Η αποχή ευνοεί τα μεγάλα κόμματα ή τα μικρά; Του Γιώργου Σταματίου

 

apoxistamatiouΥπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η αποχή ευνοεί τα μεγάλα κόμματα. Αυτό δεν ισχύει πάντα.

Η αποχή ευνοεί το κόμμα που συσπειρώνεται περισσότερο από τα άλλα. Κάτι τέτοιο έγινε στις Ευρωεκλογές του 2014 με τον ΔΗΣΥ να παίρνει σχεδόν 38%.

Παρόλα αυτά στην περίπτωση των Βουλευτικών του 2016 υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που ευνοεί τα μικρά κόμματα.

Είναι ήδη γνωστό και απόλυτα φυσιολογικό ότι σε πραγματικούς αριθμούς οι περισσότεροι απέχοντες προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Σε δεύτερη φάση προέρχονται επίσης από τα δύο μεγάλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Αν αυτοί πήγαιναν να ψηφίσουν θα ήταν πιο πιθανόν να ψήφιζαν τα κόμματά τους, διότι αν πράγματι άλλαζαν πολιτικές θέσεις δεν θα απείχαν αλλά θα ψήφιζαν κάτι άλλο. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποχή θα μειωνόταν δραστικά και έτσι για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή θα ήθελε περισσότερες ψήφους.

Για παράδειγμα το 2011 ένα κόμμα θα έπαιρνε το σημερινό εκλογικό μέτρο, το 3.6%, εάν έπαιρνε περίπου 15 χιλιάδες ψήφους. Τότε η αποχή ήταν περίπου 22%. Αν η αποχή όμως άγγιζε τα ποσοστά των Ευρωεκλογών του 2014, τότε ένα κόμμα θα πετύχαινε το ίδιο ποσοστό, το 3.6%, με πολύ λιγότερες ψήφους. Περίπου με 10 χιλιάδες. Με λίγα λόγια η αποχή αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες των μικρών κομμάτων να μπουν στη Βουλή και να εκλέξουν όχι ένα ή δύο αλλά μέχρι και 4 βουλευτές, ακόμα κι αν κάποιος δεν τα ψηφίσει και απλά απέχει.

Η αποχή στην τελική ευνοεί τα νεοσύστατα κόμματα όπως τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη αλλά και τα μικρότερα κόμματα Οικολόγους και ΕΛΑΜ. Οι πρώτοι δύο δεν έχουν ψηφοφόρους που απέχουν αφού δεν προϋπήρχαν στο κομματικό χάρτη των Βουλευτικών του 2011. Οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη εκλογική βάση έτσι ώστε η αποχή να αποβεί καταστροφική γι' αυτούς.

Συμπερασματικά με την αποχή ενός Συναγερμικού ή Ακελιστή ή Δηκοϊκού ή Εδεκίτη κερδίζουν τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, ακόμα κι αν αυτοί δεν ψηφίζουν τα κόμματα αυτά.

Παρατηρείται έτσι η εξής παραδοξότητα: Όταν ένας Συναγερμικός απέχει ευνοεί για παράδειγμα το Γιώργο Λιλλήκα ή το Γιώργο Περδίκη ή αν ένας Ακελιστής απέχει ευνοεί την Ελένη Θεοχάρους ή το ΕΛΑΜ. Το ίδιο ισχύει για το Δηκοϊκό και τον Εδεκίτη.

Την ίδια στιγμή εφόσον τα μικρά κόμματα μπουν σύσσωμα στη Βουλή τότε αναπόφευκτα θα πάρουν τουλάχιστον 6 έδρες από τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα. Όσον παράξενο κι αν ακούγεται η αποχή ευνοεί τους μικρούς και μπορεί να αποβεί ζημιογόνα για ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Γιορτάζουν :Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα, Γλαφυρός

1607
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βιρτζίνια..
1902
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1933
Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
1986
Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994
Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy