Δράσε ή σκάσε, εκδοχή 2016. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

polidioidim

«Το άρθρο αυτό το έγραψα παραμονές των Ευρωεκλογών, πριν από δύο χρόνια. Δεν χρειάζεται να αλλάξω ούτε μία λέξη, παρά μόνο να αναπροσαρμόσω τους αριθμούς.»

Η γιορτή της δημοκρατίας είναι οι εκλογές. Κερδίσαμε ως χώρα πριν από καμιά εξηνταριά χρόνια αυτό μας το δικαίωμα, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Είναι ο μόνος τρόπος, στην Κύπρο και σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες για να εκφράσουμε, εφαρμοσμένα την άποψή μας, να δείξουμε τον προσανατολισμό της χώρας μας, να χαράξουμε πολιτική. Και είναι μία καλή ευκαιρία, όποτε έχουμε εκλογές, να αναλογιζόμαστε πως ακόμα και σήμερα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από μας, άνθρωποι πεθαίνουν στον αγώνα για να διασφαλίσουν τη δημοκρατία στις χώρες τους, για να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως εκλογικό κλίμα δεν νιώσαμε. Έχουμε ήπια προεκλογική περίοδο. Συνειδητά, βέβαια, από τα κόμματα. Δεν θέλουν να προκαλούν και ούτε διακινδυνεύουν το ενδεχόμενο να χάσουν κόσμο, επειδή ακριβώς έγιναν φορτικοί. Για να περάσουν τα μηνύματα χρειάζεται πολλαπλάσια και πιο έξυπνη προσπάθεια. Πολλοί από μας εκλαμβάνουμε αυτή τη δυσκολία ως αδυναμία του κομματικού συστήματος.

Κουράστηκα να ακούω στις παρέες και να διαβάζω στo Facebook τις ίδιες και τις ίδιες ατάκες. Πως «όλοι είναι οι ίδιοι», «όλοι τα τρώνε», «κανείς τους δεν αξίζει», «σκέφτονται μόνο την καρέκλα τους» και άλλα πολλά. Κουράστηκα να ακούω κόσμο να υποστηρίζει πως η λύση είναι η αποχή. Αυτό όμως δεν είναι δημιουργική εισήγηση. Κάθε άλλο. Είναι στάση διάλυσης.

Αν ερχόσουν συγκροτημένος, με επιχειρήματα, και μου έλεγες πως η δημοκρατία απέτυχε, οι εκλογές είναι απλώς ένα πέπλο για να καλύπτουν οι έχοντες την εξουσία τη γύμνια τους, και είχες εισήγηση για εναλλακτική επιλογή, τότε θα σου έβγαζα το καπέλο. Αν, πάλι, ερχόσουν και με έπειθες πως η αποχή είναι ο καλύτερος τρόπος για να στείλεις το μήνυμα το δικό σου και πάλι θα το σεβόμουνα. Αλλά το μόνο που κάνεις, είναι να μουρμουράς. Να κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα, άλλοτε συγκεκριμένα, και άλλοτε με γενικολογίες και αφορισμούς. Από πού και ως πού δικαιούσαι να μιλάς; Ψήφισες ποτέ; Έχεις εκλογικό βιβλιάριο; Ή είσαι και εσύ ακόμα ένας οπαδός της κερκίδας; Όχι της κερκίδας του γηπέδου, που πλήρωσες να πας γήπεδο και απαιτείς να δεις ποδόσφαιρο επιπέδου και θέλεις την ομάδα σου να κερδίσει. Αλλά οπαδός του καναπέ, που σου αρέσει να κριτικάρεις από απόσταση.

Για να μπορείς λοιπόν να μιλάς, θα πρέπει να συμμετάσχεις. Για να μπορείς να κρίνεις, θα πρέπει πρώτα πρώτα, να πεις την άποψή σου. Στις 22 Μαΐου έχεις πολλές επιλογές εντός του παραβάν και μέχρι τότε έχεις ακόμα μέρες για να ξεψαχνίσεις τους υποψηφίους και τα κόμματα. Από παλιές καραβάνες της πολιτικής και του ευρωπαϊκού οράματος, μέχρι νέους που επαγγέλλονται καθαρότητα και νέο αέρα στην πολιτική. Από παραδοσιακά κόμματα μέχρι και σχηματισμούς μερικών εβδομάδων.

Εκτός του παραβάν, δεν έχει επιλογές. Αν δεν συμμετέχεις, επιλέγεις να μένεις στην απ’ έξω. Καθιστάς τον εαυτό σου αδρανή. Πετάς στον κάλαθο την ελευθερία σου, το δικαίωμά σου να συμμετάσχεις στη δημοκρατία. Και μετά τι; Θα συνεχίσεις να κατηγορείς αλόγιστα τους πάντες και τα πάντα; Με τη διαφορά, όμως, πως τούτη τη φορά, για εμένα δεν έχεις το δικαίωμα να κρίνεις. Κάθε άλλο. Πρέπει να σιωπήσεις. Μέχρι να πειστείς πως για να μιλάς, να λες την άποψή σου, πρέπει πρώτα να δρας. Να κρίνεις, δηλαδή, το αποτέλεσμα της δικής σου δράσης. Να βρίζεις με άνεση αυτούς που ψήφισες, όταν σε απογοητεύουν και να επικροτείς όταν νιώσεις δικαιωμένος για την ψήφο σου. Άρα η δράση με τα σημερινά δεδομένα είναι η συμμετοχή σου στις εκλογές. Εκτός και αν βρεις άλλους τρόπους για να δρας. Δημιουργικούς, όμως, και αποτελεσματικούς.

Από την άλλη Κυριακή, θα κάνω πολιτικές συζητήσεις με όσους ψήφισαν. Θα δέχομαι να συζητώ για πολιτικές και για πολιτικούς με όσους πήγαν στο παραβάν. Με όσους δεν πήγαν, θα συζητώ για μπάλα και για διακοπές. 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy