Φωτογραφία της ημέρας

piriririΥπόγεια με θέα. Αγνωστο αν η καταστροφή που συνέβη στην Fukushima αύξησε τις δουλειές, πάντως ο εικονιζόμενος κύριος Seiichiro Nishimoto, CΕΟ της Shelter Co, εξακολουθεί να πουλά πυρηνικά καταφύγια. Οπως το εικονιζόμενο που βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού του στην Osaka και είναι διακοσμημένο με καταγάλανες θάλασσες και καταπράσινα λιβάδια. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ήξερες ότι...

Οι καμηλοπαρδάλεις συχνά γεννούν όρθιες. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό, με το που θα γεννηθεί, κάνει ελεύθερη πτώση από ύψος περίπου δύο μέτρων.

 


Με ποιους (δεν) χρειάζεται να κυβερνήσει ο Πρόεδρος. Του Γιάννου Αφροδίση

ant3493920004

Πριν τις εκλογές αναφερόμουν στο Σχέδιο για την χώρα και τις επιλογές στελεχών διακυβέρνησης ως βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας του νέου Προέδρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε Σχέδιο το οποίο υπό τις κυπριακές συντηρητικές συνθήκες μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεταρρυθμιστικό. Το Σχέδιο Αναστασιάδη έπεισε τους περισσότερους που ψήφισαν την Κυριακή και τώρα το θέμα είναι η υλοποίηση του, από τα στελέχη διακυβέρνησης που ο ίδιος θα επιλέξει.

Πάνω κάτω, σαράντα άτομα

Κάποιος φίλος μου έλεγε πρόσφατα ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος διορίζει σε διάφορες θέσεις κάπου 2000 άτομα. Θεωρώ ότι από όλους αυτούς, εκείνοι που κάνουν (ή δεν κάνουν) τη διαφορά σε κάθε διακυβέρνηση δεν υπερβαίνουν τους σαράντα.

Η Κύπρος είναι μια μικροσκοπική χώρα και με απλές πολιτειακές δομές. Ουσιαστικά ο Πρόεδρος δεν χρειάζεται παρά μόνο καμιά σαρανταριά επιτυχείς επιλογές στελεχών για να κυβερνήσει καλά τη χώρα. Οι προκάτοχοι του χρειάζονταν λιγότερους γιατί αφενός δεν αποτόλμησαν μεταρρυθμίσεις και αφετέρου υπήρξαν υπέρ-συγκεντρωτικοί.

Έντεκα Υπουργοί, έξι με επτά Υφυπουργοί, πέντε με έξι στελέχη στο Προεδρικό, τέσσερεις με πέντε πρόεδροι των σημαντικών ημικρατικών οργανισμών και καμιά δεκαριά άλλοι αξιωματούχοι που είτε διορίζονται νωρίς στη διάρκεια μιας προεδρίας είτε αργότερα. Καμιά σαρανταριά λοιπόν. Σχήμα διακυβέρνησης της χώρας. Ούτε ΗΠΑ είσαι, ούτε Κίνα.

Το μυστικό Σύμφωνο των Προέδρων

Στις επιλογές στελεχών διακυβέρνησης, οι τρεις προηγούμενοι Πρόεδροι, διέπραξαν πανομοιότυπα λάθη. Αναφέρομαι στους τρεις Πρόεδρους διότι εκείνους έζησα, ως ενήλικας, να κυβερνούν. Τυγχάνει δε, να είναι αντιπροσωπευτικοί του κυπριακού πολιτικού σκηνικού των τελευταίων δεκαετιών (Κληρίδης, Παπαδόπουλος, Χριστόφιας).

Τόσο πανομοιότυπα ήταν τα λάθη τους που λες και εφάρμοζαν πιστά κάποιο μυστικό ΣΥ.Δ.Ι.Λ. (Σύμφωνο Διάπραξης Ίδιων Λαθών). Όμως, δεν υπήρχε Σύμφωνο. Τα λάθη ήταν τα ίδια γιατί οι Πρόεδροι χρησιμοποιούσαν τα ίδια κριτήρια επιλογής, την ίδια λογική: o παλιόφιλος, o κουμπάρος, ο χωρκανός, ο αυλικός που το κόμμα, ο γαμβρός, ο υπάλληλος του σπόνσορα. Κάθε φορά άλλος Πρόεδρος, κάθε φορά τα ίδια κριτήρια, κάθε φορά τα ίδια λάθη.

«Δεν κάμνεις φίλε μου για αυτή τη δουλειά, πάλε φίλοι θα είμαστε». Αυτή την απλή φράση δεν μπόρεσαν τρεις Πρόεδροι να τη διανοηθούν, πόσο μάλλον να την πουν και να την κάνουν πράξη. Και γι αυτό, αργά ή γρήγορα, κατέβαλαν το τίμημα.

Techno ή pop?

Τίθεται το ερώτημα συχνά, τεχνοκράτες ή πολιτικοί; Λέω, και τα δυο. Μπορούν να συνεισφέρουν και οι μεν και οι δε. Έχεις και τεχνοκράτες, έχεις και πολιτικούς. Φτάνει να λειτουργήσεις ως ομάδα. Και στο Προεδρικό και στο Υπουργικό και παντού. Ηγέτη έχεις (τον Πρόεδρο), κοινό στόχο έχεις (το Σχέδιο για τη χώρα). Λεφτά δεν έχεις, θα σου δώσει η Τρόικα. Ειδικά στην αμέσως επόμενη περίοδο, ο νέος Πρόεδρος χρειάζεται έγκυρους τεχνοκράτες που να κατανοούν την πολυπλοκότητα των ζητημάτων (Ενέργεια, Ανάπτυξη, Ανεργία, Μετανάστευση). Χρειάζεται όμως και πολιτικούς που λόγω της κοινωνικής τους τριβής φέρουν μια ιδιαίτερη συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον κόσμο, που είναι απαραίτητη ενόψει της εφαρμογής όσων μέτρων του Μνημονίου δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Η επιστήμη εν καλή, εν σωστή, αγαπούμεν την-εκτιμούμεν την αλλά σε πολλά θέματα εν με πλάσματα που έχεις να κάμεις.

Όποιος είναι τεχνοκράτης ή πολιτικός χωράει;

Όχι. Υπάρχει και κόσμος που δικαίως φέρει την ταμπέλα του αξιόλογου τεχνοκράτη, ή του δημοφιλούς πολιτικού που όμως δεν χρειάζεται να βρει τον δρόμο προς το σχήμα διακυβέρνησης. Πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη. Ποιος είναι αυτός ο κόσμος?

Πρώτον, οποιοσδήποτε συνδέεται ή ταυτίζεται με τα τραπεζικά συμφέροντα. Το έκανε ο Χριστόφιας και του πήρε σχεδόν πέντε χρόνια να καταλάβει ότι αυτοί οι τύποι δεν δουλεύουν για καμιά κυβέρνηση, για κανένα λαό. Δουλεύουν μόνο για την Τράπεζα. Τους έβαλες μέσα είσαι τελειωμένος.

Δεύτερον, οποιοσδήποτε κουβαλά βεβαρημένες προηγούμενες παρουσίες σε αξιώματα με σημαντικά εκτελεστικά καθήκοντα (Υπουργός, πρόεδρος ημικρατικού κλπ). Όποιος, κατέχοντας θεσμικό εκτελεστικό ρόλο στο παρελθόν, έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, έχει διασυνδεθεί με σκάνδαλα ή ενεπλάκη σε ιστορίες διαφθοράς δεν πρέπει να έχει θέση στο επόμενο σχήμα διακυβέρνησης. Τα έκανε ο Κληρίδης και τα πλήρωσε. Σημειώνω ότι τα θέματα παρατίθενται με πολιτικούς και όχι νομικούς όρους διότι συχνά στην Κύπρο «το νόμιμο είναι και ηθικό» ή «τα έκαναν και οι άλλοι άρα επιτρέπονται». Δεν είναι ηθικά και ούτε επιτρέπονται.

Τρίτον, κανένας ατομικιστής-συμφεροντολόγος. Όποιος πάει στο σχήμα διακυβέρνησης, πρέπει να δουλεύει για την χώρα. Μόνο για τη χώρα. Όχι πρώτα για τη χώρα, μόνο για τη χώρα. Ο Αναστασιάδης πάντοτε τους «διάβαζε» αυτούς και εκτιμώ ότι σχετικά εύκολα θα τους αποφύγει.

Τέλος, όποιος πάει πρέπει να είναι έτοιμος να φάει και σφαίρες. Και για να κάτσει να τις φάει, πρέπει να πιστεύει στο Σχέδιο για τη χώρα και να δίνει μάχες για την υλοποίηση του. Όποιος δεν πιστεύει (δεκάδες τα παραδείγματα Υπουργών των τελευταίων 3 Προέδρων) στην πρώτη δυσκολία κρύβεται, φορτώνοντας σε άλλους (συνήθως στον λαό και κάποτε στον Πρόεδρο) το κόστος.

Αυτά τα λίγα και απλά και κάτι ακόμα: η εποχή απαιτεί καλές εξηγήσεις, από την αρχή. Την πρώτη μέρα μια μόνο καλή εξήγηση μπορεί να υπάρχει: «Έκαμες σοβαρή μαλακία, φεύκεις την ίδιαν ώρα, no hard feelings. Λαλώ σου το που τα τωρά να το ξέρεις». Προεδρικές κουβέντες.

 

Γράφει: Γιάννος Αφροδίσης

Με ποιους (δεν) χρειάζεται να κυβερνήσει ο Πρόεδρος. Του Γιάννου Αφροδίση

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Σάββατο
29
Απριλίου
2017
Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Γιορτάζουν :Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας, Σωσίπατρος, Σωπάτρα, Σώπατρος, Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα, Κέρκυρα, Κερκύρα, Πάγκαλος

1707
Αποφασίζεται η δημιουργία της Μεγάλης Βρετανίας, με την ένωση Αγγλίας και Σκωτίας.
1945
Ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν σε ένα καταφύγιο στο Βερολίνο και ορίζει αντικαταστάτη του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ.
1967
Αφαιρείται ο παγκόσμιος τίτλος και η άδεια επαγγελματία πυγμάχου από τον Μοχάμεντ Άλι, λόγω της άρνησής του να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό.
1970
Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Νοτιο-Βιετναμικές Δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.

Ακολουθήστε μας