Δεν θα σωθεί αυτοκτονώντας η Ελλάδα… Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

tsiprasert

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί ότι το παραξήλωσε, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν έκανε τα πάντα. Αυτό είπε κι ο ίδιος σε αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί του.

Είπε ο πρωθυπουργός:  

“…Έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα…” 

Επιτέλους σε τούτο ο Αλέξης Τσίπρας έχει απόλυτο δίκαιο. Απορώ αν πρέπει η Ελλάδα να καταστραφεί εντελώς για να καταλάβουν κάποιοι πως ούτε με τις φαντασιώσεις/αυταπάτες, ούτε με τον αριβισμό (βλέπε χρεοκοπία και δραχμή), ούτε βεβαίως με την αυτοκτονία της αποχώρησής της Ελλάδας από την ΕΕ θα διορθωθεί το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Πρόβλημα που βεβαίως δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πολύ περισσότερο γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας. 

Ας το κατανοήσουν κάποιοι ονειροπαρμένοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρώπης κι εκτός δυτικής συμμαχίας. Θα το γράψω πολύ ωμά και πολύ σκληρά, όχι διότι έτσι αρέσει σ’ εμένα. κάθε άλλο, καθόλου δεν μου αρέσει αυτό που θα γράψω, αλλά απλά αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα: 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την Ευρώπη και τη Δύση και να αρχίσει να περιφέρεται σαν αδέσποτο σκυλί στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί να μείνει ανοχύρωτη απέναντι σε Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία (για να μην σημειώσω και την Βουλγαρία) που διαχρονικά διατηρούν είτε ρητές είτε λανθάνουσες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. 

Η Ελλάδα θα παραμείνει στη δυτική συμμαχία και την Ευρώπη και μέσα σ’ αυτήν πρέπει να ελιχθεί πολιτικά και διπλωματικά για να γίνει ξανά ισχυρός παίχτης στην περιοχή, κόβοντας το βήχα σε όσους δυνατόν να επιβουλεύονται είτε την εδαφική της ακεραιότητα είτε την ηγετική της θέση στη βαλκανική χερσόνησο.

Γράφει: Κωνσταντίνος Οδυσσέως


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy