CyDebates: Η αύξηση του εκλογικού μέτρου (4%) και η λίστα επικρατείας των βουλευτών


marina-5Ξεκινάει σήμερα το CyDebates. Είναι μια νέα στήλη που θα τρέχει παράλληλα με το CyprusViews αλλά θα είναι ξεχωριστή οντότητα. Στόχος μας είναι να καλύπτουμε θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία από όλες τις πλευρές. Έτσι κάθε φορά θα καλούμε προσωπικότητες από όλους τους χώρους να σχολιάσουν τα ερωτήματα που θα τους θέτουμε.

Πρώτο θέμα: Η αύξηση του εκλογικού μέτρου (4%) και η λίστα επικρατείας των βουλευτών.

 

Ξένια Κωνσταντίνου, μέλος πολιτικού γραφείου ΔΗΣΥ

marina-5Ας πάρουμε κατ’ αρχήν τους αριθμούς για να έχουμε αριθμητική εικόνα του τί συζητάμε. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τις βουλευτικές εκλογές του 2011, στις κάλπες προσήλθαν τότε περίπου 405 000 ψηφοφόροι. Με την απλή αναλογική -η οποία ισχύει επί του παρόντος-  όποιο κόμμα εξασφάλιζε 7200 ψήφους παγκύπρια εξασφάλιζε και έδρα στη βουλή. Αν στο μέλλον υιοθετηθεί το μέτρο του 4% και με βάση τα νούμερα του 2011 αυτό σημαίνει ότι η είσοδος στη βουλή θα κλειδώνει στους 16 000 σταυρούς παγκύπρια.

Η τάση που προδιαγράφεται είναι αυτή της δημιουργίας νέων συνασπισμών λίγο πριν τις εκλογές. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές για παράδειγμα διεκδικούσαν 12 συνδυασμοί και 8 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Μπορούν να αποκτήσουν αυτοί οι συνδυασμοί πολιτικό και κοινωνικό έρισμα; Ορισμένοι σίγουρα ναι. Ορισμένοι άλλοι όμως κινούνται αποκλειστικά στη σφαίρα του ευκαιριακού. Το παρόν σύστημα μάλλον αδικεί τους πρώτους δημιουργώντας ως επί το πλείστον μικρά και προσωποπαγή κόμματα με έμφυτη τάση προς τον λαϊκισμό για να διασφαλίζουν την επανεκλογή τους παρά, νέα συλλογικά πολιτικά σχήματα.  

Η δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα όταν επιτυγχάνει τον χρυσό συνδυασμό ελευθερίας και ασφάλειας. Το μέτρο που προτείνεται είναι αρκετά χαμηλό ούτως ώστε να παρέχει την ελευθερία σε νέους και μικρούς πολιτικούς συνδυασμούς να διεκδικούν την είσοδό τους στη βουλή, ενώ παράλληλα, διασφαλίζει ότι η παρουσία τους στη βουλή θα προϋποθέτει την επικύρωση από ένα ικανοποιητικό αριθμό ψηφοφόρων. 

 

Παναγιώτης Σταυρινίδης, Λέκτορας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

marina-5

Θεωρώ θετική ενέργεια την αύξηση του εκλογικού μέτρου. Ιδιαιτερότητα της Κύπρου είναι το μικρό αριθμητικά εκλογικό σώμα. Αυτό επιτρέπει (ιδιαίτερα σε ιδιάζουσες συνθήκες) το σχετικά εύκολο άθροισμα ψήφων που με απλή αναλογική μπορούν να θέσουν μονοθεματικά κινήματα και ακραίες πολιτικές ομάδες εντός του κοινοβουλίου. Ακόμη, με την αύξηση του εκλογικού μέτρου, θα υπάρξει το κίνητρο στις λεγόμενες «μικρές πολιτικές ομάδες» για συνεργασία με ευρύτερες παρατάξεις που εκπροσωπούν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας εμπλουτίζοντας τις με τις εξειδικευμένες πολιτικές τους προτάσεις. 

Ως προς τους βουλευτές επικρατείας, πιστεύω ότι ως θεσμός μπορεί να φανεί χρήσιμος για την χώρα. Από την άλλη, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στην βούληση των ψηφοφόρων ενός κόμματος και της ηγεσίας. Κατ’ επέκταση, θεωρώ ότι θα πρέπει και αυτοί οι βουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης και όχι να επιβάλλονται από τις ηγεσίες. Οι βουλευτές πρέπει να είναι σε ευθεία αντιπροσώπευση με τους πολίτες και ο σταυρός προτίμησης διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τον μετασχηματισμό της λαϊκής βούλησης σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.  

 

Νίκος Τορναρίτης, Βουλευτής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ.

marina-5

Στο Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε αναπτύξει διάλογο τόσο σχετικά με το μεγάλο ποσοστό αποχής στις εκλογές, όσο και γενικότερα για την αυξανόμενη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα και την τάση αποστασιοποίησης των πολιτών από την πολιτική. Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να απασχολήσουν συλλογικά όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τα άλλα κόμματα για την  εκλογική μεταρρύθμιση. 

Όσον αφορά συγκεκριμένα το ζήτημα του εκλογικού μέτρου η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η αύξηση του ποσοστού εισδοχής στο 4%, κάτι που συμβαίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα εισηγούμαστε την εισαγωγή του θεσμού των Βουλευτών Επικρατείας οι οποίοι θα εκλέγονται με οριζόντια ψηφοφορία. Επίσης προτείνουμε την ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών για εξοικονόμηση κρατικών πόρων. Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του κοινοβουλίου και του πολιτικού μας συστήματος.   

 

Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών 

marina-5

Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΔΗΣΥ για την αλλαγή του εκλογικού μέτρου, οδηγεί σε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας, σε συντήρηση του παλαιοκομματικού κατεστημένου και σε αύξηση του  κόστους με την αύξηση του αριθμού των βουλευτών. Ζητούν την κατάργηση μιας δημοκρατικής κατάκτησης αφήνοντας να διαρρεύσει ότι έτσι τάχατες θα αφήσουν το ΕΛΑΜ εκτός Βουλής. Είτε ψεύδονται είτε πλανώνται πλάνην οικτρά. Τα ακραία κινήματα έχουν τις ρίζες τους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, στην ανεργία, στα δημοκρατικά ελλείμματα του πολιτικού συστήματος, στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού κλπ. Οι αποκλεισμοί δημιουργούν δυναμική υπέρ του αποκλεισμένου. 

Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία. Είναι περισσότερη διαφάνεια. Να επιτρέπεται στους πολίτες να ανακαλούν με δημοκρατικό τρόπο αυτούς που αθετούν τις δεσμεύσεις τους με βάση τις οποίες εκλέγηκαν. Να επιτρέψουμε στο λαό με δημοψηφίσματα να αποφασίζει για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που τον απασχολούν. Να φέρουμε ανάπτυξη που να δίνει κοινωνική προοπτική και ευημερία. 

Για αυτό και εντός των ημερών καταθέτουμε Πρόταση Νόμου στη Βουλή για οριζόντια ψηφοφορία αλλά και για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όσον αφορά στην οριζόντια ψηφοφορία η Πρόταση μας είναι όπως 16 από τους 56 βουλευτές  εκλέγονται με οριζόντια ψηφοφορία ως βουλευτές επικρατείας. Αυτό θα αυξήσει  το δικαίωμα επιλογής στους πολίτες και ταυτόχρονα ενθαρρύνει την υποβολή υποψηφιοτήτων και από πολίτες πέραν του στενού κομματικού περίγυρου. 

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αποσκοπούμε στη μείωση της αποχής ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, διευκολύνοντας τους να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα μέσω της τεχνολογίας που αποτελεί μέρος του τρόπου ζωής τους. Ταυτόχρονα συμβάλουμε και στη μείωση του κόστους των εκλογών. 

Ως Συμμαχία Πολιτών θα αγωνιστούμε για διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη. 

 

Κυριάκος Δημητρίου, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κύπρου  

marina-5Τα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα αντιμετωπίζουν ένα κρίσιμο πρόβλημα: την πολιτική αποστασιοποίηση και απάθεια του εκλογικού σώματος. Το εγχείρημα για αυξημένη συμμετοχικότητα διευκολύνεται όταν το εκλογικό σύστημα αποτυπώνει με ακρίβεια την έκφραση της πολιτικής βούλησης κάθε πολίτη ξεχωριστά, ως επιτομή της αρχής της ισονομίας και υλοποίησης της λαϊκής κυριαρχίας. Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό μέτρο που προσιδιάζει στην φύση της συμμετοχικής δημοκρατίας, της σύγχρονης δημοκρατίας των πολιτών. Βεβαίως, η επιλογή του εκλογικού μέτρου θα πρέπει να προσμετρά διάφορους τοπικούς παράγοντες.

Στην περίπτωσή μας το καίριο ερώτημα είναι εάν η εφαρμογή του 4% ως ελάχιστο όριο εισόδου στην Βουλή θα συμβάλει στην απεμπλοκή μας από την κομματική πόλωση και θα επιβάλει την κουλτούρα των συνεργασιών; Ή, μήπως, ο ενισχυμένος δικομματισμός (με τους δύο γνωστούς ακραίους πόλους) θα καθιστά  περισσότερο δυσλειτουργικό το πολιτικό σύστημα, παρακωλύοντας την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας; Καταληκτικά, επειδή (α) θεωρώ ότι το κομματικό σύστημα στην Κύπρο βρίθει παθολογιών, εξαρτήσεων, διαφθοράς και διαπλοκής, τυχόν ενίσχυση των δύο πόλων θα έχει αρνητικές συνέπειες εφόσον θα επιτείνει την αυθαιρεσία, τη δημαγωγία και την διάχυση της μετριότητας εν μέσω απουσίας ελέγχου από μικρότερες πολιτικές ομάδες. (β) Η αύξηση του αριθμού των βουλευτών (επικρατείας) είναι τελείως αχρείαστη και άσκοπη, λόγω του ήδη δυσανάλογα μεγάλου αριθμού βουλευτών για τα γεωγραφικά μας δεδομένα, αλλά επίσης διότι δεν πιστεύω πως η «οριζόντια ψηφοφορία» θα είναι η πανάκεια της πολιτικής μας παλινόρθωσης.  

 

Γιάννης Ιωάννου, δημοσιογράφος «Πολίτης», διεθνολόγος. 

marina-5

To κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά του εκλογικού μέτρου στο 4%. Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι τι είδους κοινοβουλευτισμό θέλουμε στην Κύπρο και πως θεσμικά, αλλά και επί του πρακτέου, κατοχυρώνεται τόσο ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων όσο και η διασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας. Το πρώτο, με αποκορύφωμα την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούσε διαχρονικά πεδίο εκδήλωσης μιας πελατειακής σχέσης που διαμορφώνονταν «από ψηλά» σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. Το δεύτερο αφορά στην αυτορρύθμιση εν γένει του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο, το οποίο οφείλει να διασφαλίσει την απεμπόληση των ακραίων κομμάτων από το συνταγματικό τόξο αλλά και την διασφάλιση της διαφάνειας αποτρέποντας τα κόμματα από το να λαμβάνουν χρηματοδότηση ή να εξαρτώνται πολιτικά από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας. Ο εκλογικός νόμος της ΚΔ πρέπει να κοιτάζει στο μέλλον. Όχι μόνο αναφορικά με την μείωση του κόστους διεξαγωγής των εκλογών ή την εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας αλλά, κυρίως, σε σχέση με το υπό διαμόρφωση πολιτικό μέλλον αυτού του τόπου. Αυτό μιας ενωμένης πατρίδας που θα γεννήσει αναπόφευκτα, μέσω ενός big bang, νέες δυναμικές και τάσεις που θα διώξουν μια για πάντα το παλαιοκομματικό κατεστημένο, όπως το γνωρίσαμε ιστορικά, σε ολόκληρη την Κύπρο. 

 

Αλεξία Σακαδάκη, Γενική Γραμματέας Νεολαίας Οικολόγων

marina-5

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου είναι μια πρόταση που προωθούν τα μεγάλα κόμματα εδώ και χρόνια σε μια προσπάθεια τους να ακρωτηριάσουν την πολυφωνία στη Βουλή και την Κοινωνία.  Με την αύξηση του εκλογικού μέτρου αυτόματα οι μικρότεροι και οι νεότεροι πολιτικοί  χώροι αποκλείονται από τη βουλή με αποτέλεσμα να επικρατήσει η κυριαρχία των «μεγάλων και τρανών». 

Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν στην πιο πρόσφατη τους προσπάθεια για αύξηση του εκλογικού μέτρου, είναι πως με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνουν από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων τα φασιστικά κινήματα. Κατά την άποψη μου αυτή η στάση είναι δειλή και δεν εκφράζει πολιτική ωριμότητα. Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με φασισμό αλλά με παιδεία. Το γεγονός ότι μερίδιο της κοινωνία μας ευνοεί την έξαρση των φασιστικών κινημάτων θα πρέπει να προβληματίσει σε άλλα επίπεδα. 

Ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν το λαό σε αυτές τις τάσεις, είναι τα συνεχή πολιτικά σκάνδαλα που ξεσπούν καθημερινά. Η απαξίωση προς την πολιτική αντιμετωπίζεται με ριζικές αλλαγές στις δομές της πολιτικής κουλτούρας. Έχω την εντύπωση ότι η αύξηση του εκλογικού μέτρου δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που κηρύσσουν οι εμπνευστές του ότι αναμένουν. 

Ακόμα, θεωρώ ότι αυτό το επιχείρημα είναι η νέα «σολομωνική» που σκαρφίστηκαν για να πετύχουν τον αποκλεισμό των μικρότερων κομμάτων εφόσον οι προηγούμενες επιχειρηματολογίες έφεραν την αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών. Η στάση αυτή είναι καθαρά αντιδημοκρατική και θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση της πολιτικής ζωής αποκλείοντας την εμπλοκή περισσοτέρων οργανωμένων και μη πολιτών στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.

 

Γιάννης Παναγιώτου, Πρόεδρος Νεολαίας Δημοκρατικού Κόμματος

marina-5

Τα εκλογικά συστήματα πρέπει να υπηρετούν τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα του πολιτεύματος, στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας. Η απλή αναλογική ανταποκρίνεται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα στο κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας και εφόσον δεν επηρεάζει αρνητικά τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα, αποτελεί ένα πολύ δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

Τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί, μέχρι στιγμής, για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την εισαγωγή ενισχυμένου εκλογικού μέτρου, δεν είναι πειστικά σε σχέση με την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής. Ωστόσο, η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί με στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες, στη διαμόρφωση πολιτικών και στη λήψη αποφάσεων, ώστε οι όποιες αλλαγές να αποφασιστούν με τη συμμετοχή των πολιτών και όχι ερήμην της κοινωνίας.

 

Αντώνης Πολυδώρου, δημοσιογράφος, πολιτική επικοινωνία

marina-5

Έχω την εντύπωση πως μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει πρώτα να θέτει δύο καίρια ερωτήματα- Είμαστε ικανοποιημένοι με το πολιτικό σύστημα; Θεωρούμε ότι οι υφιστάμενοι κομματικοί σχηματισμοί- είτε αυτοί βρίσκονται στη Βουλή είτε στον προθάλαμο της- μπορούν να επιφέρουν την αναγκαία αλλαγή; Διότι αν όντως υπάρχει η πεποίθηση ότι το κομματικό κατεστημένο έχει αποτύχει, πως δεν μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει τα πράγματα, τότε η αύξηση του ορίου εκλογής το μόνο που διασφαλίζει είναι συνέχιση της ίδιας πορείας. Αφού φράσσει, στην ουσία, το δρόμο για εμπλοκή στην πολιτική νέων συνδυασμών, προοδευτικών και άφθαρτων ανθρώπων, που δεν έχουν πρόσβαση στον κόσμο (την οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν με εισδοχή στη Βουλή), και οι οποίοι αποτελούν τη μόνη ελπίδα για σταδιακή ανατροπή του συστήματος. 

Το πρόβλημα της χώρας είναι η ποιότητα και το ηθικό επίπεδο του πολιτικού συστήματος. Αυτό αλλάζει μόνο μέσα από την εμπλοκή νέων ανθρώπων που δεν θα εκκολαφθούν μέσα από το ίδιο σύστημα. Όσο ελκυστικό κι αν ακούγεται ότι θα απαλλαγούμε από άτομα που σίγουρα καμιά θέση δεν έχουν στη Βουλή, περισσότερο οδυνηρή είναι η βεβαιότητα ότι αυτοί που έφεραν τη χώρα σ’ αυτή την κατάσταση θα κληθούν και να μας οδηγήσουν εκτός αυτής. 

 

Χαράλαμπος Ρωσσίδης, σύμβουλος Επικοινωνίας

marina-5

Πεποίθησή μου είναι ότι το εκλογικό μέτρο αντανακλά το βαθμό δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας του πολιτικού συστήματος κάθε χώρας και κατά πόσο αυτό επιτρέπει σε μικρά πολιτικά σχήματα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και συνδιαμόρφωσης πολιτικής.  

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ανόδου ακροδεξιών οργανώσεων στη ρίζα του. Μάλλον κάτω από το χαλί το σκεπάζει, προσφέροντας, παράλληλα, την ευκαιρία στους αποκλεισμένους να εμφανιστούν ως άσπιλοι ήρωες υπό διωγμό από «τους κλέφτες πολιτικούς». 

Η άνοδος ακροδεξιών κινημάτων δεν μπορεί να προσεγγίζεται ως ένα φαινόμενο απομονωμένο, εκτός του πλαισίου όπου ασκείται πολιτική σήμερα, που θα αντιμετωπιστεί με ένα διοικητικό μέτρο. Αλλά με την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών αιτιών που καθιστούν τέτοια κινήματα προσιτά στις λαϊκές μάζες. Οι οικονομικές συνθήκες, ο εθνοκεντρικός χαρακτήρας της Παιδείας, η προσπάθεια επιβολής εθνοτικού διαχωρισμού («να κλείσουν τα οδοφράγματα»), η πολιτική κουλτούρα, το επίπεδο του πολιτικού λόγου και πολλά άλλα τα οποία μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ακραίου συντηρητισμού ευνοούν την απήχησή τους.

Ζητούμενο είναι να τους θέσουμε ενώπιων των υπαρχόντων νόμων για την εγκληματική τους δράση και όχι εκτός βουλής στη βάση ημιμέτρων.

Κλείνοντας, εκτός από οξύμωρο δεν είναι και υποκριτικό την ίδια στιγμή που τιμούμε δικτάτορες, Χίτες και ταγματασφαλίτες σε «εθνικές» εορτές και μνημόσυνα να συζητάμε για αύξηση του εκλογικού μέτρου μπας και εισέλθουν οι νεοναζί στο Κοινοβούλιο;

 

Γιάννης Ιεροκηπιώτης, Πρόεδρος Νεολαίας ΕΔΕΚ

marina-5

Η Κύπρος του σήμερα, της συνεχιζόμενης κατοχής, της οικονομικής και ηθικής κρίσης, της διαφθοράς, της απαξίωσης και της αποχής κυρίως των νέων, έχει ανάγκη περισσότερο απο ποτέ αλλάγες με σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών και την συμμετοχή τους στα κοινά. 

Απέναντι στο σημερινό θολό και γκρίζο σκηνικό που επισκιάζει την χώρα μας, δεν υπάρχουν παυσίπονα, ούτε ξένοι σωτήρες. Την λύση θα πρέπει να την βρούμε μόνοι μας, και η ορθολογιστική όδος είναι μόνο μια. Η Δημοκρατία. 

Σήμερα θα πρέπει το κράτος και όλοι οι φορείς να δώσουν κίνητρα στους πολίτες για ενεργοποίηση τους, για συμμετοχή, για άμεση παρέμβαση, κριτική, έλεγχο και κατάθεση προτάσεων σε θέματα που έχουν γνώση. 

Πρός τι λοιπόν ο λόγος σήμερα για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Πως θα βοηθήσει στην συλλογική συμμετοχή η αναβάθμισει του εκλογικού μέτρου;; Τι μηνύματα παιρνάμε στους νέους μας, που βλέπουν σε κάποιες Ευρωπαικές χώρες, νέους να συμμετέχουν κάτω απο την ομπρέλλα κοινωνικών και επιστημονικών κινημάτων και να εκλέγονται σε διάφορα σώματα; Ποιό είναι το αντίδοτο προς την απαξίωση όταν γυρνάς την πλάτη τους ψηφοφόρους μικρών κινημάτων με την αύξηση του εκλογικού μέτρου;

Μήπως τελικά η Άμεση Δημοκρατία που αρκετοί πολιτικοί επικαλούνται, τους τρομάζει;; Μήπως τελικά η συμμετοχή δεν είναι ο σκοπός; Μήπως το σημερινό Δημοκρατικό έλλειμα που παρουσιάζεται σήμερα ευνοει κάποιους; Το κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σας ενοχλέι τελικά ή αλλά μικρά κινήματα; 

Οι πολίτες θέλουν η συμμετοχή τους να έχει αντίκρισμα.,ρόλο και σκοπό. Η Κύπρος σήμερα έχει ανάγκη απο συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών. Το εκλογικό μέτρο θα πρέπει να παραμένει σταθερό στην στήριξη της απλής αναλογικής που εν πολλοίς κατοχυρώνεται από το ισχύον εκλογικό σύστημα.

 

CyDebates: Η αύξηση του εκλογικού μέτρου (4%) και η λίστα επικρατείας των βουλευτών

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy