Η ώρα της ψηφιοποίησης. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

taxisnetdimdimi

«Η υποχρεωτική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας του taxisnet είναι ο τρόπος για να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ψηφιοποίησή μας. Αυτή είναι και η πρόθεσή μου, με πρόταση νόμου».

 

Η συζήτηση για το πώς θα τα καταφέρει μια χώρα να περάσει στην ψηφιακή εποχή μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες. Έρευνες, μελέτες, δοκιμές, πιλοτικές εφαρμογές μέτρων σίγουρα θα ακολουθήσουν. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε στην πράξη, πώς βοηθάμε, πώς ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια και πώς τελικά καταφέρνουμε να ψηφιοποιήσουμε τις διαδικασίες της δικής μας χώρας. Προσκόμματα, δισταγμοί, αμφιβολίες και αντιρρήσεις πάντα θα υπάρχουν. Είναι μέρος της φύσης μας να προτιμάμε να κάνουμε τις δουλειές μας με τις διαδικασίες που συνηθίσαμε. Δυσκολευόμαστε να δεχτούμε το καινούργιο. Πόσω μάλλον όταν οι διαδικασίες, στο νέο περιβάλλον, δεν είναι και οι πιο εύκολες.

Προσωπικά δηλώνω λάτρης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα της τεχνολογίας που μας δίνει λύσεις σε ζητήματα της καθημερινότητάς μας. Και ακόμα περισσότερο της τεχνολογίας που αυξάνει τη διαφάνεια με αποτέλεσμα να κτυπήσει τη διαφθορά. Και πιστεύω πως η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την καθολικότητα και την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων. Έτσι θα αντιληφθεί και ο πολίτης τα πολλαπλά οφέλη και θα έχει και πολύ μεγαλύτερη ουσία ο δρόμος για την ψηφιοποίηση.

Βήμα βήμα να προχωράμε. Είναι κρίμα να έχουμε ετοιμάσει ως κράτος εργαλεία που βοηθούν την ψηφιοποίηση και να μην τα αξιοποιούμε στο έπακρο. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί η ψηφιακή οδός για κατάθεση των φορολογικών μας δηλώσεων. Είδαμε όμως πριν από λίγες μέρες εικόνες που μας πήραν χρόνια πίσω. Ουρές κόσμου να περιμένουν για ώρες για να καταθέσουν στο γκισέ του τμήματος φορολογίας τις φορολογικές τους δηλώσεις. Θα μου πείτε πως είναι θέμα νοοτροπίας να περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να κάνουμε τις δουλειές μας. Και ίσως να είναι. Αλλά υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμαστε στις ουρές τη στιγμή που μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά από τον υπολογιστή μας; Ας σκεφτούμε για λίγο, πόσους πόρους θα εξοικονομήσουμε αν καταργήσουμε τα συγκεκριμένα γκισέ. Πόσο καλύτερα θα αξιοποιήσουμε τους δεκάδες λειτουργούς από το να σφραγίζουν και να υπογράφουν αποδεικτικά παραλαβής

Η υποχρεωτική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας του taxisnet είναι ο τρόπος για να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ψηφιοποίησή μας. Αυτή είναι και η πρόθεσή μου, με πρόταση νόμου. Η νοοτροπία μας, ο τρόπος για να αλλάξουμε την οπτική που έχουμε για την τεχνολογία, δεν γυρίζει με φιλολογικές συζητήσεις. Αν δεν υποχρέωναν τους υπαλλήλους να μάθουν υπολογιστές πριν από είκοσι χρόνια, σήμερα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση. Πώς θα τα καταφέρει κάποιος που δεν ξέρει από υπολογιστή μου λένε; Ο παππούς στο χωριό; Αυτός που δεν έχει ίντερνετ; Πάντα θα υπάρχουν ανάλογα ερωτήματα. Είμαστε σίγουροι πως σήμερα τη φορολογική δήλωση του ο παππούς στο χωρίο την κάνει μόνος του; Ή του την κάνει κάποιος άλλος; Αυτός που δεν έχει αυτοκίνητο δεν βρίσκει τρόπο να πάει στο γκισέ; Αντίστοιχα θα βρει τρόπο και αυτός που δεν έχει ίντερνετ. Υποτιμούμε πολλές φορές τις δυνατότητες των ανθρώπων μας.

Είναι και ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε το taxisnet. Η καθολική χρήση του συστήματος από όλους τους πολίτες θα αναγκάσει τους διαχειριστές να το τελειοποιήσουν. Ας εξαντλήσουν εκεί τους πόρους παρά στα παραθυράκια. Η χρήση του από το 27% των φορολογουμένων για το 2015 αποδεικνύει πως η πλατφόρμα δεν είναι για πέταμα. Δουλεύει.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία για εξοικείωση με την τεχνολογία. Όσο σπρώχνουμε αντίστοιχα ζητήματα για αργότερα, καθυστερούμε εγκληματικά. Και η εξόφθαλμη διαφθορά θα συνεχίζεται. Και οι θεωρητικές συζητήσεις των πολιτικών στα πάνελ, οι φράσεις μπανάλ για «μαχαίρι στο κόκαλο», για τα «δάκτυλα στον τύπον των ήλων», για «μαινόμενους ταύρους εν υαλοπωλεία» θα παίζουν σαν μασημένες βιντεοταινίες που θα θυμίζουν μαυρόασπρες ταινίες. Και για το τέλος ας πω και εγώ μια φράση μπανάλ: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζουν : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

1906
Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
1946
Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1954
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1980
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy