Στην Ελλάδα συλλήψεις για επισφαλή δάνεια, στην Κύπρο πότε επιτέλους; Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


 

20050814-0-c-d-5-500

Ψες αργά , στην Ελλάδα η Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς,  προχώρησε σε μια σειρά από συλλήψεις,  τραπεζικών παραγόντων και γνωστών επιχειρηματιών που σχετίζονται με το Ταχυδρομικό  Ταμιευτήριο το οποίο κατέληξε σε «bad bank” . 

Ο λόγος τα επισφαλή δάνεια που δόθηκαν από τη διοίκηση του Τ.Τ χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν δοθεί μεταξύ 2006 και 2011 και ανέρχονται γύρω στα 500 εκ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η προσέγγιση των Εισαγγελικών Αρχών της Ελλάδας είναι ότι οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν τις μαύρες τρύπες που άνοιξε η κακοδιαχείριση στο τραπεζικό σύστημα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τράπεζες όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και αν κρίνω από τις συλλήψεις που έχουν ήδη γίνει, ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι κάποιοι διαχειρίζονται με σοβαρότητα το κεφάλαιο δικαιοσύνη χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς διαχωρισμούς και προσπάθεια να προστατευτούν φιλικά προσκείμενα πρόσωπα στην εξουσία.

Επόμενο λοιπόν είναι να αναρωτηθεί κανείς: Τι συμβαίνει στην Κύπρο; Στον τόπο μας, κουρεύτηκαν οι  καταθέσεις των πολιτών για να σωθούν οι τράπεζες . Την  Λαική Τράπεζα την κατέστησαν «Bad Bank” με δισεκατομμύρια απώλειες για τους Κύπριους καταθέτες και την Κυπριακή Δημοκρατία. Χάθηκαν για πολλούς οι κόποι μια ολόκληρης ζωής. Υπήρξε πλήρης ανατροπή της οικονομίας. Καταλήξαμε σε οδυνηρά μνημόνια λιτότητας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακριθεί πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις ήταν καθοριστικές για τις εξελίξεις κατά τον ουσιώδη χρόνο. Το χειρότερο ; άνθρωποι που θα έπρεπε , σύμφωνα με μαρτυρίες στοιχειοθετημένες , όπως έχουν καταγραφεί και στα πρακτικά της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών , να έχουν ήδη συλληφθεί για ποινικά αδικήματα, βρίσκονται σε διακοπές πολυτελείας χλευάζοντας ακόμη και το Κυπριακό Κράτος.

Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για επισφαλή δάνεια δισεκατομμυρίων που δόθηκαν από την Μαρφίν Λαική . Δάνεια που οδήγησαν στην καταστροφή της τράπεζας και του τόπου μας . Τι συμβαίνει με την περίπτωση του κ. Ζολώτα; 728 εκ τα επισφαλή δάνεια που έχει πάρει, Βατοπέδι, Άλτερ, μετοχοδάνεια, περίεργα επενδυτικά προιόντα, ο κατάλογος είναι μακρύς και ατέλειωτος. Ατέλειωτα είναι και τα ερωτήματα ως προς τα θεσμικά όργανα.

Εδώ και μήνες έχουμε παραδώσει στοιχεία στους ανακριτές. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς έχει κλονιστεί. Σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένα. Ο κόσμος κουράστηκε από ανούσιες μεθοδεύσεις εντυπωσιασμού. Η επιτροπή Πική στράφηκε μπούμεραγκ εκ του αποτελέσματος στην ίδια την κυβέρνηση που την διόρισε καταστρατηγώντας ταυτόχρονα κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στις διαδικασίες που ακολουθούνται για δίωξη των ενόχων.

Τι στο καλό συμβαίνει; Νομοθεσίες για δίωξη του οικονομικού εγκλήματος έχουν μόνο οι άλλες Ευρωπαικές χώρες; 

Στην Κύπρο,  πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο παραδέχεται ,ότι πήρε 1 εκ  προκαταβολή για υπηρεσίες που θα προσφέρονταν τα επόμενα 10 χρόνια από αυτούς, που αποδεδειγμένα θα έπρεπε να είχαν ήδη κατηγορηθεί ,μαζί και με το συγκεκριμένο πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο. Αυτό και αν είναι διεθνής πρωτοτυπία. Με αυτόν τον τρόπο εξευτελίζονται οι θεσμοί που φαίνονται ανίκανοι να αντιδράσουν και να τιμωρήσουν.

Τι θα πρέπει να πράξουμε κύριοι. Να καταφύγουμε σε ξένες Αρχές αναζητώντας το αυτονόητο; Δικαιοσύνη; Το έχουμε πράξει και αυτό.

Στο τέλος θα κριθούμε όλοι. Τα λόγια είναι εύκολα όπως και οι παθιασμένες διακηρύξεις, οι πράξεις όμως είναι αυτές που θα καταδείξουν τις πραγματικές προθέσεις όλων μας.

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy