CyDebates: Οι άμεσες προτεραιότητες της νέας Βουλής


Ο πολιτικός εκλογικός διάλογος στο #CyDebates


8ο CyDebate με θέμα:

Οι προτεραιότητες της νέας βουλής 

Λίγες ημέρες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές. Οι υποψήφιοι και τα κόμματα έχουν ριχτεί για τα καλά στον προεκλογικό αγώνα δίνοντας μάχη για να μεταφέρουν τις προτάσεις τους, να καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πρόσφατα, στις 14/4/2016, στην τελευταία σύνοδο της βουλής, είδαμε την ψήφιση αρκετών σημαντικών νομοσχεδίων, όπως το "Πόθεν Έσχες" ή το "Ασυμβίβαστο", κλείνοντας έτσι τον πενταετή κύκλο του προηγούμενου κοινοβουλίου αναμένοντας πλέον να δοθεί η σκυτάλη στις επόμενες και τους επόμενους βουλευτές.

Σε αυτό λοιπόν το CyDebate καλούμε τους υποψήφιους που δεν έχουν διατελέσει ξανά βουλευτές να μας απαντήσουν:

Ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες της βουλής με την συγκρότηση του νέου κοινοβουλίου;


 

xenia

Ξένια Κωνσταντίνου - ΔΗΣΥ, Λευκωσία: 

Για εμένα προτεραιότητα θα είναι το καθετί που εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί η διαφάνεια, η ισονομία, ο υγιής ανταγωνισμός και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Γι αυτό άμεση προτεραιότητα θεωρώ ότι είναι η υπερψήφιση των 5 πυλώνων μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Μία εκκρεμότητα που άφησε η προηγούμενη βουλή. Δηλαδή, η ριζική αλλαγή στο σύστημα προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων. Η υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης που θα δώσει κίνητρο στην παραγωγικότητα και που θα μας απαλλάξει ως κράτος από το ισοπεδωτικό του «όλοι άριστοι». Επίσης προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κατάργηση των δημοσίων υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων καθώς και η ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου. Η νέα ρύθμιση οφείλει να διασφαλίζει ναι μεν τη μισθολογική ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, αποτρέποντας όμως ταυτοχρόνως το ύψος του κρατικού μισθολογίου να είναι τέτοιο που να μην μπορεί να το αντέξει η οικονομία και οι φορολογούμενοι.

Στις προτεραιότητες της νέας βουλής θεωρώ ότι θα είναι επίσης τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, η νέα βουλή στις προτεραιότητές της οφείλει να έχει τη στήριξη των ατομικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη και δη των μειονεκτούντων ομάδων του πληθυσμού με έμφαση στην παραγωγή εργαλείων για τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.



Χρίστος Χριστοφίδης - ΑΚΕΛ, Λευκωσία
xristofides

Η νέα Βουλή πρέπει να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της «άλλης Κύπρου». Της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Την Κύπρο που τέθηκε έντεχνα στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια.

Eίμαστε σήμερα πρωταθλητές των εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. Προχωρούμε με μέτρα για ενίσχυση της εργοδότησης ιδιαίτερα νέων ανθρώπων και μακροχρόνια ανέργων. Να σταματήσει η «αιμορραγία νέων εγκεφάλων» και εργαζομένων στο εξωτερικό, με τη μαζική μετανάστευση των τελευταίων χρόνων.

Θέτουμε προτεραιότητα την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας για χιλιάδες συμπατριώτες μας, που σήμερα υποφέρουν. Να στηριχτεί επιτέλους ο τομέας της Υγείας ο οποίος καρκινοβατεί. Να πετύχουμε μια ανθρωποκεντρική παιδεία με να προσδίδει ποιότητα, δημοκρατικότητα και ανθρωπιά στις νέα γενιές των Κυπρίων. Θέτουμε στο επίκεντρο τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες. Στόχος να μπεί φραγμός στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Να χτίσουμε μια κοινωνία ανοιχτή και ανεχτική. Διαπολιτισμική. Με σεβασμό στον ιστορικό και εθνικό μας χαρακτήρα. Μακριά από το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την ομοφοβία, το φασισμό, τη μισαλλοδοξία. Μακριά από κοινωνικά στερεότυπα που αποκλείουν ταξικά, τα λαϊκά στρώματα, νέους με ιδιαιτερότητες, ή αποκλείουν σύμφωνα με την εμφάνιση και τα «πιστεύω». Εμπεδώνουμε την αξιοκρατία, που συνεχίζει να βρίσκεται στα αζήτητα. Με ανανεωμένες, καινούριες και σύγχρονες προσεγγίσεις.

Πάνω από όλα όμως, η νέα Βουλή πρέπει να είναι η Βουλή της σωστής λύσης του κυπριακού. Της απελευθέρωσης και της επανένωσης. Σοβαρά και υπεύθυνα. Με γνώση και επίπεδο. Για τα κρίσιμα που θα κρίνουν τις ζωές μας.


 

Νεόφυτος Χαραλαμπίδης - ΔΗΚΟ, Λεμεσός:   

xaralampi

Οι νομοθετικές προτεραιότητες της νέας Βουλής θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και την ανάκτηση της τρωθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική.

  • Η εφαρμογή ενός συστήματος οριζόντιας ψηφοφορίας θα συμβάλει στη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, στην ενίσχυση της ελευθερίας έκφρασης και στην εκλογή ενός αντιπροσωπευτικότερου κοινοβουλευτικού σώματος, που θα αντανακλά τις πραγματικές επιθυμίες της κοινωνίας.
  • Η θωράκιση του Βουλευτή, ειδικά για ποινικά κολάσιμες πράξεις που εκτελούνται εκτός του Κοινοβουλίου είναι, τουλάχιστον παράλογη, και ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να αποτελεί μέρος του δικαίου σε μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών θα περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων, αλλά όλοι είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου και ουδείς υπεράνω αυτού.
  • Το ζήτημα της διαφάνειας είναι κυρίως ένα αίτημα ενίσχυσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα νομοθετικά μέτρα τα οποία θα πείθουν ότι οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών είναι μόνο εμφανείς και σίγουρα όχι άδηλες. Κύρια πηγή της χρηματοδότησης των κομμάτων πρέπει να είναι η δημόσια χρηματοδότηση, ενώ η ιδιωτική χρηματοδότηση πρέπει να περιορισθεί στις συνδρομές μελών.

 

Γιώργος Οικονομίδης - ΕΔΕΚ, Λευκωσία

oikonomi

Όντως η Βουλή ψήφισε σημαντικά νομοσχέδια στην τελευταία της ολομέλεια. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η νομοθετική πρωτοβουλία αλλά επιβάλλεται και η γενικότερη βούληση εφαρμογής από τις αρμόδιες αρχές. Χρειαζόμαστε νομοθετικά πλαίσια μελετημένα αλλά χρειαζόμαστε και ένα σύστημα που θα έχει τα μάτια ανοιχτά και όχι κατ΄ επιλογήν μισάνοιχτα!

Με τη νέα Βουλή άμεση ανάγκη είναι η ψήφιση προτάσεων που θα δίνουν έναυσμα στην ανάπτυξη. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτικές στους νέους, έτσι ώστε να έχουν ένα λόγο να παραμείνουν και να προσφέρουν στην πατρίδα μας. Να τεθεί μια οροφή στο ύψος των συντάξεων για τους υψηλόμισθους και κρατικούς αξιωματούχους και τα χρήματα που θα εξοικονομούνται να χρησιμοποιούνται για στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Στήριξη και κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, με την ελευθεροποίηση του ωραρίου, βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Ανάπτυξη της υπαίθρου, ώστε να αποτελεί τουριστικό προορισμό ολόχρονα και να παρέχει ευκαιρίες εργοδότησης στους κατοίκους της. Πραγματική ενσωμάτωση των αναπήρων στη κοινωνία, όχι μόνο στα χαρτιά. Και σίγουρα εφαρμογή ενός μελετημένου και καλοσχεδιασμένου ΓΕΣΥ, με σεβασμό στους λειτουργούς της υγείας και το έργο τους αλλά κυρίως μέριμνα και φροντίδα για τους ασθενείς.

Οι ανάγκες είναι πολλές και οι πρωτοβουλίες που ετοιμάζουμε είναι βασισμένες στις ανάγκες του κόσμου.



Γιώτα Ναζίρη Παπαδοπούλου - Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Αμμόχωστος: 
naziri

Δυστυχώς η πενταετία που πέρασε ήταν η πιο οδυνηρή για τους πολίτες, οι οποίοι είδαν την Βουλή να ψηφίζει νομοθετήματα που πλήγωναν την οικονομική υπόστασή τους. Θεωρώ ότι από τα πρώτα νομοθετήματα που θα πρέπει να πάνε στη βουλή είναι ζητήματα συμμετοχικής δημοκρατίας και ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

Η δημοκρατία μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν αποκτήσει άμεσο και συμμετοχικό χαρακτήρα και αποδεικνύει καθημερινά ότι αφορά και τις ομάδες που έχουν περιορισμένη κοινωνική δύναμη. Στο νέο μοντέλο να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και αποκομματικοποίηση της διοίκησης με προώθηση θεσμών και πρακτικών άμεσης δημοκρατίας. Καθιέρωση της απλής αναλογικής και της οριζόντιας ψηφοφορίας και όχι όπως έγινε με την προκλητική κίνηση των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που άλλαξαν το εκλογικό μέτρο έξι μήνες πριν τις εκλογές.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί στην νέα Βουλή έχει σχέση με το ζήτημα της ανάπτυξης. Θα πρέπει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προς κοινωνική και περιβαλλοντική κατεύθυνση μέσα από:

  • Μείωση των φόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Αύξηση της φορολογίας στις κερδοσκοπικές χρηματιστηριακές συναλλαγές
  • Θέσπιση ειδικών φόρων κατανάλωσης αποκλειστικά για την χρηματοδότηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος.


Ανδρέας Αποστόλου - Συμμαχία Πολιτών, Λάρνακα:

apostol

Η νέα Βουλή θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να διασφαλίσει πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την δύναμη να ελέγχουν και να μπορούν να ανακαλούν τους εκπροσώπους τους καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας τους. Οι βουλευτές θα πρέπει να αντιληφθούν πως πληρώνονται για να συμμετέχουν στις συνεδρίες και στις επιτροπές της Βουλής και πως τα φαινόμενο των συνεδριάσεων σε άδειες αίθουσες πρέπει επιτέλους να εκλείψουν. Ο ρόλος των κομμάτων να περιοριστεί στην παραγωγή πολιτικής και να πάψουν να αποτελούν γραφεία εξευρέσεως εργασίας και επιτέλους να αντιληφθούν την απαίτηση της κοινωνίας για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Πρακτικά:

  • Να απαγορευτεί με νόμο η κατάθεση λίστας από τα κόμματα με άτομα για διορισμό σε ΔΣ ημικρατικών και οποιοδήποτε άλλων οργανισμών.
  • Εισαγωγή του Ανακλητού με το οποίο ο κάθε αιρετός αξιωματούχος θα υπόκειται σε ανάκληση με δημοκρατικές διαδικασίες εάν αποτύχει στο έργο του.
  • Εφαρμογή της οριζόντια ψηφοφορία.
  • Άσκηση ελέγχου για την παρουσία των Βουλευτών στις συνεδρίες και μείωση της μισθοδοσίας τους στην περίπτωση αδικαιολόγητων απουσιών.

 

Κωνσταντίνος Καρεκλάς - Κίνημα Αλληλεγγύη, Λεμεσός:

karekla

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων όπου επτά νομοσχέδια βρίσκονται στη Κομισιόν για αξιολόγηση αφού κρίθηκαν ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση και ως εκ τούτου υπάρχει σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Το ΓΕΣΥ ένα άλλο ανοικτό μέτωπο για την Κυβέρνηση, καθώς επίσης και τα αιτήματα των Νοσηλευτών, αφού δέκτηκε 3 από τα 4, με ορίζοντα να εξετάσει και να αποφασίσει για το τέταρτο τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις ΑΤΗΚ και ΑΗΚ όπου αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών κινδυνολογούσε πως αν δεν περάσουν δεν θα λαμβάναμε την τελευταία δόση και μετά από ένα μήνα δήλωναν πως δεν την χρειαζόμαστε τελικά, αλλά επιβάλλεται να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις μετά τις εκλογές για ευνόητους λόγους. Να σημειώσουμε πως για την αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων από τους υπαλλήλους, έταξαν γη και ύδωρ όπως μετοχές και συντάξεις, κάτι που έγινε και με την Αρχή Λιμένων όπου έδωσαν ότι ζητήθηκε στους υπαλλήλους, αφού η Ιδιωτικοποίηση θα γίνει στο τέλος.

Ρύθμιση απεργιών, μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταβολή ΦΠΑ με δόσεις, προαγωγές στη Εθνική Φρουρά είναι μέρος αυτών που επίσης καλείται να μελετήσει η Νέα Βουλή καθώς επίσης και τους νόμους που θα κριθούν αντισυνταγματικοί, αφού όπως είδαμε ο Γεν. Εισαγγελέας μίλησε για ερασιτεχνισμό και προχειρότητα εκ μέρους της απερχόμενης Βουλής.


CyDebates: Οι προτεραιότητες της νέας βουλής   

Δείτε εδώ τα προηγούμενα CyDebates

Επιμέλεια: Χριστιάνα Μανώλη και Δημήτρης Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy