Ο σταθμός της Γενεύης. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

junkeanasta

«Μέχρι τότε η δική μας ευθύνη είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Να καταλάβουμε επιτέλους πως η πατρίδα μας, αν και κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον».

Ο πρώτος γύρος της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη τελείωσε. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ψύχραιμη ανάλυση για το τι έγινε, αλλά και μια εκτίμηση για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Ισχυροποιήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόσο οι ξεκάθαρες αναφορές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις δηλώσεις του για τη δημιουργία μιας διζωνικής ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η ξεκάθαρη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για τον διττό του ρόλο στη διάσκεψη, χωρίς την αντίδρασή του δεύτερου, ισχυροποιούν ακριβώς την παρουσία της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και απαντούν σε όλες τις Κασσάνδρες που αγωνιούσαν για την αποαναγνώριση της χώρας μας. Μάλιστα, η αντίδρασή μας στην αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία από τον γ.γ. του ΟΗΕ δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες, μια χώρα μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του ευρώ. Αυτό το δεδομένο δεν είναι άσχετο με την αμετροεπή στάση που τηρούν ορισμένοι αλλά και την αδυναμία μας να διαχειριστούμε τον φόβο της αποαναγνώρισης.

Το γεγονός όμως που ισχυροποιεί περισσότερο από όλα τα άλλα την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο, καθιστώντας στην ουσία τη διάσκεψη εξαμερή. Η παρουσία αυτή μετέφερε αυτόματα το κυπριακό πρόβλημα σε άλλη διάσταση. Από ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι πως άνοιξε με τον πιο επίσημο τρόπο η συζήτηση για την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων. Η παρουσία δε της Ε.Ε. στην συζήτηση, ως ενδιαφερόμενου μέρους, διασφαλίζει και κάτι ακόμα, πως η συζήτηση για το κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις δεν μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί με τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια. Θα ήταν αμφισβήτηση της κυριαρχίας του λαού και της θέλησης των δύο πλευρών, αν στην παρουσία ή με την εμπλοκή της Ε.Ε. συζητηθούν θέματα περιουσιακού ή εδαφικού ή διακυβέρνησης.

Να υπογραμμίσουμε και την κατάθεση των χαρτών. Μπορεί να έχουμε ενστάσεις από την πλευρά μας αλλά το γεγονός πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε για πρώτη φορά χάρτη έχει τεράστια σημασία. Η δε άμεση γραπτή αντίδραση μας αποδεικνύει πως είμαστε καλά προετοιμασμένοι και με σωστά αντανακλαστικά. Η καλή μας προετοιμασία φάνηκε και στην συζήτηση στη διεθνή διάσκεψη. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας απέσπασε θετικά σχόλια από όλους.

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα. Πώς προχωρούμε και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αυτό που φαίνεται είναι πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι δύσκολο να μην κορυφωθεί. Η ανοικτού τέλους διάσκεψη για την Κύπρο θα προχωρήσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αν θα έχει αποτέλεσμα ικανό να μας πάει στο επόμενο βήμα θα διαφανεί άμεσα. Η δική μου εκτίμηση είναι πως η στάση της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη και με τα εσωτερικά της ζητήματα αλλά και με τη διάσκεψη της Αστάνα για το Συριακό αλλά και με τη θέση της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το τι έχει να πάρει ως αντάλλαγμα. Η εξίσωση αυτή έχει πολλούς παράγοντες και πολλά επίπεδα.

Μέχρι τότε η δική μας ευθύνη είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Να καταλάβουμε επιτέλους πως η πατρίδα μας, αν και κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πως η κατάληξη του Κυπριακού δεν είναι πια μια διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε μια γωνιά της Μεσογείου αλλά αφορά ολόκληρη την περιοχή και ολόκληρη την Ευρώπη και συνδέεται με την ειρήνη και την σταθερότητα στη γειτονιά. Πως με το να προσπαθούμε να επαναλαμβάνουμε σήμερα τα συνθήματα με τα οποία μεγαλώσαμε πριν από 30 χρόνια με απώτερο σκοπό να σπείρουμε τον φόβο και τον πανικό είναι ανεδαφικό. Χρειάζεται επίσης να καταλάβουμε, πως με το Κυπριακό δεν παίζουμε. Μικροπολιτικές και τακτικισμούς κομμένα. Να συζητούμε για την ουσία και για το πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μας και όχι αν και πότε θα αποαναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Τώρα είναι η ώρα του τόπου μας. Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για τη χώρα μας. Για εμάς και για τα παιδιά μας.

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy