89 CEOs στην Κύπρο απαντούν. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

ceodd

«Τα στερεότυπα και τα πρότυπα που για δεκαετίες είχαμε δεν υπάρχουν πια. Η ευελιξία, η ταχύτητα στην ανάλυση των δεδομένων, οι γρήγορες αποφάσεις είναι συνυφασμένες με την επιτυχία».

Την περασμένη Πέμπτη παρουσιάστηκε στη Λευκωσία η 20ή ετήσια παγκόσμια έρευνα για τους CEOs της PWC. Ογδόντα εννέα διευθύνοντες σύμβουλοι από την Κύπρο απάντησαν σε αυτό το ερωτηματολόγιο συμμετέχοντας για έκτη χρονιά στη συγκεκριμένη έρευνα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να εξαχθούν από τέτοιες έρευνες είναι πιστεύω πολύ σημαντικά ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τους ανθρώπους που οδηγούν την παραγωγή και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Σε αυτή την έρευνα λοιπόν, το 36% πιστεύει πως στο άμεσο μέλλον, στους επόμενους 12 μήνες, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παρουσιάσει βελτίωση, με το 83% αυτών να δηλώνουν αισιόδοξοι για την αύξηση των εσόδων τους στο ίδιο διάστημα. Η οργανική ανάπτυξη των εταιριών τους είναι για αυτούς η σημαντικότερη δραστηριότητα για ενίσχυση της κερδοφορίας και της εταιρικής ανάπτυξης με ποσοστό 72%. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε την αισιοδοξία που προκύπτει που πιστεύω πως θα αντανακλαστεί σε όλες τις δομές της οικονομίας. Στην ερώτηση για την αύξηση της απασχόλησης, για παράδειγμα, 46% αναμένουν πως ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρία τους θα αυξηθεί μέσα στο 2017.

Η αβεβαιότητα καταγράφεται ως η μεγαλύτερη απειλή. Και είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Λογικό, αν συνυπολογίσουμε τις αλλαγές που καταγράφηκαν μέσα στο 2016. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα με 79%, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης με 67% και η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη με 60%. Οι υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις που σαφώς ανησυχούν τους CEOs με ποσοστό 58% χάνεται πιστεύω μέσα στην αβεβαιότητα γύρω μας. Σημαντικές μεταβολές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα βλέπουμε στις επιχειρηματικές απειλές. Ενώ το 2016 η μεγαλύτερη επιχειρηματική απειλή ήταν η δωροδοκία και η διαφθορά με 65%, φέτος βλέπουμε μια στροφή που έχει να κάνει με τους νεοεισερχόμενους στην αγορά με 46% και τον ρυθμό μεταβολής της τεχνολογίας με 44%. Προσωπικά υπογραμμίζω αυτή τη στροφή. Προφανώς όχι για να πω πως εξαλείφθηκε η διαφθορά και η δωροδοκία, που δεν, κάθε άλλο. Αλλά γιατί βλέπουμε μια σαφή στροφή. Η ταχύτητα στη χρήση και στη μεταβολή της τεχνολογίας, αλλά και οι νέοι εργαζόμενοι με την προφανή διαφορά στη νοοτροπία προβληματίζει.

Η δύναμη των επιχειρήσεων είναι οι άνθρωποί τους. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα από την έρευνα. Με 22% και ως πρώτη επιλογή το ανθρώπινο δυναμικό είναι το στοιχείο εκείνο που αξιοποιείται περισσότερο για νέες ευκαιρίες. Τα στοιχεία που αναζητούν οι CEOs στο ανθρώπινο δυναμικό τους είναι η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και η συνεργατικότητα. Άλλα σημαντικά ευρήματα έχουν να κάνουν με τον ρόλο της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις με το 99% των ερωτηθέντων να πιστεύουν πως η τεχνολογία θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και η παγκοσμιοποίηση, αφού το 95% δήλωσαν πως έχει συμβάλει στη μετακίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων αγαθών και πληροφοριών.

Αυτό που προσωπικά κρατώ είναι η συνεχής αλλαγή στο επιχειρείν. Τα στερεότυπα και τα πρότυπα που για δεκαετίες είχαμε δεν υπάρχουν πια. Η ευελιξία, η ταχύτητα στην ανάλυση των δεδομένων, οι γρήγορες αποφάσεις είναι συνυφασμένες με την επιτυχία. Οι βραδείς, τυποποιημένοι οργανισμοί, με γραφειοκρατία που σπάει κόκαλα, και κάθετα οργανογράμματα δεν θα έχουν μέλλον. Όπως μέλλον δεν θα έχουν όλοι όσοι συνεχίζουν να βάζουν τα αποφεύγουν να συζητούν τα ζητήματα και προσεγγίζουν τα προβλήματα τους χωρίς ειλικρίνεια. Και πάντα χρειάζεται να γυρνάμε και να απαντάμε τα βασικότερα ερωτήματα. Ποιος είναι ο σκοπός και ποιες είναι οι αξίες μας.

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy