Φωτογραφία της ημέρας

mpourgaisrΜπούργκα στο Ισραήλ. Ορθόδοξες Εβραίες βαδίζουν στην γειτονιά Mea Shearim της Ιερουσαλήμ μαζί με τα παιδιά τους, καλυπτόμενες από ένα μαύρο πανί για λόγους σεμνότητας. Αν και η μπούργκα είναι χαρακτηριστικό ένδυμα του Ισλάμ, ένα καινούργιο (ως προς την έξαρση) φαινόμενο παρατηρείται στο Ισραήλ με όλο και περισσότερες θρησκευόμενες γυναίκες να επιλέγουν αυτόν τον τύπο ντυσίματος όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι τους, φαινόμενο που απαντάται πια σε αρκετές εκατοντάδες στην χώρα. EPA/ABIR SULT

Ήξερες ότι...

Τουλάχιστον άλλοι 9.000.000 άνθρωποι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με εσένα.

 

Πρωτοποριακή Επέμβαση στην Πολυκλινική Υγεία

esophagealachalasia large

Λαπαροσκοπική Mυοτομή (Heller Myotomy) για θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου

 

 

Του Δρ. Γιάννη Π. Ιωάννου MD, FACS, FASMBS, Clinical Associate Professor, St George’s University of London, University of Nicosia Medical School, ΠρόεδροςΔιοικητικούΣυμβουλίουΠολυκλινικήςΥΓΕΙΑ

Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Λαπαροσκοπική Mυοτομή ( Heller Myotomy ), για τη θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου. Η επέμβαση έγινε από τον Δρ. Γιάννη Ιωάννου, ειδικό στις επεμβάσεις προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Η αχαλασία οισοφάγου αποτελεί μια άγνωστης αιτιολογίας πρωτοπαθή κινητική διαταραχή του οισοφάγου, κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει σταδιακή δυσκολία στην κατάποση, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται.

Η νόσος προκαλεί δυσφαγία σε στερεές και υγρές τροφές, με επακόλουθο τη μεγάλη απώλεια βάρους. Επίσης, παρατηρείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θωρακικό άλγος όπως και οπισθοστερνικός καύσος.

Χαρακτηρίζεται από απουσία περισταλτικών κινήσεων στο τμήμα του οισοφάγου, που αποτελείται από λείες μυϊκές ίνες και ατελή χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα μετά από κατάποση.

Η νόσος πλήττει εξίσου και τα δυο φύλα στην ηλικία περίπου των 25 - 60 χρονών. Η αχαλασία οφείλεται τόσο στην απώλεια των γαγγλιονικών κυττάρων του μυεντερικού (myenteric) πλέγματος όσο και στη βλάβη των μεταγαγγλιονικών νευρώνων που συμβάλλουν στη χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Σημαντική είναι η κλινική εικόνα αλλά η τελική διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση, τον ακτινολογικό έλεγχο και την μανομετρία οισοφάγου.

Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, έχουν καταδείξει ότι μπορεί να επηρεάζουν γενετικοί και ανοσολογικοί παράγοντες.

Η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά με επιτυχία γύρω στο 60% αλλά με κίνδυνο ρήξης του οισοφάγου, που είναι μια σοβαρή επιπλοκή. Επίσης, έχει δοκιμασθεί η παράλυση του μυός με Botox, μια παροδική και επαναλαμβανόμενη θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση η οποία διενεργείται λαπαροσκοπικά (Laparoscopic Heller Myοtomy) αποτελεί την πλέον ριζική θεραπεία της νόσου.

 Πρωτοποριακή Επέμβαση στην Πολυκλινική Υγεία

Πρόσφατα:

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Τετάρτη
29
Μαρτίου
2017

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Ακολουθήστε μας