Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος. Του Γιάννη Παναγιώτου


 

exthros laos wide

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, δεν κάνει πλάτες στο μεγαλοεπιχειρηματικό κατεστημένο και δεν πουλά εκδουλεύσεις στη χρεοκοπημένη οικονομική ολιγαρχία. 

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος εκπροσωπεί τους απλούς πολίτες και τη μεσαία τάξη, προστατεύει τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες και τους μη προνομιούχους, υποστηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν πιπιλά μανιωδώς την καραμέλα της λιτότητας, δεν αναμασά χαιρέκακα την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και δεν προωθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος διαμορφώνει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, προστατεύει το κράτος πρόνοιας και διαφυλάσσει τις δημόσιες υποδομές. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν είναι νεοφιλελεύθερο και κοινωνικά ανάλγητο, αλλά είναι κεντρώο και υποστηρίζει με συνέπεια το μικτό οικονομικό σύστημα.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει τη διαπλοκή με ευχολόγια και με διακηρύξεις, δεν κρύβεται πίσω από τις αδυναμίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και δεν ανέχεται τα παραθυράκια της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη διαφθορά. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος προωθεί την κάθαρση διά του παραδείγματος, αποβάλλοντας τα στελέχη του που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, δημοσιοποιώντας το πόθεν έσχες των ηγετικών στελεχών του και λειτουργώντας με πλήρη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν απασχολεί τη δημόσια συζήτηση με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις των στελεχών του και δεν δίνει τροφή στους χρονογράφους, στους σκιτσογράφους και στους κωμωδιογράφους. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος καταθέτει τεκμηριωμένες πολιτικές θέσεις και ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις, σέβεται τον πολιτικό διάλογο και επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συναινέσεις.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν αποτελεί ιδιοκτησία της εκάστοτε ηγεσίας του και δεν εξυπηρετεί τις προσωπικές ατζέντες κανενός. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν είναι αρχηγικό, δεν είναι συγκεντρωτικό και δεν είναι προσωποπαγές. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος λαμβάνει συλλογικές αποφάσεις, αφουγκράζεται τη βάση του και ελέγχει διαρκώς την ηγεσία του. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος είναι συλλογικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει την εξουσία σαν αυτοσκοπό και δεν μπαινοβγαίνει σε κυβερνήσεις κατά το δοκούν. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος λειτουργεί εποικοδομητικά είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε βρίσκεται στην αντιπολίτευση, με συνέπεια στις θέσεις τους και στις αρχές του, με σεβασμό στην ιστορία του και στην αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων του.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν συμβιβάζεται με τη διχοτόμηση, δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της εισβολής και δεν δέχεται τη συνέχιση του κατοχικού status quo. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος πιστεύει στη λύση του Κυπριακού, διεκδικεί την απελευθέρωση και την επανένωση, και θέλει την Κυπριακή Δημοκρατία πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν λαϊκίζει, δεν παπαγαλίζει, δεν γενικολογεί και δεν συνθηματολογεί. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος μελετά, επιχειρηματολογεί, διαμορφώνει προτάσεις και δίνει λύσεις. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος δεν είναι ακραίο, δεν είναι συντηρητικό, δεν είναι φοβικό, δεν είναι αντιδραστικό. Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος είναι μετριοπαθές, είναι προοδευτικό, είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

Το ΔΗΚΟ που χρειάζεται η Κύπρος μπορεί να λάβει υπόσταση εάν καταφέρει να σπάσει τα στερεότυπα που το αφορούν, εάν απαλλαγεί από τον κακό εαυτό του, εάν απαλλαγεί από τις νοοτροπίες του παρελθόντος και εάν καταφέρει να εκσυγχρονιστεί. Η απαίτηση της κοινωνίας και της κομματικής βάσης πρέπει να εισακουστεί από το ΔΗΚΟ, επειδή η Κύπρος πραγματικά χρειάζεται ένα σοβαρό, κοινωνικό και πατριωτικό κεντρώο κόμμα. Και το ΔΗΚΟ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, συνδράμοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της χώρας.

Γράφει: Γιάννης Παναγιώτου 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy