Η μάχη των μαχών. Του Γιάννη Μαρθάρη

elsimaiamarthΜε το δημοψήφισμα οι Έλληνες έδωσαν ισχυρή εντολή στον Τσίπρα στην μάχη των μαχών που ξεκινά σήμερα να το πάει ως το τέλος.

Απέρριψαν το παλαιοκομματικό μοντέλο που διέλυσε την χώρα. Στα άπειρα του χέρια είδαν κάποιον που είναι έτοιμος να παλέψει για αυτούς, πως αν χάσει δεν θα είναι επειδή δεν προσπάθησε. Δεν πολεμά για την πάρτη του, πολεμά για τον λαό του. Τα λάθη του πολλά, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και υποτίμησε την αναλγησία των Βρυξελλών.Μάζεψε γύρω του σπουδαίους επιστήμονες, μόνο που δεν κατάλαβε πως το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν οικονομικό, αλλά επιβολής. Ένας  ακήρυκτος αλλά αδυσώπητος ταξικός πόλεμος. 

Από την πρώτη μέρα της νίκης του δεν τον άφησαν να πάρει ανάσα. Το συνονθύλευμα του κόμματος του τον δυσκόλευε, έπεσε θύμα του άκρατου λαϊκισμού, και των ανεδαφικών υποσχέσεων του. Της προχειρότητας και της έπαρσης του συνθήματος ”πρώτη φορά αριστερά”  Έπρεπε να μάθει με τον σκληρό τρόπο και γρήγορα. Δεν καταστράφηκε όμως η χώρα σε 6 μήνες. Δεν γίνεται να φορτωθεί 40 χρόνια διαφθοράς του ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Εκλέχθηκε για να διαχειριστεί το χάλι που δημιούργησαν και μόνο για αυτό φέρει ευθύνη.  Ο εναλλακτικός Βαρουφάκης που είχε γίνει κόκκινο πανί για τους εταίρους αντικαταστάθηκε   από τον πολύ πιο ήπιο αλλά εξίσου καταρτισμένο Τσακαλώτο. Αλλάζει όμως μόνο η ρητορική και όχι τα αιτήματα της Ελλάδας. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η μονόπλευρη λιτότητα δεν μπορεί να συνεχίσει. Το ξέρουν και οι ίδιοι οι τεχνοκράτες, αλλά αν νικήσει τότε τρέμουν τα αιτήματα των άλλων χωρών του νότου. 

Ξέρει όμως και ο ίδιος πως το μοντέλο ανάπτυξης (που πρακτικά είναι ανύπαρκτο) επίσης δεν είναι βιώσιμο. Ξέρει πως πρέπει να αλλάξουν πολλά, η πιο σκληρή μάχη είναι με τους ίδιους τους Έλληνες. Με την νοοτροπία τους. Μια νοοτροπία που απέτυχε να αλλάξει ο Καποδίστριας, ο Τρικούππης, ο Βενιζέλος. Κατάφερε μέσα σε 5 μήνες να εξουδετερώσει (ή να αυτοεξουδετερωθούν) τους πολιτικούς του αντιπάλους.  Ώρα να κάνει το ίδιο και στο κόμμα του. Δεν μπορεί να κολλήσει σε ιδεολογικές εμμονές. . Οφείλει όμως να δώσει την μάχη του, μια μάχη που ξεπερνά τα στενά Ελληνικά όρια. Είναι μια μάχη για όλη την Ευρώπη. Το βάρος στους ώμους του ασήκωτο. 

 Σε λίγες ώρες Αλέξη θα δώσεις την μάχη των μαχών. Οι πιθανότητες σου είναι λίγες, αλλά αν μπορεί κάποιος να τα καταφέρει εσύ είσαι. Και ας σου έκανα σκληρή κριτική στα όρια της ισοπέδωσης, συγχώραμε, είναι από την μεγάλη μου αγωνία, δεν ήταν ποτέ κακόπιστη. 

Θα σου πουν πάλι τα γνωστά 

πως ότι αρχίζει σταματά 

ν’ αλλάξει ο κόσμος δεν μπορεί 

τα όνειρα δε συγχωρεί 

Μα το 61,31% του κόσμου ενώ ξέρει πως θα πονέσει πολύ, πως δεν μπορείς να κάνεις θαύματα, σε εξουσιοδότησε να τους απαντήσεις. 

Μέρκελ τσάμπα ξενυχτάς 

χάνεις τα λόγια σου με μας 

πιες όσο θες, πάρ’ όποιον θες 

δε θα μας πάρεις τις ψυχές  

Για να του δώσεις την ελπίδα πως δεν θα χαθούν και οι επόμενες γενιές. Να του δώσεις μια διέξοδο, να νιώσει πως οι θυσίες του κάποτε θα πιάσουν τόπο. Σήμερα μπορείς να γράψεις ιστορία. Μπορείς να γίνεις ο ήρωας της Ευρώπης, μπορείς να σκοτώσεις τις προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου. Στο χέρι σου είναι, και σε αυτή την μάχη των μαχών θα με βρεις στο πλευρό σου, θα μας βρεις στο πλευρό σου…

Γράφει: Γιάννης Μαρθάρης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy