Πέτρος Κλεάνθους: «Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε το ρουσφέτι και να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας»


Ο υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού με το ΑΚΕΛ, Πέτρος Κλεάνθους αποκαλύπτεται μέσα από συνέντεξη του στο CyprusNews.eu.

 

Ποιος είναι ο Πέτρος Κλεάνθους; 

Είμαι ένας ανήσυχος άνθρωπος, με πολλές ευαισθησίες, με ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους και τις ανησυχίες τους. Μεγάλωσα στο κέντρο της Λεμεσού. Οι γονείς μου είναι και οι δύο Λεμεσιανοί, ο πατέρας μου από το Ζακάκι και η μητέρα μου από την Τζιαμούδα με καταγωγή από τα Πολεμίδια. Σήμερα, κατοικώ στη Γερμασόγεια. Συμμετέχω ενεργά στα κοινά, από μαθητής στο Λανίτειο Λύκειο Α. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διετέλεσα Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, υπηρέτησα την ΕΔΟΝ από διάφορα αξιώματα και σήμερα είμαι στέλεχος του ΑΚΕΛ Λεμεσού.

Εργάζομαι στο Τμήμα Γεωργίας και είμαι Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Οίνων και Αλκοολούχων Ποτών. Έχω θητεύσει για δέκα χρόνια ως Σχολικός Έφορος Λεμεσού και σήμερα είμαι Προέδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γ Δημοτικού Λεμεσού.

Ψάχνοντας κάποιος στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να καταλάβει τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, την αγαπημένη μου ομάδα και την αγάπη μου για ολόκληρη την επαρχία Λεμεσού. Ίσως να μην μπορεί να μάθει την αγάπη μου για την ελληνική μουσική, την ποίηση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δύσκολα επίσης μπορεί να αντιληφθεί το γεγονός ότι αφοσιώνομαι με πάθος  σε θέματα όπου συνανθρώποι μου χρειάζονται βοήθεια.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής;

Μεγάλωσα σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον μέσα από τις τάξεις της Αριστεράς. Μελετώ την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας από παιδί. Συνειδητοποιήθηκα πολιτικά στην εφηβεία και ζυμώθηκα στα φοιτητικά μου χρόνια. Έχω εκπροσωπήσει έντιμα τους δημότες της Λεμεσού ως Σχολικός Έφορος. Μέσα από τις σπουδές μου, την πολιτική μου διαδρομή αλλά και την καριέρα μου, έχω συσσωρεύσει γνώσεις και εμπειρίες. Αυτή τη στιγμή που η πατρίδα μας χρειάζεται τους νέους ανθρώπους να μπουν μπροστά και να αναλάβουν ευθύνες νιώθω ότι έχω ωριμότητα και διατηρώ την αυτοπεποίθηση πως μπορώ να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μας με σωστές θέσεις, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Πολύς κόσμος, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, πιστεύουν ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο; Τι έχετε να σχολιάσετε;

Δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολιτικές. Η ύπαρξη διαφορετικών συμφερόντων στην κοινωνία συνεπάγεται και τη δημιουργία διαφορετικών σχηματισμών για να εκπροσωπούν αυτά τα συμφέροντα. Η Δεξιά είναι ο εκφραστής των λίγων προνομιούχων που αγκομαχεί να υπερασπιστεί την προσπάθεια τους να γίνονται όλο και πλουσιότεροι πάνω στις πλάτες των πολλών μη προνομιούχων. Για να κερδίσει εκτόπισμα ανάμεσα στο λαό, συνήθως, καταφεύγει σε εθνικιστικές ρητορίες και σύμβολα. Στην πραγματικότητα, όμως, εφόσον ο σκοπός της μεγιστοποίησης των κερδών το επιβάλλει, είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα σύμβολα που η ίδια θεοποιεί. Η διαφθορά, δηλαδή η οικιοποίηση κοινωνικού πλούτου προς εξυπηρέτηση προσωπικών ή φιλικών συμφερόντων ενυπάρχει σε αυτή την πολιτική παράταξη ως αναπόσπαστο συστατικό. Από την άλλη, η Αριστερά είναι η πολιτική δύναμη που απευθύνεται χωρίς περιστροφές, με ειλικρίνεια προς ολόκληρο το λαό και αγωνίζεται για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και καθοδηγείται από μια προοδευτική φιλοσοφία που είναι προσανατολισμένη στο κοινωνικό όφελος του συνόλου.

Όσοι θεωρούν ότι τα πιο πάνω είναι απλά θεωρίες, ας αναλογιστούν ποια πολιτική παράταξη έχει ξεπουλήσει τα το Συνεργατισμό, τα λιμάνια και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή Σιτηρών και ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης. Ας αναλογιστούν ποιας παράταξης είναι έργο η πώληση εθνικού πλούτου, όπως είναι τα διαβατήρια, σε αλλοδαπούς εγκληματίες και ποιοι έχουν θησαυρίσει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ας σκεφτούν ποια παράταξη είναι αυτή που υποβαθμίζει συνεχώς τη Δημόσια Υγεία και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη Δημόσια Εκπαίδευση, αλλά και αφήνει την ύπαιθρο να καταστρέφεται.

Την ίδια, όμως, ώρα οι πολίτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα η πατρίδα και οι ζωές μας, μόνο η Αριστερά μπορεί να εγγυηθεί την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όχι κούφια, αλλά με το να αγωνίζεται με καθαρά χέρια και πρόσωπο προτάσσοντας θέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των πολιτών.

petros kleanthous lemesos2 1

Οι πολίτες έχουν πολλά προβλήματα και πολλές φορές οι βουλευτές μπορούν με ένα απλό τηλεφώνημα να βρούν λύσεις άμεσα και εύκολα. Θεωρείτε πως το «λίγο ρουσφέτι» μεταξύ βουλευτών και πολιτών τελικά δεν βλάφτει;

Θίγετε δύο ζητήματα που έχουν ως βάση τη σχέση των πολιτών με του Βουλευτές, ωστόσο θα πρέπει να μπορούμε να τα διαχωρίσουμε. Το ένα είναι το ρουσφέτι το οποίο συνιστά αθέμιτη παρέμβαση για να εξυπηρετήσει το άδικο έναντι του δίκαιου, το λάθος έναντι του σωστού. Δεν υπάρχει λίγο και πολύ. Από τη στιγμή που κάποιος εκμεταλλεύεται το αξίωμα που του εμπιστεύτηκε ο λαός του για τα δικά του συμφέροντα ή για να βολέψει ημετέρους αυτό συνιστά υπέρτατη μορφή διαφθοράς. Το είδος αυτών των «σχέσεων» οφείλουμε ως κοινωνία να το καταπολεμήσουμε.

Από την άλλη όμως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οι πολίτες να καταφεύγουν σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα για να αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα. Τις περισσότερες φορές, το κάνουν γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τοίχους που υψώνει μπροστά τους το γενικό σύστημα εξυπηρέτησης της Δημόσια Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία και τη δυσκαμψία στη διαχείριση των ζητημάτων που τους αφορούν. Αυτό το καθήκον δεν περιλαμβάνεται στο θεσμικό ρόλο του κοινοβουλευτικού αξιώματος, εντούτοις λειτουργεί διορθωτικά για να ξεκλειδώνονται  πόρτες που είναι σφραγισμένες προς στους πολίτες. Ωστόσο κανένας από τους δύο τρόπους δεν έχει θέση σε ένα σωστά διαρθρωμένο κράτος. Το πώς το ίδιο το σύστημα αναπαράγει «πελατειακές σχέσεις» και πολιτικούς που κτίζουν καριέρες έχοντας το ρουσφέτι στην ατζέντα τους, είναι κάτι που οι Βουλευτές οφείλουν να αντιμετωπίσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Από τη μια θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών για να είναι φιλικές προς τους πολίτες και από την άλλη να διώκονται αυστηρά όλοι όσοι επιχειρούν να βολέψουν κάποιο δικό τους βλάπτοντας το σύνολο, όποιοι και αν είναι όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον κόσμο της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού από τον οποίο ζητάτε την ψήφο του;

Βασική μου προτεραιότητα είναι να είμαι δί­πλα στον κόσμο, με συνέπεια και αφοσίωση, κοντά στις καθημερινές του ανάγκες και τα προ­βλήματά του. Πιστεύω πως οδεύουμε λανθασμέ­να και χωρίς πλάνο στην πόλη και επαρχία μας. Η Λεμεσός δεν είναι μόνο οι μεγάλες αναπτύξεις στην παραλιακή. Είναι η φύση και η επαρχία της που βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Είναι η ίδια η πόλη που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μεν αλλά χωρίς όραμα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και η πο­λυμορφία της.

Η Λεμεσός διαθέτει τεράστιο πλούτο σε έμψυ­χο επιστημονικό δυναμικό και πολιτιστικό κεφά­λαιο. Η ανάδειξη αυτού του πλούτου προϋποθέ­τει την προώθηση κατάλληλων πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων από τη νέα Βουλή και προς αυτή την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένες και οι δικές μου προτεραιότητες.

Η επαρχία Λεμεσού αναμένει αποφάσεις και πολιτικές που θα αποτελέσουν λύσεις στα προ­βλήματά της. Είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων μονάδων υγείας, χάραξη στεγαστικής πολι­τικής για τους κοινωνικά ασθενείς και υπηρεσίες για τους πολίτες.

Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολικά κτίρια, προ­σαρμοσμένα στις νέες τεχνολογικές ανάγκες και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Επιβάλλε­ται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναζωογόνησης της ορεινής Λεμεσού που θα πε­ριλαμβάνει μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και την επιστροφή κατοίκων στα χωριά.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy