Πείτε το επιτέλους σωστά: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ κι όχι ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος! Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

anastasiadakintzi

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους πολιτειακούς άρχοντες, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ γίνεται το ίδιο λάθος, όταν αναφέρονται στο κράτος, στο οποίο θα μετεξελιχθεί η Κύπριακή Δημοκρατία, αν κι εφόσον λυθεί το Κυπριακό.

Μιλάνε για ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος ενώ η ορθή ορολογία είναι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ κράτος. Λεπτομέρειες; Καθόλου! Η διαφορά είναι τεράστια κι είναι ασυγχώρητη αυτού του είδους η προχειρότητα στην προσέγγιση των ορολογιών, όταν πρόκειται για το μέγιστο εθνικό μας ζήτημα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ κράτος λέγεται μια χώρα που αποτελείται από δύο ή περισσότερα συνιστώντα κρατίδια. Στα αγγλικά ο όρος είναι Federal State. Έτσι θα είναι η Κύπρος αν και όταν με το καλό θα καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού: ομοσπονδία ή αλλιώς ομοσπονδιακό κράτος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος είναι το συνιστών κρατίδιο μιας ομοσπονδίας. Είναι το μέρος και όχι το όλον. Στα αγγλικά ο όρος είναι Federated State. Ομόσπονδα κράτη θα λέγονται οι δύο πολιτείες της Κύπρου, αν και όταν με το καλό καταλήξουμε στη λύση του Κυπριακού.

Όταν λοιπόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει σε επίσημες δηλώσεις του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί σε ομόσπονδο κράτος, είναι σαν να λέει ουσιαστικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί σε πολιτεία της ομοσπονδίας! Λέει δηλαδή λανθασμένα και άθελά του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει … κοινότητα, όπως ισχυρίζεται συχνά – πυκνά ο Νικόλας Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι της ίδιας με αυτόν σχολής σκέψης.

Επιτέλους να αρχίσουμε να είμαστε ακριβείς διότι, στα σοβαρά ζητήματα τουλάχιστον, οι όροι αποκτούν τεράστια σημασία. Το νέο κράτος που θα κυβερνά ολόκληρη την Κύπρο θα είναι ομοσπονδιακό (και όχι ομόσπονδο) κι αυτό θα αποτελεί την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γράφει: Κωνσταντίνος Οδυσσέως


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy