ως γνωστό η Washington Post κατηγόρησε ευθέως τον Ζελένσκι ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία αυτή.
Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση κατά πόσο όπλα που οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία κατέληξαν, με ανοχή των αρμόδιων Αρχών του Κιέβου, στα χέρια της Χαμάς. Αν και οι συγκεκριμένες πληροφορίες επισήμως διαψεύδονται , ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον Μαικλ Νάιτς, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Χαμάς να έχει αποκτήσει αμερικανικά όπλα αγοράζοντάς τα στη μαύρη αγορά του Κιέβου! Η εκτίμηση αυτή εξαγρίωσε τη συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, η οποία θεωρεί τον Ζελενσκι υπεύθυνο για τα επίπεδα διαφθοράς που κυριαρχεί στη χώρα.
Τα όσα αναφέρονται πιο πάνω σε συνδυασμό με την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης, άρχισαν να δημιουργούν σύννεφα στις σχέσεις Λευκού Οίκου - Ζελένσκι. Αν τα σύννεφα αυτά εξελιχθούν σε καταιγίδα, είναι κάτι που θα διαφανεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Πάντως όπως δείχνει η ιστορία, οι Αμερικανοί δεν έχουν ενδοιασμούς και συχνά «σκοτώνουν τα άλογα» προτού καν αυτά γεράσουν…
Ζορό