Η υστεροφημία του Προέδρου Αναστασιάδη. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μια χρυσή ευκαιρία. Να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που σχεδίασε και υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Που κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη χώρα μας και να την μετατρέψει σε ένα κόμβο υπηρεσιών, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, ενέργειας και σ’ ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Το επιβάλει η ιστορία του, το επιτάσσει η υστεροφημία του».

 

Η εντολή ήταν ισχυρή, ισχυρότατη. Σε αυτές τις εκλογές έχουμε ενθαρρυντικά δεδομένα για το πως μπορεί να κυλήσει η πενταετία αλλά και στοιχεία ενός πολιτικού πολιτισμού που αφήνουν ηλιαχτίδες φωτός για το πως πρέπει να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που μεταξύ πρώτου και δεύτερου δεν είχαμε και δεν είδαμε παζάρια και συνδιαλλαγές, νερό στο κρασί στα προεκλογικά προγράμματα, ταξίματα για ψήφους και μεταλλάξεις κομμάτων, προσώπων και πολιτικών. 

Αυτό τιμά όλους. Τόσο τους δύο υποψηφίους που έτρεξαν στο δεύτερο γύρο όσο και τα κόμματα και τους υποψηφίους που έμειναν εκτός. Δεν θα σχολιάσω το λεκτικό της απόφαση που έσπρωχνε στην ουσία τους πολίτες προς την αποχή. Θα κρατήσω μόνο άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Πως για πρώτη φορά είχαμε αυξημένη προσέλευση σε δεύτερο γύρο σε σχέση με τον πρώτο. Και αυτό παρά τις αποφάσεις που αποθάρρυναν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Και αυτό έχει τη δική του σημασία. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε λοιπόν μια ισχυρή εντολή. Να συνεχίσει με σταθερά βήματα προς τα μπρος, στον δρόμο της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Πήρε ποσοστό ρεκόρ με δεδομένο την στήριξη ενός μόνο κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τώρα χρειάζεται να υλοποιήσουμε αυτά που προεκλογικά είπαμε. Τις πολιτικές για αύξηση της απασχόλησης, για προσέλκυση επενδύσεων. Να συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του ΓΕΣΥ, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στον στρατό, στην κοινωνική πολιτική. Να υλοποιηθούν αυτές για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τον δημόσιο τομέα, για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Να καταπολεμήσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας που γεννά και ξαναγεννά την διαπλοκή. Να κάνουμε όλες τις διαδικασίες διαφανείς, να μην υπάρχει μεμψιμοιρία πως κάποιοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από κάποιους άλλους. 

Όλα αυτά, και άλλα πολλά, χρειάζεται να μπουν σε ένα οδικό χάρτη, σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό. Να προετοιμαστούν καλά όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Να είναι σε τέτοιο βαθμό υλοποίησης σε λίγα χρόνια που να καταστούν αυτόματα πολιτικές που θα ακολουθηθούν από όποια επόμενη διακυβέρνηση. Οι μεγάλες, οι σοβαρές πολιτικές δεν μπορούν αν έχουν βάθος μόνο πέντε χρόνια. Είναι πολιτικές δεκαετίας, δεκαπενταετίας και βάλε. 

Χρειάζεται όμως να αντιμετωπίσουμε και τα ανοικτά ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μια καυτή πατάτα που πρέπει να την ξεφλουδίσουμε πριν μας κάψει τα χέρια. Τα εργαλεία που σήμερα έχουμε απέδωσαν ό,τι μπορούσαν να αποδώσουν. Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που ίσως να ευνοούν και την δημιουργία ενός οργανισμού. Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιδιαιτερότητα του συντάγματος μας. Κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχουμε, και πρέπει να βρίσκουμε την σύνθεση και την συναίνεση που απαιτείται για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος μας. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μια χρυσή ευκαιρία. Να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που σχεδίασε και υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Που κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη χώρα μας και να την μετατρέψει σε ένα κόμβο υπηρεσιών, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, ενέργειας και σ’ ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Το επιβάλει η ιστορία του, το επιτάσσει η υστεροφημία του. 

Βέβαια, όσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν, όσο ψηλοί και αν είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, όσο αυξημένη και αν είναι η απασχόληση, θα έχουμε πάντα ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι μας. Η καλύτερη υστεροφημία του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι συνδεδεμένη με την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχουμε ανάγκη. Την επίλυση του κυπριακού. Προσωπικά είμαι σίγουρος πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να την υλοποιήσει. 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Τετάρτη
1
Μαΐου
2024
Εργατική Πρωτομαγιά / Διεθνής Ημέρα Εργατών

Γιορτάζουν :Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφία, Σόφη

1886
Πραγματοποιείται γενικά απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.
1930
Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του
1931
Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.
1948
Ιδρύεται το κράτος της Βόρειας Κορέας.
1976
O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αλέξανδρος Παναγούλης βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του
1983
Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1994
Ο άσος της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα.
2004
Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy