Μετατοπίσεις… Το σκάνδαλο της συγκάλυψης των σκανδάλων. Του Κωνσταντίνου Στυλιανού

 

metatopiseis

Οι κυβερνώντες έχουν πλέον χάσει και το τελευταίο φύλλο συκής τους. Η συγκάλυψη σκανδάλων και η μετατόπιση έχει καταντήσει η συνήθης πρακτική.  

Όποτε προκύπτει ζήτημα που αφήνει εκτεθειμένους είτε αυτούς, είτε το μέρος του κατεστημένου που έχουν αναλάβει και προστατεύουν, ως δια μαγείας η προσοχή μεταφέρεται σε κάτι άλλο.

Σταχυολογώντας υπενθυμίζουμε:

  1. Απρίλιος 2013: Αποκαλύπτεται ότι ο συμπέθερος του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε προνομιακή πληροφόρηση και έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό πριν το κούρεμα. Αμέσως οι εφημερίδες ανακαλύπτουν ότι το κούρεμα είχε αποφασιστεί δήθεν από την κυβέρνηση Χριστόφια.
  2. Απρίλιος 2014: Ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές αποκαλύπτεται ότι η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας εξασφάλισε σε φιλέτο γης από την εκκλησία σε εξευτελιστική τιμή. Λίγες μέρες μετά η εφημερίδα Πολίτης εφεύρει εμπλοκή του ΑΚΕΛ στο σκάνδαλο των επιχορηγήσεων της FOCUS (που αποδείχτηκε ψευδής ισχυρισμός αμέσως μετά).
  3. Σεπτέμβριος 2014: Μαθαίνουμε ότι η θυγατέρα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας εκπροσωπεί νομικά τον κύριο Βγενόπουλο ενώ από το συμβόλαιο της είχε αφαιρεθεί η πρόνοια για το ασυμβίβαστο. Λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις ανοίγει το θέμα της AristoDevelopers στην Πάφο.
  4. Νοέμβριος 2014: Η κοινωνία συγκλονίζεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις για το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής. Ξαφνικά διαρρέει από «άγνωστη πηγή» στην NewYorkTimes μια «έκθεση» για την κατάρρευση της οικονομίας αλλά και ανοίγει το θέαμα των σκανδάλων της Πάφου.
  5. Δεκέμβριος 2014: Αποκαλύπτεται ότι την Ryanair εκπροσώπησε το Δικηγορικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ οι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση οι Κυπριακές Αερογραμμές να κλείσουν, το Δικηγορικό Γραφείο «Αναστασιάδη και Συνεργάτες» εκπροσωπεί εταιρεία που επωφελείται από το κλείσιμο. Ο κύριος Χάσικος μας ενημερώνει εκ των προτέρων  για «ραγδαίες εξελίξεις» στην υπόθεση Βέργας. Ο Σάββας Βέργας παραιτείται και ανοίγει το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.
  6. Γενάρης 2015: Σε συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου η Βουλευτής του ΑΚΕΛ  Ειρήνη Χαραλαμπίδου εστιάζει με τις ερωτήσεις της προς τους εκπρόσωπους της Τράπεζας Κύπρου στους μεγάλο-οφειλέτες και τον Λεπτό. Ο Υπουργός Οικονομικών ρίχνει στο τραπέζι εμμέσως το όνομα του πρώην Υπ. Οικ. Βάσου Σιαρλή. (Το θέμα διαψεύστηκε από τον κύριο Σιαρλή αλλά ο κύριος Γεωργιάδης δεν επανήλθε)
  7. Φεβρουάριος 2015: Ενώ η υπόθεση ΣΑΠΑ έχει οδηγηθεί ήδη στο δικαστήριο, προκύπτουν νέα στοιχεία για την εμπλοκή Αναστασιάδη στην εκπροσώπηση της Ryanair. Ο Γενικός Ελεγκτής με δηλώσεις του επαναφέρει την προσοχή στο ΣΑΠΑ, ενώ ο δήμαρχος του ΔΗΣΥ Φ. Φαίδωνος αφήνει αιχμές για διαπλοκή και του Δικηγορικού του Γραφείου «Τάσου Παπαδόπουλου και Συνεργάτες» στα θέματα του ΣΑΠΑ.

Η τακτική της συγκάλυψης και της μετατόπισης βέβαια προϋποθέτει και ΜΜΕ τα οποία είναι έτοιμα να παίξουν μαζί με τους κυβερνώντες το ρόλο τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση, οι λειτουργοί των ΜΜΕ έχουν μείνει, επίσης όπως και οι κυβερνώντες, ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

Υ.Γ.: Το άνοιγμα σκανδάλων και οι αποκαλύψεις αποτελούν υπηρεσία προς την κοινωνία. Πάντοτε όμως με την προϋπόθεση ότι δεν λειτουργούν ως προπέτασμα καπνού που σκεπάζει αυτά που οι «αποκαλύπτοντες» επιθυμούν να καλύψουν… 

Γράφει: Κωνσταντίνος Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy