CyTalks: Η Λουβάνα... και ο Φέγγαρος!


louvanaΤο CyTalks είναι η νέα στήλη του CyprusNews.eu όπου έχει ως στόχο την δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν...

 


Την «ΛΟΥΒΑΝΑ» την γνωρίζουμε ως κυπριακή σούπα, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια είδαμε με το όνομα αυτό να εμφανίζεται μια νέα κυπριακή δισκογραφική εταιρεία. Η «Λουβάνα» από την αρχή μέχρι σήμερα είχε και έχει στόχο την ανάδειξη της ποιοτικής ζωντανής μουσικής στο νησί μας.

Για πέμπτη χρονιά φέτος η Λουβάνα συνεχίζει να διοργανώνει ένα από τα πιο γνωστά μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού το Φεστιβάλ Φέγγαρος. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ πραγματοποιείται στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας το τριήμερο 31 Ιουλίου - 2 Αυγούστου όπου το μουσικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια γκάμα από μελωδίες παραδοσιακής μουσικής, progressive, ethnic, blues, pop/rock, psychedelic, ambient, jazz κ.ά. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιείτε με απώτερο στόχο να ακουστούν είδη μουσικής που στην Κύπρο δύσκολα ακούγονται. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τον Λευτέρη Μουμτζή καλλιτεχνικό διευθυντή της Λουβάνας αλλά και ένα εκ των διοργανωτών του Φέγγαρος:


Η «Λουβάνα» δημιουργήθηκε στο τόπο μας που δύσκολα κανείς μπορεί να παράξει μουσική και ειδικότερα με τα είδη μουσικής που ασχολείστε. Πως θα το σχολιάζατε αυτό;

Δεν ξέρω αν πρέπει να λένε ότι δεν μπορούμε να παράξουμε μουσική στην Κύπρο. Αν υπάρχουν ευκαιρίες να το παράξουμε ή αν έχουμε όργανα έμπνευση και όλα αυτά;

Έμπνευση έχουμε ευκαιρίες μπορεί να μην έχουμε…

Έμπνευση έχουμε, κοινό μεγάλο και ευκαιρίες μάλλον δεν έχουμε σε σύγκριση με άλλες χώρες. Είμαστε σαν μια μικρή πόλη τη Αμερικής. Σε σύγκριση με το μέγεθος ως χώρα έχουμε όμως ικανοποιητικά δείγματα δημιουργίας και έμπνευσης . Είμαστε νομίζω σε ένα καλό επίπεδο. Σε αυτό συντείνουν πολλοί παράγοντες Πρώτα απ’ όλα για να φτάσει το επίπεδο ψηλά πρέπει να υπάρχει συναγωνισμός, και έμπνευση. Τι δηλαδή θα σε κάνει να προχωρήσεις ως καλλιτέχνης. Θα δεις για παράδειγμα κάποιο άλλον να παίζει εξαιρετικά και θα πεις θέλω να φτάσω και εγώ σε τέτοιο επίπεδο ή αλλιώς θα διατηρούμε την μετριότητα. Στην Κύπρο τα διατηρούμε όλα αυτά σε διαφορετικά επίπεδα. Δηλαδή η μετριότητα είναι πολλή και διατηρείτε δυναμικά αλλά υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις πολλών καλών στοιχείων και καλλιτεχνών. Ενώ όταν είμαστε τυχεροί υπάρχει μια διάδραση μεταξύ καλλιτεχνών και έτσι βγαίνουν καλύτερα πράγματα. Έρχεται με αυτό τον τρόπο η έμπνευση και είναι κάτι που μου έτυχε. Για παράδειγμα να σε κάνει ο άλλος να νιώθεις ότι δεν είσαι καλός και πρέπει να γίνεις καλύτερος μέσα από αυτό που κάνεις. «Η Λουβάνα μέσα σε όλα αυτά έβαλε ένα φακό-focus πάνω στα πράγματα που πιστεύουμε εμείς ότι αξίζουν να ακουστούν σε περισσότερο κόσμο.» Έτσι ώστε να γίνουν μέρος των ακουσμάτων που υπάρχουν στο τόπο. Το ραδιόφωνο στην Κύπρο δεν δίνει πολλή σημασία σε αλλά είδη μουσικής εκτός της εμπορικότατης. Υπάρχουν κάποιες εκπομπές, μεμονωμένες όμως.

H ιδέα για το Φεστιβάλ Φέγγαρος πως ξεκίνησε;

Ξεκίνησε σαν ένα «άππομα» να κάνουμε μια συναυλία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου με φίλους από την Λεμεσό. Το οποίο δεν πήγαμε και πολύ καλά οικονομικά Αλλά από εκείνη την ιδέα γεννήθηκε αυτή η όρεξη στο να κάνουμε ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ αυτό γίνεται ακόμα πιο γνωστό στο κοινό. Πιστεύετε ότι το κυπριακό κοινό άρχισε να κάνει στροφή προς τα πιο άγνωστα και ποιοτικά είδη μουσικής;

Έτσι αποδείχτηκε από τα προηγούμενα φεστιβάλ. Ειδικά το περσινό που ήταν ένα άνοιγμα του φεστιβάλ Φέγγαρος με μεγάλο περιεχόμενο. Είχε δυο σκηνές, με 30 καλλιτέχνες και σχεδόν όλα τα είδη μουσικής. Εκεί φάνηκε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για διάφορα ακούσματα. Πολλοί νομίζουν ότι θα παν σε ένα φεστιβάλ και απλά θα σου πουν δεν τους άρεσε η τους άρεσε αυτό. «Δεν μπορεί να αρέσουν στο κόσμο όλα. Αυτή είναι η ιδέα του φεστιβάλ. Να συμβαίνουν διάφορα πράγματα μαζί και την ίδια ώρα και να έχεις επιλογή.» Το κάναμε παλιά αυτό αλλά όχι την ίδια ώρα όλα. Ο κόσμος από πέρσι έχει επιλογή. Μπορεί να ακούσει αυτό ή το άλλο παραπέρα ή και ακόμα και να πάει να φάει. Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό το πράγματα, οι πιο μικροί βέβαια που έζησαν στο εξωτερικό και πήγαν σε παρόμοιο φεστιβάλ κατανοούν την κουλτούρα αυτού του πράγματος. Πολλά θεάματα την ίδια ώρα. Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι απ’ την άλλη περιμένουν την μεγάλη βραδιά του Σαββάτου με το μεγάλο όνομα που πλέον προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτό. «Θέλουμε οι επισκέπτες να ζουν όσο περισσότερες ώρες στο χώρο. Να αναπτύσσουν επικοινωνία, να ενθουσιάζονται και να αποκτούν συναισθήματα με το ότι ακούν, να γίνονται ένα με το φεστιβάλ.»

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ;

Θέλουμε το Φεστιβάλ και όπως όλα τα φεστιβάλ να υπερβαίνει το όνομα του μεγάλου καλλιτέχνη με ενάμιση ώρα που θα παρουσιαστεί. Εμείς με αυτό τον τρόπο θέλουμε επισκέπτες ανοιχτούς προς σε αυτά τα νέα πράγματα που θα ακούσουν. Το πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο και με πληθώρα επιλογών. Η κάθε βραδιά είναι ξεχωριστή, δίνουμε την ευκαιρία σε πολλά είδη και άτομα να ακουστούν.

Το πρόγραμμα αναλυτικά είναι ΕΔΩ

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ που μπορούν να βρούν διαμονή;

Στον Κάτω Δρυ και στις γύρω περιοχές λειτουργούν αρκετά αγροτουριστικά καταλυματα. Παράλληλα θα λειτουργήσει και ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος ο οποίος δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες για να μείνουν εκεί στο χώρο. Με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για επιβίωση. Είναι άλλη αίσθηση να ξυπνάς στο χωριό και να υπάρχει κόσμος εκεί και άλλο να περιμένεις κάθε απόγευμα για να δεις αν ο κόσμος θα έρθει. Αν δεν υπάρχει ο κατασκηνωτικός χώρος δεν υπάρχει και συνεχές κλίμα. Προβάλουμε επίσης την αίσθηση του χώρου μαζί με το γεγονός που συμβαίνει.


 

Η συζήτηση μας, με τον Λευτέρη έληξε ευχάριστα καθώς μου διηγήθηκε τις εμπειρίες του από τα προηγούμενα φεστιβάλ, ενώ δεν σταμάτησε να μας παρουσιάζει την ανυπομονησία του για το νέο Φέγγαρο που έρχεται. Απ’ ότι μας είπε μάλιστα εκείνες τις μέρες όντως θα υπάρχει και μεγάλο φεγγάρι για να κάνει τις νύχτες ακόμα πιο μεγάλες με πολλές μουσικές γεύσεις….

Καλό Φέγγαρο λοιπόν. 

Της Χριστιάνας Μανώλη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy