Το περιεχόμενο του «σωστού περιεχομένου». Του Γιάννη Παναγιώτου


gianniskipoas

Η αναφορά στο “σωστό περιεχόμενο” της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, ενίοτε παρερμηνευόμενη, προσομοιάζει με το κρεβάτι του Προκρούστη ή με το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο όρος είναι αφηρημένος και λειτουργεί ως άλλοθι για την απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης για λύση του Κυπριακού, και ορισμένοι όντως χρησιμοποιούν τον όρο ως πρόφαση, για να συγκαλύψουν την έφεσή τους προς τη διχοτόμηση. Παρ’ όλα αυτά, τόσο εκείνοι που θεωρούν ότι το “σωστό περιεχόμενο” είναι άλλοθι όσο και εκείνοι που το χρησιμοποιούν ως πρόφαση, παρερμηνεύουν την ουσία του.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ως ο βασικός εισηγητής του όρου, στις Προεδρικές Εκλογές του 2008 είχε προσδιορίσει με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό τρόπο το περιεχόμενο του “σωστού περιεχομένου” στα πλαίσια του Προεκλογικού Προγράμματος με το οποίο διεκδίκησε την επανεκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το περιεχόμενο του “σωστού περιεχομένου” είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ενόψει της επανέναρξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ως σταθερά για μια αυστηρή αξιολόγηση των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, χωρίς υπερβολές και χωρίς υπεκφυγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, η λύση του Κυπριακού πρέπει να “διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος”, με το “Ομοσπονδιακό Σύνταγμα να κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καθορίζουν το δικοινοτικό χαρακτήρα της Ομοσπονδίας και την συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα και στις δομές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”.

Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίζεται “η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα της λύσης” με απαραίτητες προϋποθέσεις τη “σαφή διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής εξουσίας καθώς και την υπεροχή των νόμων του Ομόσπονδου Κράτους έναντι των νόμων των ομόσπονδων Πολιτειών”, τη “θεσμοθέτηση αποτελεσματικών μηχανισμών λήψης αποφάσεων και επίλυσης αδιεξόδων”, την “απεμπλοκή από λύσεις που προσδίδουν πολιτικό, διοικητικό, νομοθετικό ή δικαστικό ρόλο σε ξένους” και την “αυστηρή εφαρμογή της αρχής του Κράτους Δικαίου”. Επιπρόσθετα, πρέπει “το Σύνταγμα να διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν θα παρακωλύουν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους”, ενώ υπογραμμίζεται η “βασική αρχή” σύμφωνα με την οποία “καμία κοινότητα να μην μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα της άλλης, αλλά και καμία κοινότητα να μην μπορεί να παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του κράτους”, ενώ σημειώνεται ότι “υπάρχουν διαζευκτικές προτάσεις για να κατοχυρώσουμε εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς να επηρεάζεται η έννοια της διζωνικότητας”. Παράλληλα, η λύση του Κυπριακού πρέπει “να διασφαλίζει, για να είναι βιώσιμη, την ενότητα της οικονομίας”, όπου “η εισαγωγή του ευρώ συνιστά ισχυρή βάση για την επίτευξη της ενοποίησης της οικονομίας, αλλά και για την προσπάθεια ώστε το ταχύτερο δυνατόν να σμικρυνθούν και τελικά να εξαλειφθούν οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των δύο κοινοτήτων”.

Ακόμη, η λύση του Κυπριακού πρέπει “να δίνει στο Ομοσπονδιακό Κράτος την άσκηση πλήρους ελέγχου, ως απόρροια της κυριαρχίας του, στον Εναέριο Χώρο, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Χωρικά Ύδατα και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, χωρίς να παραχωρούνται τέτοιες εξουσίες και δικαιώματα σε ξένα κράτη”. Επίσης, πρέπει “να ορίζει ότι η μετάβαση από το παρόν συνταγματικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ομοσπονδιακό καθεστώς της λύσης, θα γίνει όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές και διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία τους”. Τέλος, “θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι ύστερα από κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα υπάρξει συνταγματική αξιολόγηση από Μικτή Συντακτική Δικοινοτική Συνέλευση, η οποία θα λάβει χώρα υπό το φως των εμπειριών που θα έχουν μέχρι τότε αποκομιστεί κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της λύσης”.

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά του “σωστού περιεχομένου” αποτελούν σημαντικά συστατικά στοιχεία της λειτουργικότητας της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού. Δεν αποτελούν ούτε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και προφάσεις εν αμαρτίαις για τη διαιώνιση της διχοτόμησης, ούτε κενές περιεχομένου διατυπώσεις και εποικοδομητικές ασάφειες για τη δημιουργία μιας εύθραυστης νέας κατάστασης.

Η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη για την ομαλή εξέλιξη του κυπριακού κράτους και για την επιβίωση του κυπριακού λαού. Όμως η λύση πρέπει να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, ως βασικό προαπαιτούμενο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Και για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να έχει συγκεκριμένο “σωστό περιεχόμενο”. Έτσι, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να βασίζεται στην εκατέρωθεν ειλικρίνεια προθέσεων και στην αμοιβαία διάθεση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, αλλιώς θα επαναληφθεί το ατελέσφορο και ομφαλοσκοπικό παιχνίδι της αλληλοεπίρριψης ευθυνών, τόσο μεταξύ των δύο πλευρών όσο και στο εσωτερικό της κάθε πλευράς.

Γράφει: Γιάννης Παναγιώτου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy