Από την Δημοτική στην Μέση εκπαίδευση - Ένα διαχρονικά αγεφύρωτο χάσμα. Του Κωνσταντίνου Καρεκλά

backtoschoolΤο 1962 η Δημοτική Εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκτοτε έμεινε αγεφύρωτη με την Μέση Εκπαίδευση, αν και η σύνδεση της Δημοτικής με την Μέση ολοκληρώθηκε το 1987. Να σημειώσουμε πως το 1985 η εννιάχρονη εκπαίδευση στην Κύπρο είχε γίνει υποχρεωτική πλέον (Έξι χρόνια Δημοτικό και τρία Γυμνάσιο).

Το όραμα της τότε Παιδείας ήταν να ανεβάσουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, συνεχίζοντας την εκπαίδευση τους από την Δημοτική στην Μέση, εφαρμόζοντας το ανάλογο αναλυτικό πρόγραμμα. Το 1990, ξεκίνησε το πρώτο πείραμα στην Παιδεία μας όπου ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα όλων των πειραμάτων που ακολούθησαν και ακολουθούν μέχρι σήμερα. Εντοπίζοντας το τεράστιο χάσμα που είχαν δημιουργήσει από την Δημοτική στην Μέση έγιναν προσπάθειες αλλαγής των αναλυτικών προγραμμάτων εφαρμόζοντας τα σε συγκεκριμένα σχολεία Δημοτικής και Μέσης, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παράλληλα είχαν λάβει και κάποια άλλα μέτρα σύνδεσης της Δημοτικής με την Μέση ορίζοντας Δασκάλους και Καθηγητές ως υπεύθυνους επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ Δημοτικής και Μέσης για την ομαλότερη μετάβαση των παιδιών χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και πάλι.

Το 1997 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος διοργανώνοντας ένα συνέδριο με τίτλο «Προϋποθέσεις για μια Αποτελεσματική Εισαγωγή της Εννιάχρονης Εκπαίδευσης στην Κύπρο». Τα αποτελέσματα του συνεδρίου ήταν να διοργανώνονται κοινές εκδηλώσεις και κοινές επισκέψεις επιθεωρητών στα σχολεία κάτι που και πάλι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, συντηρώντας για άλλη μια φορά το χάσμα μεταξύ Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Δυστυχώς μετά από 50 και πλέον χρόνια το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο. Οι λόγοι αποτυχίας οφείλονται κατ’ εμένα στην λανθασμένη προσέγγιση επίλυσης του προβλήματος χωρίς να ληφθούν υπόψη όλοι οι παραμέτροι καθώς επίσης και στο γεγονός πως η δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι τέτοια που δεν επιτρέπει το γεφύρωμα των δύο βαθμίδων και την ομαλή μετάβαση του μαθητή από την Δημοτική στην Μέση εκπαίδευση. Δυστυχώς, έχουμε καταλήξει σε ένα σημείο όπου η Δημοτική ρίχνει ευθύνες στην Μέση και αντίθετα. Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν για την αποτυχία του γεφυρώματος των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης μας, συνεχίζοντας να δυσκολεύουμε τα παιδιά μας, προσγειώνοντας τα ανώμαλα από την Δημοτική στην Μέση.

Γράφει: Κωνσταντίνος Καρεκλάς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy