Τα στοιχήματα της Πάφου. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

paphoscastle

«Οι Πάφιοι λοιπόν μπορούν να επαναλάβουν την ιστορία τους. Μπορούν να γίνουν πρωτεργάτες της νέας Κύπρου. Μπορούν να καταρρίψουν πρώτοι μύθους και παραδόσεις».

Οι Πάφιοι είναι περήφανος κόσμος. Και καλά κάνουν. Κατάγονται από μια πόλη με τεράστια ιστορία και συνεισφορά στην Ελληνικότητα της Κύπρου, ακόμα και στην διάδοση του Χριστιανισμού. Προβλέπω όμως πως σε λίγο καιρό θα έχουν να περηφανεύονται και για πολλά άλλα. Θα έχουν να λένε πως (και) η κάθαρση της Κύπρου ξεκίνησε από τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Πως ο πρώτος εν ενεργεία πολιτειακός αξιωματούχος που κατηγορήθηκε και εν τέλει παραιτήθηκε ήταν παφίτης. Γιατί το πιο πιθανόν είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι. Θα έχουν να λένε επίσης πως του πρώτου βουλευτή, μετά το οικονομικό κράχ, που άρθηκε η ασυλία του ήταν επίσης Πάφιος. Αν θα ακολουθήσουν και άλλοι αυτό δεν είναι βέβαια από το χέρι τους. Αν όμως ανοίξουν και οι άλλοι λάκκοι, άλλων πόλεων, άλλων κοινοτήτων και το σερί των συλλήψεων μα και των καταδικών συνεχιστεί θα μπορούν να περηφανεύονται πως πρώτοι άνοιξαν τον χορό. Ίσως κανείς να μην θυμάται τον τρόπο με τον οποίο ξετυλίχτηκε το κουβάρι. Αυτό άλλωστε θα αποτελεί λεπτομέρεια μπροστά στην ουσία την κάθαρσης. Θα θυμούνται όμως πως ήταν οι πρώτοι. Και καλά θα κάνουν.

Ας δούμε όμως όσα περνούν από το χέρι των Πάφιων. Έχουν την ερχόμενη Κυριακή  το προνόμιο να καταβαραθρώσουν πρώτοι τους κομματικούς συσχετισμούς των τελευταίων δεκαετιών. Να δώσουν ηχηρό χαστούκι σε όλους όσους πιστεύουν πως μετά από όλη αυτή την καταιγίδα μπορούν να διαφεντεύουν τους ανθρώπους και τις ψήφους τους.  Και επειδή ακριβώς το χαστούκι θα προέρχεται από αυτούς που στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου υπήρξαν, κατά γενική ομολογία, οι πλέον καλομαθημένοι, θα πονέσει ακόμα περισσότερο. Ας εκτιμήσουν σωστά τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους και στην ψήφο τους και ας δώσουν στην πόλη τους και στους εαυτούς τους το καλύτερο που τους αξίζει. Ας κλείσουν, για πρώτη ίσως φορά τα αυτιά τους στις άναρχες ιαχές των κομματικών ταγών που με αλαζονεία από τα γραφεία τους στην Λευκωσία νομίζουν πως μπορούν να επιλέγουν τους δημάρχους στην Πάφο.

Την άλλη Κυριακή δεν θα προσθέσουμε ποσοστά κομμάτων για τον νέο δήμαρχο. Ή μάλλον όσοι περιμένουν να προσθέσουν ποσοστά, θα απογοητευθούν  οικτρά. Την άλλη Κυριακή στην Πάφο, θα διαταραχθούν συθέμελα οι κομματικές ισορροπίες. Θα δούμε μεγάλη αποχή και ψήφο με κριτήρια που θα εκπλήξουν. Η εποχή που εκλέγονταν αθροιστικά οι προτιμητέοι των κομματικών ηγεσιών με μοναδικό κριτήριο να είχαν βασικές γνώσεις και κοινή λογική τελείωσε. Όπως τελείωσε επίσης η ενασχόληση με τα κοινά όλων όσων το έκαναν για να ρεφάρουνε, να βουτήξουν το δάκτυλο στο μέλι. Οι ανοχές της κοινωνίας μειώθηκαν και το ένστικτο επιβίωσης της επιτρέπει να οσμίζεται τους κομπιναδόρους και τους μιζαδόρους από μακριά.

Αυτό που θα μείνει ως ανοικτή πληγή θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα. Και πως να πείσουν πως έκλεισαν το βιβλίο με τις δυσοσμίες και άνοιξαν καινούργιο, καθαρό. Οι από καθ΄ έδρας εξαγγελίες και διαπιστώσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να οξύνουν το πρόβλημα. Χρειάζονται χειροπιαστές κινήσεις και άμεσα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και παρελάσεις.

Οι Πάφιοι λοιπόν μπορούν να επαναλάβουν την ιστορία τους. Μπορούν να γίνουν πρωτεργάτες της νέας Κύπρου. Μπορούν να καταρρίψουν πρώτοι μύθους και παραδόσεις. Μπορούν να ξαναθυμηθούν τις ρίζες τους και με τιμιότητα και καθαρότητα, να πορευτούν στις νέες προκλήσεις της πόλης και της χώρας. Έχουν την ευκαιρία να πείσουν πως όντως απεχθάνονται την μέχρι σήμερα κατάσταση, αυτής της μίζας και της διαπλοκής,  και πως είναι έτοιμοι να κάνουν το άλμα στην νέα εποχή με νέα προσέγγιση στην πολιτική. Θα το κάνουν όντως;

Δημοσιεύτηκε και στην Καθημερινή της Κυριακής

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Παρασκευή
10
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Σίμων, Ζωή, Ζήσης, Ζησούλα, Ζώης, Ζήσιμος, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ

1497
Ο Αμέριγκο Βεσπούκι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αναχωρεί από την Ισπανία για το πρώτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
1503
Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϊμάν και τα ονομάζει Λας Τορτούγας (Οι Χελώνες) εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελώνων που υπήρχαν εκεί.
1925
Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
1940
Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
1979
Η Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας αποκτούν την αυτονομία τους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy