Περί μειώσεως ο λόγος… Του Γιώργου Οικονομίδη

thitiaoikonomidisΜεταξύ μείωσης της ανεργίας και μείωσης της φορολογίας, η Κυβέρνηση επιλέγει μείωση της στρατιωτικής θητείας!

Ασφαλώς, κατά την κυβερνητική ερμηνεία, πρόκειται για προεκλογική δέσμευση που υλοποιείται (θα έλεγα καλύτερα εξαγγέλλεται) τυχαία, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Βέβαια, πρέπει να είναι η μόνη ίσως προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη που ίσως και μακάρι υλοποιηθεί, γιατί οι δεσμεύσεις του για όλα τα άλλα μάλλον αντιστραφήκαν σε βαθμό που η λέξη «δεσμεύομαι» κατάντησε ανέκδοτο στα χείλη των πολιτών! Δεν αποκλείω λοιπόν την απόφαση της Κυβέρνησης να εγκαινιάσει μια νέα σειρά δεσμεύσεων προς άγραν ψήφων!

Και την απαράδεκτη ψηφοθηρική εξαγγελία της Κυβέρνησης να παραγκωνίσουμε, τα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας θα έπρεπε να είναι υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων και να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε ένα κατεχόμενο νησί, με παρουσία χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων, η άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ευτελές μέσο. Και εδώ είναι που έρχεται το επιχείρημα περί ενδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς, μέσω έμμισθου προσωπικού. Άρα δεν πρόκειται για αποδυνάμωση της αμυντικής μας δύναμης αλλά για ενδυνάμωση της..! Βέβαια, δεν έχουμε καταλάβει από που θα προέλθουν τα χρήματα για να προσληφθούν 3000 έμμισθοι, οι οποίοι θα παίρνουν μισθό 1100€ μηνιαίως, από ένα κράτος που μέχρι πρότεινως ψήφιζε νομοσχέδια με την μορφή του «κατεπείγοντος», γιατί καταρρέουμε! Αλλά θα μου πείτε κατάρρευση υπάρχει μόνο στις μνημονιακές δεσμεύσεις, σε όλα τ’ άλλα υπάρχει success story!

Πού θα βρεθούν τα 40 εκατομμύρια και βάλε σε ένα κράτος που δεν μπορεί να αποπαγοποιήσει αναγκαίες θέσεις στον δημόσιο τομέα λόγω οικονομικής κρίσης; Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα σε ένα κράτος που έχει πνίξει τους πολίτες στις φορολογίες για να μπορέσει να καλύψει τα ελλείματά του; Πού θα βρεθούν τα χρήματα σε ένα κράτος που πρέπει να ιδιωτικοποιήσει όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς του για να οδεύσει προς την ανάπτυξη; Και επίσης, τι θα γίνει με τους 3000 επιπλέον δημόσιους υπαλλήλους (αφού θα πληρώνονται από το κράτος) που θα φορτωθούμε; Γιατί από όσο θυμάμαι ο δημόσιος τομέας της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν υπεράριθμος!

Αφού «λεφτά υπάρχουν», γιατί δεν ξεσφίγγουμε τη θηλιά των φορολογιών από τους πολίτες για να μπορέσουν να ανασάνουν; Αν όμως από την άλλη, λεφτά δεν υπάρχουν, μήπως η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογιών και τα σχετικά;

Αυτή την μείωση της θητείας (αν τελικά υλοποιηθεί) ελπίζω να μην την πληρώσει και πάλι ο λαός, οι γονείς και τα παιδιά που απόκτησαν ελπίδα με αυτή την εξαγγελία. Η Κυβέρνηση ας σκεφτεί τρόπους, τα παιδιά που εκπληρώνουν την στρατιωτική θητεία να εργοδοτούνται και να μην μεγαλώνουν στα κατάστοιχα της ανεργίας. Γιατί στην Κύπρο του σήμερα, είτε τελειώσεις το Πανεπιστήμιο 6 μήνες πριν ή 6 μήνες μετά, αυτό που αλλάζει δυστυχώς είναι η ημερομηνία εγγραφής στον κατάλογο των ανέργων. Ελπίζω επίσης, αυτή την μείωση της θητείας, να μην την πληρώσει ούτε η πατρίδα μας, να μην μας παραδοθεί και αυτή ελάττω…

*Διευκρινίζω ότι δεν διαφωνώ με την πρόταση για μείωση της στρατιωτικής θητείας, αντιθέτως, καταθέτω τον προβληματισμό μου.

Γράφει:  Γιώργος Οικονομίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy