Ένταξη του ΔΗΚΟ στην Προοδευτική Συμμαχία. Του Γιάννη Παναγιώτου


exthros laos wide

Η αναβάθμιση της διεθνούς δραστηριότητας του ΔΗΚΟ είναι απαραίτητη για συγκεκριμένους λόγους: 

Για το συντονισμό με τα πολιτικά κόμματα που έχουν ανάλογη ιδεολογική τοποθέτηση, για την παρακολούθηση των σύγχρονων ρευμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος, για την άντληση τεχνογνωσίας που θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό των κομματικών λειτουργιών και για την προβολή των πτυχών του κυπριακού προβλήματος. Ήδη, το ΔΗΚΟ συμμετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στα πλαίσια της εκπροσώπησής του στο Ευρωκοινοβούλιο, με πολύ θετικά αποτελέσματα και η συμμετοχή του πρέπει να αναβαθμιστεί μέσα από την ένταξη σε ένα παγκόσμιο πολιτικό οργανισμό. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται στο ΔΗΚΟ μέσα από τη νεοϊδρυθείσα Προοδευτική Συμμαχία, η οποία είναι ένας νέος θεσμός που συσπειρώνει παγκοσμίως τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται μεταξύ των δύο άκρων.

Η Προοδευτική Συμμαχία ιδρύθηκε στις 22 Μαΐου 2013 και είναι ανοικτή στα προοδευτικά, δημοκρατικά, σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα, ενώ έχει ως βασικές αρχές την προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην ισότητα, στη δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη. Ήδη, στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν τα σημαντικότερα προοδευτικά πολιτικά Κόμματα της Ευρώπης, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ενώ επίσης συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και Κόμματα από σχεδόν εβδομήντα χώρες από όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι το Μεξικό, από την Αργεντινή μέχρι την Ινδία και από τη Νορβηγία μέχρι τη Νότια Αφρική.

Η Προοδευτική Συμμαχία στοχεύει στη δημιουργία ενός πραγματικά παγκόσμιου δικτύου των προοδευτικών κομμάτων, που να περιλαμβάνει πολιτικά κόμματα από τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, από τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό, έτσι ώστε το δίκτυο να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων και των αναπτυγμένων χωρών. Μέσα από αυτό το δίκτυο επιδιώκεται η στενή συνεργασία των ηγετών των προοδευτικών κομμάτων έτσι ώστε οι σημαντικές αποφάσεις να χαρακτηρίζονται από κοινές προσεγγίσεις και κοινό τρόπο σκέψης. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η ενίσχυση της δικτύωσης των νεαρών στελεχών των προοδευτικών κομμάτων ώστε οι επόμενες γενιές των προοδευτικών στελεχών να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για την ενίσχυση της δράσης τους. Παράλληλα, η Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την κομματική οργάνωση και ανάπτυξη, τη διενέργεια προεκλογικών εκστρατειών και εκλογών, την πολιτική συμμετοχή και την ανάπτυξη πολιτικών, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας με την κοινωνία, τόσο εκλογικά όσο και γενικότερα.

Σε σχέση με την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση, η Προοδευτική Συμμαχία διαπιστώνει ότι οι πολιτικές της αδικίας και της ανισότητας προκάλεσαν διαίρεση στις κοινωνίες, ναρκοθετώντας την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη, επιβεβαιώνοντας την τραγική αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού. Εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα παγκόσμιο προοδευτικό ρεύμα το οποίο θα θέσει ξανά στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια προοδευτική απάντηση στην κρίση που θα παρέχει ελπίδα αντί φόβο, θα επιτρέπει σε όλους να έχουν ίσες ευκαιρίες, θα προωθεί την κοινωνική ένταξη αντί τον κοινωνικό αποκλεισμό και θα ενθαρρύνει τη συνεργασία αντί την αντιπαράθεση.

Η ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για τα παγκόσμια πολιτικά πράγματα, και το ΔΗΚΟ οφείλει να είναι παρόν στο επίκεντρο των ιστορικών εξελίξεων που αφορούν τις προοδευτικές δυνάμεις του κεντρώου χώρου. Η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Προοδευτική Συμμαχία είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του, για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς του και την καλύτερη προώθηση των δικαίων του λαού μας. Το ΔΗΚΟ, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως κεντρώο κόμμα, οφείλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των σύγχρονων πολιτικών κόμματων που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, και πρέπει άμεσα να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Γράφει: Γιάννης Παναγιώτου 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kazipur, Μπανγκλαντές: Άνθρωποι ξεφορτώνουν άχυρο από ένα μικρό φορτηγό στην περιφέρεια Kazipur Upazila, στο Μπανγκλαντές. Syed Mahabubul Kader/Zuma Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι HΠA αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Σήμερα


Τρίτη
23
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy