Στρατηγικός σχεδιασμός. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

strategyMedium1

Βέβαια, χωρίς την απαλλαγή της χώρας μας από τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν θα πείσουμε κανέναν. Ούτε νέους να επιστρέψουν ούτε επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν εδώ. 

 

 

Την ερχόμενη βδομάδα θα συζητήσουμε στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2017. Πέραν της σημαντικής ανάλυσης των αριθμών, των δαπανών όλων των υπουργείων και όλων των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικό, για μένα προσωπικά, να θέσουμε σε αυτή τη συζήτηση τους στρατηγικούς στόχους της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Αν περιοριστούμε σε μια συζήτηση για το 2017, κοντόφθαλμη και μονοδιάστατη, καταργούμε και τον δικό μας ρόλο αλλά και τη δυνατότητα της χώρας μας να θέτει μακροχρόνιους στόχους.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους για μένα είναι να κάνουμε την πατρίδα μας το κράτος εκείνο στο οποίο οι νέοι μας δεν θα θέλουν να μεταναστεύσουν. Να έχουν όλα εκείνα τα ζητούμενα για να μη χρειαστεί να φεύγουν από εδώ. Να έχουν όλους τους λόγους στα πόδια τους για να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε το τεράστιο δυναμικό της νέας γενιάς, αλλά και να φέρουμε πίσω τη μεγάλη μάζα των νέων που έφυγαν για το εξωτερικό. Να αντιστρέψουμε τα δεδομένα των τελευταίων ετών και να πάμε από το brain drain στο brain gain.

Χρειάζεται να κτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, στον τουρισμό και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Βέβαια, χωρίς την απαλλαγή της χώρας μας από τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν θα πείσουμε κανέναν. Ούτε νέους να επιστρέψουν, ούτε επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν εδώ.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής, θα κτυπήσει ταυτόχρονα και τη διαφθορά και την γραφειοκρατία. Το 65% των CEOs στην Κύπρο θεωρούν ότι η δωροδοκία και η διαφθορά είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική απειλή. Μόνο με αύξηση της διαφάνειας θα μειώσουμε αυτή την απειλή. Και ο τρόπος είναι να «ψηφιοποιηθούμε». Να έχουμε να κάνουμε με απροσπέλαστα πρωτόκολλα που θα λήξουν το πάρτι του κουμπαράτου στον τόπο μας.

Στον τουρισμό, μπορούμε, να αλλάξουμε την νοοτροπία, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας και να επεκτείνουμε την περίοδο με όλα τα πολύπλευρα οφέλη που μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει. Γιατί να μη λειτουργούν τα ξενοδοχεία μας για δέκα μήνες εφόσον η Κύπρος διαθέτει τις συνθήκες; Ποια κίνητρα δώσαμε στις αγορές να επενδύσουμε με πτήσεις και προγράμματα για τον χειμερινό τουρισμό;

Η μελέτη των Ισπανών εμπειρογνωμόνων μιλάει για πέντε εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, για 77,5 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας, για συμβολή 30% του ΑΕΠ. Όλα αυτά με πλάνο μέχρι το 2030. Όχι μόνο μια φορά, ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που δεν σηκώνει αρπαχτές! Για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συστηματική δουλειά.

Στον τομέα των υπηρεσιών δεν αρκεί να φιλοξενούμε τα κεφάλαια ξένων εταιρειών. Πρέπει να προωθήσουμε την αξιοποίηση κεφαλαίων και επενδύσεων στον τόπο μας σε τομείς των τεχνολογιών αιχμής. Θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα για να κτίσουμε κουλτούρα καινοτομίας τόσο για επενδύσεις όσο και για δραστηριοποίηση διεθνώς εδραιωμένων οργανισμών στην έρευνα και ανάπτυξη.

Οι φοροαπαλλαγές στους μισθούς του προσωπικού αυτών των εταιρειών, οι ελαφρύνσεις στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στα πνευματικά δικαιώματα, οι φοροαπαλλαγές για αγορά μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις είναι κίνητρα που άλλες χώρες τα έχουν καθιερώσει εδώ και καιρό.

Το βασικότερο όμως όλων είναι να αποφασίσουμε να σχεδιάσουμε τον τόπο μας με ορίζοντα, με στρατηγικό σχεδιασμό. Να αποφασίσουμε ποια χώρα θέλουμε το 2030 και το 2040 και να βρούμε τους τρόπους να το πετύχουμε. Υπάρχει λόγος σοβαρός να το κάνουμε αυτό. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε σε όλες τις επόμενες γενιές. Όσο και να κατανοούμε πως η χώρα μας, στα 56 της χρόνια, ποτέ δεν έζησε σε συνθήκες κανονικότητας, δεν μπορούμε να αναβάλλουμε την πορεία προς το μέλλον. Όσο και αν η φυσιολογική εξέλιξη της χώρας εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, χρειάζεται να σχεδιάσουμε σήμερα τη χώρα που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας. 

 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζουν : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

1906
Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
1946
Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1954
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1980
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy